Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 14:06
3367 citiri

Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de atins), Proiecte (de îndeplinit), Probleme (de rezolvat), Pericole (de contracarat și de combătut), și Pasiuni (de satisfăcut).

Un asemenea program politic al celor 5P ar trebui să fie elaborat plecând de la câteva observații strategice și pe baza câtorva principii universale de edificare națională.

Ca de exemplu observația că nimeni în afara poporului nu poate să îl ridice pe acel popor, de la nivelul de public/populație la cel de națiune.

Sau, tot de exemplu, faptul că globalizarea (la fel ca integrarea regională) impune fiecărei națiuni să își asume o identitate clară, așa cum fiecare gospodărie sau familie dintr-un sat are o identitate cu atât mai evidentă, cu cât gospodăria sau familia respectivă este mai integrată în comunitatea satului aceluia.

Cum ar veni, trebuie recunoscut eșecul evident al naționalismelor individualiste, izolante sau cu tendință de dominare, în Lumea de azi, simultan cu recunoașterea adevărului că integrarea nu presupune disoluția unei entități într-o entitate mai mare, ci presupune contribuția cât mai distinctă a fiecărei entități la constituirea unei colectivități integratoare.

Apoi trebuie văzut unde se află națiunea română astăzi (prin națiune înțelegându-se întregul public național, care locuiește în, sau se revendică a fi din statul România), pe principalele coordonate identitare: ce puteri are azi națiunea română și la ce nivel se evidențiază fiecare dintre ele, potențialul comun de muncă și de creație, nivelul de cultură și de civilizație, reperele definitorii de comportament colectiv, ce idealuri, interese și pasiuni dezvoltă publicul național și, nu în ultimul rând, nivelul la care se situează indicii de inteligență colectivă și mai ales de voință colectivă.

Doar pe baza înțelegerii stării de fapt și a condițiilor prezente și viitoare ale existenței națiunii române se poate elabora apoi un program politic cu pretenții de proiect de națiune.

Asta, deoarece o parte din perspectivele de atins, din proiectele de realizat și din problemele de rezolvat ale programului politic național se vor referi cu necesitate la maximizarea puterilor de care dispune națiunea română, la creșterea nivelului de cultură și de civilizație, la ridicarea indicelui de inteligență colectivă și mai ales la întărirea voinței colective a nației, fără de care niciun proiect de națiune nu are cum să fie viabil.

Cum s-ar face așa ceva? Simplu. Mecanismele de redactare și mai ales de însușire a unui proiect de națiune sunt de aceeași natură cu mecanismele de formulare și de consolidare a gândirii și acțiunii colective, la nivelul publicului.

Publicul fiind cel care ar trebui în primul rând să recunoască nevoia unui asemenea proiect de națiune și în al doilea rând să identifice cine din public ar fi capabil și doritor să îi satisfacă publicului o asemenea nevoie.

Și abia după ce proiectul prinde contur, publicul național va cântări și va aproba oferta de transformare a proiectului de națiune într-un program politic național, unde fiecare partid politic va putea să propună soluții colorate în nuanțele doctrinare particulare, dacă partidul are așa ceva.

După care, la treabă! O treabă procrastinată istoric, în esență, de la momentul 1 Decembrie 1918 încoace.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ziua Nationala a Romaniei, #program national, #partide politice , #stiri politice