Vot final pentru motiunea MTO - minciuna, taxare, oprirea economiei

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 08:32
1592 citiri
Vot final pentru motiunea MTO - minciuna, taxare, oprirea economiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Motiunea simpla "Ministerul MTO - minciuna, taxare, oprirea economiei", care a fost dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor, va primi votul final in sedinta de plen de miercuri.

Potrivit initiatorilor textului, parlamentarii PNL si PDL, motiunea vizeaza politica Ministerului de Finante si este "un semnal de alarma in privinta directiei economice gresite spre care se indreapta Romania sub conducerea Guvernului Ponta".

Prezent marti, la dezbaterile din plen, ministrul de Finante, Ioana Petrescu, a precizat ca motiunea simpla este "o sinteza de metafore" fara nicio legatura cu realitatea.

"De la inceput, va spun direct, sunt un ministru tehnocrat, nu am timp si nu ma implic in disputele electorale. Imi pare rau sa constat ca ratiunile strict electorale dilueaza dezbaterea parlamentara. As putea sa inteleg ratiunea, fie si electorala, a unei dezbateri, daca aceasta ar avea in spate idei, programe, viziune si nu doar retorica.

Din punctul meu de vedere, aceasta motiune este o sinteza de metafore, 12 pagini de interpretari proprii, fara corelare cu indicatorii macroeconomici, cifre adunate aritmetic, astfel incat sa rezulte concluzii personale. Refuz sa intru in acest joc, metaforele si impresiile spumoase nu aduc niciun beneficiu mediului de afaceri, nu relaxeaza fiscalitatea si nici nu dau un trai mai bun oamenilor. Descrierea pe care o faceti in textul motiunii nu are nicio legatura cu realitatea", a spus ministrul de Finante.

La randul sau, deputatul PNL Eugen Nicolaescu i-a spus ministrului de Finante ca este "un tehnocrat din laboratorul PSD al tehnocratilor".

"Doamna ministru Petrescu, vreau sa va fac o confesiune. Cand ati luat cuvantul si ati spus ca sunteti tehnocrat, m-ati sedus si am crezut ca, intr-adevar, avem un ministru tehnocrat al Finantelor. Dupa ce ati inceput sa vorbiti si ati facut niste afirmatii, care dupa opinia mea nu au loc in aceasta sala, mi-am dat seama ca sunteti un tehnocrat din laboratorul PSD al tehnocratilor", a precizat Nicolaescu.

Deputatul PSD Mircea Dobre considera ca motiunea are "un iz predominant de invidie si teama" si a explicat ca Romania nu se afla in recesiune economica, asa cum sustin semnatarii textului.

"Aceasta motiune are un iz predominant de invidie si teama. Opozitia este in soc si delir. Toti care ati fost la guvernare ati promis reducerea contributiilor sociale, exceptie facand PDL, care le-a crescut. USL a preluat puterea si reducerea contributiilor sociale a fost din nou promisa. Numai ca, de aceasta data, Guvernul si-a respectat promisiunea (...) Dumneavoastra, din PNL, ati fost la guvernare mai mult de un an si ati parasit ministerele pentru ca ati realizat ca suferiti de o incompetenta derizorie, nereusind sa duceti la bun sfarsit masurile promise.

Dar ati venit in fata noastra astazi pentru a da lectii. Unica lectie pe care o puteti oferi este cum sa dai bir cu fugitii intr-un mod eficient si sigur", a afirmat Dobre.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu le-a solicitat deputatilor PSD sa voteze motiunea simpla si a acuzat faptul ca ministrul de Finante face parte din "cel mai mincinos Guvern de dupa 1989".

"Doamna ministru, faceti parte din cel mai mincinos Guvern de dupa '89, ati transformat negrul in alb. Spuneti ca nu este recesiune, ne-o spune Eurostat. Doamna ministru, o sa va faceti de rusine. Cum ne explicati noua ca avem crestere economica, cand de fapt avem cadere economica. O sa rada colegii dvs de facultate si cei de la ultimul loc de munca", a afirmat Ialomitianu.

Potrivit textului motiunii, lucrurile in Romania ar fi aratat cu totul altfel daca masura reducerii CAS si alte masuri economice propuse de Opozitie ar fi fost aplicate in urma cu cateva luni.

"Sunt trei chestiuni majore pentru care o chemam pe doamna ministru Petrescu in fata noastra noastra si a Parlamentului - in fata cetatenilor. Prima este lipsa de performanta economica si de orice fel de coerenta si de predictibilitate a politicilor bugetare si fiscale. (...) In al doilea rand, ministrul Finantelor este responsabil pentru ca a ignorat toate semnalele venite din societate, toate avertismentele cu privire la consecintele negative ale masurilor luate de Guvern, dar a ignorat si propunerile constructive ale Opozitiei. (...) In al treilea rand, finantele Romaniei au ajuns pe mana unei persoane evident nepotrivite pentru raspunderea unei asemenea functii si depasita total de complexitatea problemelor din zona domeniului finantelor si lipsita de intelegere si viziune", precizeaza semnatarii motiunii, in document.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#motiune MTO vot final, #motiune Finante deputati , #motiune