Zeci de procurori din DNA cer sa se respecte procedura de selectie a sefilor

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:41
6367 citiri
Zeci de procurori din DNA cer sa se respecte procedura de selectie a sefilor
Foto: Arhiva

Procurorii anticoruptie din cadrul DNA sustin "ferm" pozitia Sectiei pentru procurori a CSM privind procedura de selectie si numire a procurorilor la sefia DNA, DIICOT si PICCJ, afirmand totodata ca "evenimente recente acrediteaza ideea" unei selectii "pe alte criterii decat cele ale performantei profesionale".

"Respectarea principiala a transparentei procedurii, precum si a unor standarde de criterii si exigente in privinta selectiei si numirii in functiile de conducere la Directia Nationala Anticoruptie, a unor persoane cu experienta si rezultate in lupta anticoruptie, este in deplina concordanta cu cerintele Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al DNA.

De asemenea, avand in vedere principiile de baza ale functionarii statului de drept, separatia si echilibrul puterilor in stat, orice alta modalitate de numire a procurorilor sefi, fara respectarea criteriilor de transparenta, exigenta si experienta profesionala, aduce atingere functionarii justitiei.

"Evenimentele recente acrediteaza ideea selectiei procurorilor in functii de conducere pe alte criterii decat cele ale performantei profesionale", se mai arata in comunicatul in care DNA ii mentioneaza pe cei 71 de procurori care au semnat aceasta luare de pozitie.

Cei 71 sunt: Tulus Doru Florin, seful Sectiei a II-a de urmarire din DNA, Lucian Papici, seful Sectiei I de urmarire penala din institutie si procurorii Petru Narita, Radu Mihaita Cazacu, Paul Silviu Dumitriu, Cosmin Iordache, Vasile Ionita, Horatiu Ovidiu Baias, Nicolae Marin, Iorga Mihaela Iorga, George Nica, Diana Corina Stancele, Marius Catalin Vartic, Cristina Voicu, Cristina Moraru, Elena Botezan, Ioan Irimie, Anemaria Cireap, Ionut Vasile, Liana Boer, Valentina Trif, Justin Bic, Ionel Toma, Marius Surdu, Constantin Martin, Tomas Schiffbeck, Ciprian Dorobantu, Lavinia Macovei, Gheorghe Ivan, Diana Alexandru, Gabriela Popescu, Gabriela Popa, Mariana Alexandru, Gheorghe Bocsan, Iuliana Bendeac, Florentina Mirica, Claudia Tulus, Carmen Rusu, Carmen Tundrea, Marcel Sandu, Gheorghe Popovici, Alina Stoica, Adina Petrescu, Ion Alexandru, Paul Nicolae Petrovan, Elena Matiesescu, Camelus Paduraru, Monica Danciu, Maria Capatana, Ioan Ulici, Dumitru Cristudor, Argentina Galca, Cristina Scarlat, Cristian Bertha, Cristina Maria Barbulescu Fota, Roberta Nicolescu, Florentina Lungu, Dumitru Bocsan, Sebastian Radu, Elena Curca, Radu Mihai Cristian, Tiberiu Onea, Sorin Constantinescu, Beatrice Silvia Sisman, Oana Blendea, Corina Scaeteanu, Andrei Bodea, Nicorina Magraon, Sandel Botoghina, Simona Constantinescu si Cristian Anghel.

In acest moment, in cadrul DNA lucreaza 124 procurori, iar o parte dintre acestia, care nu apar in lista, nu au luat la cunostinta despre acest demers, precizeaza Directia.

Asociatia Magistratilor si Uniunea Judecatorilor critica "imparteala politica"

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) considera ca atitudinea de "imparteala politica" a functiilor de la conducerea PICCJ, DNA si DIICOT reprezinta "cea mai grea lovitura data statului de drept dupa 1989" si solicita CSM sa intervina pentru rezolvarea crizei, dupa cum se precizeaza intr-un alt comunicat de miercuri.

La randul ei, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) considera ca functiile cele mai inalte din PICCJ, DNA si DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" si considera "revoltatoare aceasta atitudine a factorilor decidenti".

Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Candidatii la functiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievati la sfarsitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Sectia pentru procurori a CSM.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#procurori DNA procedura selectie, #procurori DNA selectie CSM, #DNA Ponta procurori sefi , #procurori sefi