Vosganian, la sedinta solemna dedicata Revolutiei: Trecutul se razbuna in diverse feluri, cum ar fi pancartele colorate

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 22:05
3461 citiri
Vosganian, la sedinta solemna dedicata Revolutiei: Trecutul se razbuna in diverse feluri, cum ar fi pancartele colorate
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a comemorat joi implinirea a 28 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 in cadrul unei sedinte solemne a Camerei Deputatilor si Senatului, la care alesii au vorbit despre mostenirea lasata de cei care si-au dat viata in urma cu 28 de ani, dar si despre necesitatea aducerii in fata justitiei a celor vinovati.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian i-a criticat de la tribuna Parlamentului pe cei care protesteaza azi in strada.

"Trecutul se reintoarce si se razbuna in diverse feluri, cum ar fi pancartele colorate ridicate la comanda in pietele publice si e, din pacate, si o diferenta. Noi ridicam pancartele in sila, acum ele se ridica la comanda, cu elan (...) E o ironie a sortii ca astazi in Parlament unul dintre cei care au fost acolo este acuzat - de catre unii tineri care fac o scurta pauza intre huiduieli, fluieraturi, buluceli si iscodeli - de tot felul si i se cere sa-i fie rusine.

Probabil ca trebuie sa fim ingaduitori cu acesti tineri, probabil ca noi, parintii lor, nu le-am explicat la timp care sunt lucrurile de care in viata trebuie sa-ti fie rusine. Noi, poporul roman, ii ucidem a doua oara pe martiri (...) Nu cred ca vreunul din mortii Revolutiei ar fi vorbit astazi de dictatura parlamentara. Nicaieri in lume parlamentele nu au creat dictatura, intotdeauna insa dictatorii au luptat impotriva parlamentului. Nu cred ca vreunul dintre tinerii Revolutiei astazi ar fi ridicat osanale vreunei structuri de putere din Romania", a declarat Varujan Vosganian.

Deputatul PSD Radu-Adrian Pau le-a adus un omagiu timisorenilor, despre care a spus ca au schimbat in 1989 istoria Romaniei.

"In Timisoara, in decembrie 1989, eroii Revolutiei au murit dorindu-si libertatea, demnitatea si respectul pe care regimul opresiv il refuza romanilor de prea multa vreme. Istoria contemporana a Romaniei a inceput la Timisoara in zilele acelui decembrie de neuitat", a declarat deputatul PSD.

La randul lor, liberalii au explicat ca adevarata tranzitie post-comunista nu se va incheia decat odata cu finalizarea dosarului Revolutiei si au spus ca, pentru a onora memoria eroilor Revolutiei, romanii sunt datori cu "un prezent demn si o tara care le merita sacrificiul".

"Copiii Revolutiei au inteles ca a doua cea mai importanta valoare dupa libertate, castigata in zbuciumatele zile ale lui Decembrie 1989, este civismul. De aceea, vedem acum tineri iesind in tara ori de cate ori conducatorii momentului nu inteleg ca puterea pe care o detin vremelnic le-a fost oferita de catre popor, iar poporul este cea mai puternica forta care le-o poate lua inapoi.

In 1989 strigam in strada: 'Jos, comunismul!'. Azi, istoria se repeta pentru cei care nu o inteleg sau pur si simplu o ignora. Astazi, nu mai avem PCR-ul din '89, dar romanii ies in strada cu zecile, uneori chiar cu sutele de mii si striga: 'Jos comunismul!'. Oare de ce? E o intrebare careia trebuie sa ii gasim raspuns", a declarat deputatul PNL Virgil Popescu.

Si senatorul USR Vlad Alexandrescu a vorbit despre necesitatea aducerii in fata justitiei a celor vinovati pentru "macelul" de la Revolutia din 1989.

"In Romania, mai sunt ochi plansi care asteapta sa vada dreptatea. Mai sunt vinovati pentru crimele politice savarsite in vremea dictaturii. (...) E timpul, de asemenea, sa vorbim despre ce a insemnat acel sacrificiu fondator al democratiei noastre. Semenii nostri pieriti in zilele Revolutiei au murit visand la o Romanie europeana, la o Romanie libera, aparata de urgia istorica a influentei sovietice", a declarat Vlad Alexandrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Vosganian proteste, #Vosganian sedinta solemna Revolutie , #Senat