Opinii: Zbaterile ursului sovietic

Sambata, 21 August 2010, ora 10:18
6065 citiri
Opinii: Zbaterile ursului sovietic

Ultimele evolutii din contextul relatiilor cu fostul frate mai mare de la Rasarit evidentiaza faptul ca razboiul rece nu s-a incheiat, ci doar s-a nuantat. De aceasta data, Romania se gaseste de cealalta parte a baricadei fata de perioada de glorie a confruntarii Vest-Est, NATO-Tratatul de la Varsovia.

Se confirma din nou faptul ca ursul rusesc nu prea da din gheara prada pe care la un moment dat a insfacat-o. Sau, in orice caz, se lasa extrem de greu.

Este adevarat ca, volens-nolens, a trebuit sa renunte la cea mai mare parte din ceea ce considera imperiul ei cvasi-colonial, adica la fostele tari "socialiste" din spatiul european, ba chiar la bucati din "trupul sfant" al patriei "sovietice", adica la fostele republici inglobate in imperiul botezat duios: URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

A renuntat, dar n-a uitat! In mod diferentiat insa. Oarecum definitiv, chiar daca nu lipsit de regrete si nostalgii, la fostele republici socialiste rasaritene. La fel in ce priveste tarile baltice, care niciodata n-au fost cu adevarat integrate in fostul spatiu sovietic, ca spirit si mentalitati si care aveau beneficiul unor relatii privilegiate cu marile curti.

Nu prea s-a impacat insa cu soarta in ce priveste celelalte republici sovietice pe care le-a considerat ca facand in continuare parte din trupul "maicutei" Rusia. Implicit, daca nu explicit. Si pe masura revigorarii sale economice si strategice, pretentiile au fost sustinute, renuntandu-se tot mai evident la "mofturile" diplomaticesti prin care acestea escamotau.

Politica externa ruseasca a adoptat tot mai deschis atitudini imperiale, de la formularea unor pretentii hegemonice in ce priveste vecinatatea imediata, pana la implicarea in conflicte militare cu state care macar teoretic dobandisera statut de suveranitate si independenta. Implicari ceva mai voalate - precum in Transnistria sau directe - precum in Georgia.

In paralel, s-a utilizat cu prisosinta, si e de banuit ca se va intampla in continuare, arma economica, respectiv dependenta Europei de uriasele rezerve de gaz ale Rusiei.

Cum sta Romania in relatia cu Rusia

Din pacate, Romania are si ea un vechi contencios cu marele vecin. Nenorocul ei este de a se fi aflat la marginea fostului imperiu. Singura noastra sansa, paradoxal, a fost celalalt imperiu de pe vremuri, Turcia, care a ridicat un zagaz natural in calea expansiunii Rusiei. Altfel, Romania era, dupa toate probabilitatile, o gubernie ruseasca. Poate si rusificata. Asa, s-a intamplat acest lucru doar cu Basarabia.

Norocul ei a fost ca stapanirea ruseasca n-a mai durat. Ca emanciparea a venit la timp, pana a mai ramas suficient element romanesc care sa dea posibilitatea unei renasteri a spiritului national. O renastere mai lenta decat ne-am fi dorit, dar care s-a produs totusi.

Acesta e lucrul care produce un profund disconfort Moscovei, care s-a obisnuit cu ideea ca Moldova e o republica sovietica. Deci ruseasca. Si ideea asta i s-a insurubat in cap si in instincte. Si nu vrea sa-i iasa nicidecum. Astfel se explica afrontarea legilor si intelegerilor internationale cu privire la Transnistria, imixtiunea permanenta in viata politica si economica a republicii de peste Prut, incurajarea asa-zisilor comunisti antinationali ai lui Voronin de a reveni la putere.

Astfel se explica restrictionarea la import a vinurilor din Republica Moldova sau pretul gazelor importate de Romania si, in general, mentinerea la cota de avarie a relatiilor economice si politice bilaterale. Acesta este si motivul arestarii si expulzarii cu tam-tam a unui diplomat roman sub acuzatie de spionaj. Un sport pe care-l practica indeosebi "agenturilii" rusesti, cum zicea impuscatul.

Ceea ce e si mai suparator este ca asemenea atitudini imperiale sunt adoptate si de vecina noastra nemijlocita, Ucraina.

Ce ne ramane de facut? Rabdare si tutun! (nu neaparat de contrabanda, din Ucraina) O politica externa inteligenta si supla care sa uzeze de toate oportunitatile existente si viitoare.

Fara panica si fara nervi. Bine totusi ca de aceasta data ne situam sub pavaza umbrelei unui organism militar de aparare datorita caruia vocea noastra poate fi mai apasata si mai demna.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#expulzare diplomat roman Rusia, #relatii diplomatice Rusia, #politica externa Rusia , #politica externa