Ziua marilor promisiuni prezidentiale

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 06:32
7714 citiri
Ziua marilor promisiuni prezidentiale

Este a 25-a oara cand Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la data aniversarii Marii Uniri din anul 1918. Evenimentul a fost insa politizat intens in ultimele luni.

Unul dintre candidatii la prezidentiale a facut referiri la Marea Unire cu aproape o luna inainte de inceperea campaniei. Acesta sustinea ca isi doreste sa fie presedinte la un secol de la momentul 1 decembrie 1918 si sa realizeze "a doua mare unire a Romaniei".

"In 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, (...) sa fim mandri ca suntem romani", indemna candidatul atunci, ca si in sutele de mii de afise, panouri si mesaje electorale ce au urmat. Si la lansarea faraonica a candidaturii a facut referire de nenumarate ori, in discursul de un sfert de ora, la unire: "Sunt stranepotul unui roman din Ardeal, care in 1914 a cerut cetatenia romana si a luptat pentru Marea Unire".

Ideea a fost reluata, obsedant, pana cu cateva zile inainte de turul al doilea al alegerilor, in a doua dezbatere televizata. Tot in acea dezbatere, candidatul a facut trimitere si la episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a citit Declaratia de Unire, in anul 1918: "Daca pentru stramosii nostri romani, toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, romanii ardeleni, toate drumurile duc la Bucuresti. Acesta este Sionul neamului romanesc". Acelasi Iuliu Hossu care a fost inchis de comunisti la Sighet, in anul 1950.

Mesajul a fost transmis contracandidatului sau, nascut in Ardeal si reprezentant al unei minoritati din aceasta regiune a tarii, intr-o incercare de a atrage si electoratul din zona care se identifica cu Marea Unire.

Nici acesta din urma nu a evitat tema reunificarii cu Republica Moldova, in perioada campaniei, insa mult mai cantarit decat adversarul sau: "Unirea cu Republica Moldova este un lucru pe care doar Bucurestiul il poate oferi si doar Chisinaul il poate accepta. Daca fratii de peste Prut vor sa se uneasca cu tara, nimeni nu ii poate opri".

Iohannis poate discuta la Berlin despre reunificare - Interviu cu un fost premier al Moldovei

Si presedintele in functie a vorbit in nenumarate randuri despre unirea Romaniei cu Republica Moldova. Chiar recent, in campania pentru alegerile prezidentiale, a subliniat acest lucru. Anul trecut a vorbit la Chisinau despre ideile unioniste, a promis ca se va ocupa de acest proiect dupa terminarea mandatului, dar a si recunoscut ca majoritatea cetatenilor din R. Moldova nu-si doreste unirea cu Romania.

Si, daca prim-candidatul care s-a laudat cu Marea Unire si cu mandria de a fi roman, ba chiar lansa termenul de 2019 pentru aderarea vecinilor la UE si cel devreme 2024 pentru unire, a pierdut alegerile si a dat cu mandria-n gard, facandu-i mandri pe altii, atat romani, cat si straini, in ce priveste unirea cu R. Moldova, aceasta decizie se va lua la Chisinau.

Coincidenta, duminica au avut loc alegeri parlamentare in Republica Moldova, care au avut o miza cruciala pentru tara vecina - continuarea parcursului european, dupa semnarea si ratificarea Acordului de Asociere la UE sau o redirectionare catre Rusia si Uniunea sa Vamala. Pentru ca, vorba presedintelui ales, "unificarea noastra doar Romania o poate oferi si numai Chisinaul o poate accepta".

Alegeri parlamentare in Republica Moldova

Candidatul mandru ca este roman si-a ales ca tema a campaniei centenarul Marii Uniri, insa putea la fel de bine sa-si aleaga alt jubileu.

Spre exemplu, in timpul viitorului mandat prezidential se vor implini un veac si jumatate de la inscaunarea lui Carol I, 140 de ani de la obtinerea independentei Romaniei, 100 de ani de la intrarea in Primul Razboi Mondial sau 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial ori de la abdicarea fortata de comunisti a regelui Mihai I. Tot asa, se va implini un sfert de veac de la Revolutie si caderea comunismului, precum si 15 ani de NATO si 10 ani de UE.

Cu sau fara legatura cu mandria de a fi romani, Marea Unire transformata in Ziua Nationala a tarii noastre este un moment unic in istoria Romaniei, care nu mai poate fi atins nici macar cu vointa cetatenilor din Republica Moldova, ca sa nu mai vorbim de promisiuni electorale de mare unire ale candidatilor la presedintie, ale actualului sau viitorului presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#1 decembrie ziua nationala, #ziua nationala Romania promisiuni presedinte , #presedinte