Votul electronic a disparut de la Senat: Se voteaza cu mana ridicata, pana iese "ce trebuie"

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 14:19
7524 citiri
Votul electronic a disparut de la Senat: Se voteaza cu mana ridicata, pana iese "ce trebuie"
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu (Arhiva)

Luni, in prima zi a actualei sesiuni parlamentare, sistemul de vot electronic de la Senat a disparut, senatorii fiind pusi sa voteze proiectele de lege cu mana ridicata, chiar si de mai multe ori. Pretextul invocat de secretariatul Senatului a fost unul administrativ.

Senatul este condus de Calin Popescu Tariceanu, iar majoritatea PSD-ALDE este destul de fragila. Pe ordinea de zi vor figura in urmatoarea perioada decizii complicate, astfel ca Puterea nu a vrut sa riste blocarea sau amanarea lor, sustine Opozitia.

Unul dintre cele mai importante subiecte pentru coalitia de guvernare este referendumul pentru familia traditionala, care a fost avizat de comisie si urmeaza la votul in plen.

Reamintim ca si la Camera Deputatilor a fost blocat, in 2016, sistemul de vot electronic timp de multe luni.

Citeste mai multe despre: Sistemul de vot electronic de la Camera e blocat din februarie, desi s-au investit in el peste 2 milioane de lei. Ce au de ascuns deputatii?

Semnalul de alarma a fost tras de senatorii USR.

"Ultima magarie PSD-ALDE din Parlament: Au scos sistemul electronic de vot in Senat. Nu va imaginati ca au decis ceva transparent prin vot in plen, ci au venit si au luat aparatele de vot de pe banci. Au disparut pur si simplu! Chipurile, nu mai aveau contract de mentenanta pentru acel sistem si nu puteau garanta ca nu va ceda. In paranteza fie spus, era perfect functional!

Ieri, la un vot pe o lege organica, a fost nevoie sa refacem votul cu mana ridicata de cinci ori, pana a iesit 'ce trebuie'", a scris revoltat pe Facebook Vlad Alexandrescu, liderul senatorilor USR.

Senatorul USR a subliniat "coincidenta" dintre schimbarea sistemului de vot electronic si faptul ca pe ordinea de zi figureaza "zeci de legi foarte importante".

"Cat credeti ca poate sa dureze ca firma contractoare sa schimbe niste aparate pentru institutia care decide legile in tara asta sa schimbe niste aparate? 5+6 = 11 saptamani! Cinci saptamani a durat vacanta de vara si taman acum trebuiau schimbate. Incredibil!", a subliniat Vlad Alexandrescu.

In plus, acesta a prezentat si explicatiile oferite de secretarul general a Senatului, Izabela Chencian, in sedinta Biroului Permanent:

- "Firma cu care am contractat lucrarile ne-a anuntat ca nu sunt disponibile consolele de vot si va mai dura pana vor fi livrate".

- "Si cum va afla cetateanul cum a votat la fiecare lege senatorul trimis de el in Parlament?", o intreb eu.

- "Nu stiu, sa sune sa-l intrebe!".

"Acesta a fost raspunsul ei, Secretar General al Senatului si fost sef al consilierilor PSD de la grupul parlamentar PSD. Asta este democratia din Romania. Ne scot aparatele de vot noaptea ca hotii. La vot, ridicam mana si ne numara de mai multe ori pe pana le iese numarul necesar de voturi.

Intelegeti ca ei au ajuns la nivelul la care incearca sa ne pacaleasca numarand maini in plus? Maine ne vom trezi ca voteaza si cu doua maini", a conchis revoltat Vlad Alexandrescu.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#sistem vot electronic Senat scos , #Senat