Polițiști aroganți cu un șofer oprit în trafic. Amendă anulată în justiție și permis returnat conducătorului auto

Autor: N.G.
Vineri, 09 Iunie 2023, ora 04:06
7236 citiri
Polițiști aroganți cu un șofer oprit în trafic. Amendă anulată în justiție și permis returnat conducătorului auto
FOTO Arhivă Ziare.com

Un șofer a obținut în instanță anularea unei amenzi și returnarea permisului de conducere după ce a demonstrat aroganța polițiștilor rutieri care l-au oprit în trafic. Hotărârea a rămas definitivă.

Șoferul a cerut anularea amenzii primite după ce s-a săturat să aștepte în mașină după procesul-verbal și a plecat de la fața locului. Anterior a mers să vadă ce făceau polițiștii, pe care i-a surprins că stăteau de vorbă și râdeau.

În această situație, șoferul s-a enervat și a plecat. A doua zi a aflat că a mai primit o amendă pentru că a plecat fără acordul polițistului. Fapta s-a petrecut pe DN 75, în zona orașului Câmpeni, județul Alba. Cu el in autovehicul se mai aflau mama sa si fiul său in vârstă de șase ani. La un moment dat, a fost oprit de către agentul constatator pentru un control de rutină.

„I s-a comunicat faptul că se face vinovat de contravenţia constând in conducerea autovehiculului fără a purta centura de siguranţă obligatorie, iar in urma verificării permisului de conducere s-a constatat că acesta este expirat din data de 18.06.2020. Pe fondul unor discuţii contradictorii, agentul constatator s-a deplasat la maşina din dotare in vederea întocmirii procesului-verbal de constatare și sancţionare a contravenţiilor, fără a-i solicita sau dispune să rămână în autovehicul.

A aşteptat în autovehicul aproximativ 25 de minute, timp în care fiul său a început să-și piardă răbdarea, astfel că s-a dat jos din autovehicul și s-a deplasat spre maşina de poliție pentru a solicita restituirea documentelor și comunicarea procesului-verbal de contravenție”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, potrivit alba24.ro.

Când s-a apropiat de autovehiculul politiei a văzut că procesul-verbal era completat și așezat pe bord, iar cei doi agenţi de politie aflaţi în autovehicul stăteau de vorbă și râdeau.

„S-a enervat, s-a întors la autovehiculul cu care se deplasase și şi-a continuat deplasarea. În ziua următoare, respectiv în data de 26.09.2022, a fost convocat la sediul poliției în vederea restituirii documentelor personale și ale autovehiculului, ocazie cu care i s-a adus la cunoştinţă și faptul că i-a fost întocmit un al doilea proces-verbal de contravenţie, față de atitudinea sa de a pleca în momentul controlului, fără a respecta astfel dispoziţiile agentului constatator”, se mai precizează în document.

Șoferul a spus că este conştient de vinovăţia sa în privinţa contravenţiilor constatate iniţial, respectiv fapta de a conduce autovehiculul fără a purta centura de siguranţă obligatorie și cu permisul de conducere expirat.

„Neexistând însă vreo dispoziţie din partea agentului constatator de a aştepta întocmirea procesului-verbal, nu se face vinovat de cea de-a doua contravenţie imputată. Mai mult decât atât, consideră abuzivă conduita agentului constatator care, în baza obligaţiei de a rămâne în maşină pe durata controlului și profitând de vidul legislativ cu privire la termenul de întocmire a procesului-verbal de contravenţie, l-a determinat să aştepte în maşină aproximativ 25 de minute, iar în cazul în care nu aș fi plecat poate chiar mai mult”, se mai arată în motivarea instanței de fond.

Martoră în proces a fost mama șoferului, care a relatat cu exactitate situația înregistrată. Drept urmare, judecătorii au considerat că șoferul a avut dreptate și au dispus exonerarea acestuia de la plata amenzii contravenționale în valoare de 580 lei, precum și înlăturarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat din Italia vrea să dea în judecată autoritățile din Napoli după ce a primit nu mai puțin de 48 de amenzi rutiere, în ciuda faptului că nu ar fi condus niciodată în zona...
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
#politie rutiera, #amenda, #proces verbal, #aroganti , #politie