Votul uninominal, varianta optima pentru Romania? - Sondaj Ziare.com

Luni, 21 Mai 2012, ora 01:34
7516 citiri
Votul uninominal, varianta optima pentru Romania? - Sondaj Ziare.com
Foto: infopolitic.ro

Votul uninominal pur, adoptat de Senat pe 8 mai, a doua zi dupa investirea prim-ministrului Victor Ponta, ar putea schimba mult lucrurile pe scena politica din Romania, in principal in ceea ce priveste modul in care partidele sunt reprezentate in Parlament.

Co-presedintii USL au propus acest sistem de vot, adoptat de Senat, iar dupa ce Camera Deputatilor si-ar da acordul, la randul sau, lucrurile in politica romaneasca s-ar putea schimba.

Principalii castigatori ai votului uninominal par a fi, de departe, PSD si PNL, odata cu formarea Uniunii Social Liberale. Deoarece acest sistem favorizeaza doar castigatorii colegiilor si USL este situata in sondaje in jurul pragului de 50%, sunt si mai mari sanse ca ocupantul primului loc in cat mai multe colegii sa fie un membru USL.

Mai mult, cel mai mare castigator pare a fi PNL, care s-a situat constant in urma PSD, in sondaje si in alegeri, inainte de formarea Uniunii. Astfel, liberalii ar putea sa ramana mult timp langa social democrati, iar la alegerile parlamentare sa-si imparta candidatii echitabil, in functie de imaginea fiecaruia dintre acestia in colegiul sau.

Uninominalul schimba radical scena. Cine e scos din joc (Analiza)

De partea cealalta, de pierdut pierde in primul rand UDMR. Cu toate ca ar castiga aproape sigur toate colegiile in care maghiarii sunt majoritari, in celelalte regiuni este putin probabil sa obtina vreun loc in Parlament. In plus, eliminarea pragului electoral, prin aceasta noua formula de vot, ar aduce UDMR si mai putine locuri, in conditiile unei minoritati maghiare importante, in unele zone.

Reprezentantii UDMR sunt de parere ca adoptarea sistemului de vot uninominal pur ar reprezenta o lipsa de democratie pentru Romania si distorsionarea vointei cetateanului. Totodata, udemeristii sunt decisi sa atace decizia la Curtea Constitutionala a Romaniei, daca va trece de Camera Deputatilor.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede ca, in cel mai bun caz, partidul pe care il conduce va pierde 8-9 parlamentari si ca vor fi pierderi preponderent in vestul, nord-vestul si nordul tarii. In plus, liderul udemerist a declarat, pe 14 mai, ca parlamentarii Uniunii vor face tot posibilul ca sistemul de vot dorit si propus de USL sa nu fie pus in aplicare.

"Timp de 22 de ani in Romania a functionat un sistem de vot care a asigurat o reprezentare proportionala in Parlament, la fel cum este in toata Europa. Doar in Marea Britanie functioneaza votul uninominal pur, dar si aici se gandesc sa-l schimbe", a afirmat liderul UDMR.

UDMR ataca uninominalul USL: Lipsa de democratie, distorsionarea vointei cetateanului

Pe de alta parte, votul uninominal ramane o varianta nesigura pentru PDL. Trecuti in Opozitie, democrat liberalii nu sunt asa de convinsi ca acest sistem reprezinta neaparat un dezavantaj pentru ei, cu toate ca il contesta vehement prin toate vocile.

Solutiile PDL, in acest caz, sunt simple. In primul rand, o recuperare a distantei de zeci de procente care ii desparte de USL in sondaje ii creste, logic, sansele de a avea cat mai multi reprezentanti in Parlament. In al doilea rand, poate mai important, gasirea unor candidati buni, cu priza la electorat si cu o imagine buna in colegiul in care candideaza, poate duce la castigarea colegiului respectiv.

Nu in ultimul rand, partidul de carton al lui Dan Diaconescu nu va avea sansa sa-si puna in aplicare si sa-si valorifice cele 10-12-15-25 de procente pe care le are in sondajele din aceasta perioada, din simplul motiv ca este greu de crezut ca va gasi, in vreun colegiu, de oriunde ar fi, candidatul care sa ia fata tuturor. Cu alte cuvinte, procent mare in sondaje, dar nu se bate nimeni sa intre in acest partid.

Cine se teme de uninominalul autentic? (Opinii)

Nici chiar in randurile USL, liderii sai nu se pun de acord asupra acestui sistem de vot. Daca presedintii Victor Ponta si Crin Antonescu sustin eliminarea pragului electoral si legea votului uninominal, declarand ca astfel "sunt elimintare frustrarile" si "se face dreptate", senatorul liberal Varujan Vosganian a sustinut ca a votat in Senat aceasta lege, insa recunoaste ca nu este adeptul acestui sistem de vot.

Senatorii au adoptat, pe 8 mai, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptata cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si 9 voturi "impotriva". Decizia finala in cazul votului uninominal pur va fi data de Camera Deputatilor, unde proiectul USL va ajunge in urma adoptarii sale in Senat.

In orice caz, uninominalul pur obliga partidele sa aiba foarte mare grija ce candidat sustin in fiecare colegiu. Acesti oameni trebuie sa fie foarte cunoscuti, respectati in colegiul respectiv, sa inteleaga zona si sa ii poata oferi solutii viabile la problemele pe care le are.

Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba cine sunt perdantii si cine sunt castigatorii acestui sistem de vot uninominal si, mai ales, daca aceasta varianta este cea mai buna posibila pentru politica din Romania?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vot uninominal pur, #vot uninominal alegeri parlamentare, #vot uninominal USL, #vot uninominal schimbari, #vot uninominal adoptat Senat, #vot uninominal majoritar , #uninominal