Votul uninominal nu trece testul majoritatii - sondaj

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:49
3557 citiri
Votul uninominal nu trece testul majoritatii - sondaj

Votul uninominal pur, adoptat de Parlament, nu este un sistem electoral bun pentru Romania, considera jumatate dintre respondentii unui sondaj Ziare.com.

Aproape jumatate dintre respondenti, adica 49,9%, cred ca sistemul de vot uninominal propus de USL nu este unul bun pentru Romania, in timp ce 4,84% dintre cei care au raspuns sondajului au afirmat ca le este indiferent acest sistem.

Mai putin de jumatate dintre cei care au optat in sondajul realizat de Ziare.com, respectiv 41,35%, cred ca acest sistem de vot este unul bun pentru scena politica din Romania.

Votul uninominal, varianta optima pentru Romania? - Sondaj Ziare.com

Sondajul a fost realizat in perioada 20 mai - 27 mai, iar la el au raspuns 6.264 de persoane.

Legea votului uninominal pur a trecut, marti, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Astfel, daca va fi promulgata de presedintele Basescu, uninominalul USL va fi sistemul de vot folosit la alegerile parlamentare din toamna.

Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-un singur tur cu 180 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 de abtineri. Urmatoarea etapa va fi ca legea sa fie transmisa spre promulgare Presedintiei.

Votul uninominal varianta USL a trecut de Parlament - PDL il contesta la CCR

Proiectul modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat adeptul revenirii la votul pe liste sau al uninominalului in doua tururi, dar a mentionat ca USL prefera uninominalul intr-un tur pentru simplificarea scenei politice romanesti prin impunerea a doua partide mari in Parlament, PSD si PNL.

In acelasi timp, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca progresistii sustin reducerea numarului de parlamentari si uninominalul pur.

In schimb, deputatul PDL, Cezar Preda, a adoptat o pozitie neutra fata de noua lege electorala promovata de USL: in opinia lui, democrat-liberalilor nu le sta bine sa critice acum un sistem pe care si ei l-au girat candva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vot uninominal pur, #vot uninominal alegeri parlamentare, #vot uninominal USL, #vot uninominal schimbari, #vot uninominal adoptat Senat, #vot uninominal majoritar , #uninominal
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
trubadurii comunisti si oala cu sarmale ! votangii si coca-cola !
Poza Adrian_Zograffi
Adrian_Zograffi
rank 5