Violeta Alexandru: "Nu este nicio problema cu publicarea datelor despre vaccinare"

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 10:28
2643 citiri
Violeta Alexandru: "Nu este nicio problema cu publicarea datelor despre vaccinare"
Violeta Alexandru, despre publicarea datelor de vaccinare FOTO Facebook

Fostul ministru al Muncii, liderul PNL Bucuresti Violeta Alexandru, afirma ca nu este nicio problema cu publicarea datelor despre vaccinare, acestea fiind date statistice. "Stiu ce tactica are sistemul public, mai ales cel militarizat, sa te << impacheteze >>, ce antrenament are sa te lase sa crezi ca tu conduci pana cand ajungi sa vorbesti si tu limba lui nu se poate", a afirmat Violeta Alexandru. Acesta apreciaza ca nu este suficienta transparentizarea datelor, este nevoie de reforma in sistemul public, insa sustine ca sistemul, de fiecare data, se opune.

"Stiu ce tactica are sistemul public, mai ales cel militarizat, sa te impacheteze, ce antrenament are sa te lase sa crezi ca tu conduci pana cand ajungi sa vorbesti si tu limba lui nu se poate. Rezista cine are experienta de management, cine stie sa fie drept si ferm, cine nu se fereste sa deranjeze. Daca te vad ca te temi/ca esti prea preocupat de imaginea publica/ca vrei sa iti faci prieteni, esti o tinta sigura.

Cine a lucrat toata viata in sistemul public si nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o sa

recunoasca ce spun. E deja sistem", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Fostul ministru al Muncii sustine ca "nu este nicio problema cu publicarea datelor statistice despre vaccinare".

"Sunt date statistice. Americanii, partenerii nostri, ca sa dau doar un exemplu, publica de ani buni ce nici cu gandul nu ganditi. Si sunt OK. Romania chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani in 2011. Publicarea de date deschise tine de sanatatea functionarii institutiilor, pentru ca tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezinta un mijloc pentru a servi cetatenii. Nu are de ce sa ii fie frica de ei", a mai scris Alexandru.

Aceasta explica faptul ca cele doua experiente de ministru i-au aratat cum stau lucrurile in sistem.

"In 2016, ma ocupam de transparenta si consultare publica. Pentru fiecare set de date deschise publicat - inclusiv informatii despre intalnirile ministrilor si ale secretarilor de stat cu grupurile interesate sa influenteze decizia publica in legatura cu care nu m-am lasat pana nu au fost publice - se ridica un munte de obstacole din sistem.

In 2020, fiecare statistica despre intarzierile caselor de pensii in calcularea sau recalcularea dosarelor facea valuri in sistem. Cine rezista acestor presiuni, vizibile si invizibile, face reforme. Adevarul este ca un Ministru nu trebuie sa se rezume la transparenta, trebuie sa lase schimbari si rezultate pentru oameni. Daca se rezuma la transparenta, risca sa ajunga dependent de like-uri pe Facebook. Si poate mai mult. Transparenta pana la detaliu trebuie sa fie parte din masurile de eficientizare a aparatului public.

Cand o institutie stie ca datele despre munca sa sunt publice se va gandi de doua ori daca mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie sa iei cine stie ce masuri publice pentru performanta din administratie, transparenta face cel putin 1/2 din obiectivul denumit profesionalizare" a mai scris Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, "transparenta inseamna sa vrei sa vezi unde gresesti si sa cauti sa indrepti".

"Asta nu intelege sistemul public. Cine are puterea sa vada acest lucru, face reforme", a mai afirmat fostul ministru.

Violeta Alexandru apreciaza ca trebuie explicat de ce exista centre de vaccinare care nu apar in platforma, altfel se pierde increderea populatiei.

"Ce s-a intamplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele si ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lamurite. Asta este o alta discutie. Foarte importanta. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialistii au loc sa explice pe acest subiect, banuiesc ca exista explicatii.

Pentru toti romanii care trebuie sa aiba incredere ca sunt respectati, indiferent de profesie, de varsta, de statut social. Altfel, se acutizeaza acest sentiment ca unii romani sunt speciali si altii mai ... fraieri. Daca nu se explica, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reactii in societate in general dar si in mediul politic. Aici raspunsul e clar: transparenta totala in explicatiile oferite", a mai scris Violeta Alexandru.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, considera ca nu este normal ca Ministerul Sanatatii sa faca publice datele legate de vaccinarea personalului din minister.

Luni, prim-ministrul Florin Citu a anuntat ca vor fi facute verificari daca Ministerul Sanatatii a respectat legislatia atunci cand a publicat date referitoare la pandemie, precizand ca erau necesare mai multe avize.

In replica, ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a precizat ca date referitoare la numarul de teste ar fi trebuit sa fie publicate cu mult timp inainte.

"Nu exista date publice secrete", a subliniat ministrul. Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, in care si-a prezentat argumentele in favoarea prezentarii acestor date, a precizat ca nu exista niciun conflict intre el si premier. "Astept sa aflu si eu pe cine am suparat si, mai ales, de ce", a conchis el.

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a declarat marti, raspunzand unei intrebari cu privire la publicarea de catre Ministerul Sanatatii a unor date referitoare la vaccinare, ca nu a facut plangere, ci a facut o informare la solicitarea premierului, legata de datele privitoare la vaccinare, modalitatea prin care sunt puse in mediul online si ce informatii sunt prezentate.

Gheorghita a aprecizat ca toate datele care sunt publicate trebuie sa fie validate, dupa ce se corecteaza eventuale erori care pot sa apara in centrele de vaccinare. In caz contrar, considera el, pot aparea "interpretari eronate".

Premierul Florin Citu a venit, marti, cu o serie de precizari in legatura cu "ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sanatatii". Seful Executivului a afirmat ca este normal sa fie facute verificari cu privire la sesizarile pe care le primeste, indiferent de unde vin ele, iar informatia conform careia nu ar fi de acord cu publicarea numarului testelor din fiecare judet este una incorecta.

Buletin de Bucuresti a relatat marti ca datele oficiale publicate de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, pe platforma oficiala inaugurata pe 5 martie, scot la iveala un sistem paralel de vaccinare. Pe langa centrele oficiale de vaccinare, accesibile in platforma nationala si pe care se fac programari, mai exista inca de patru ori mai multe centre care nu apar pe platforma - de la spitale, la institutii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

O situatie facuta pe 5 zile, adica datele care sunt acum accesibile, arata ca mai mult de 60% din vaccinari s-au facut in afara centrelor de vaccinare din platforma oficiala. Aproape 80% dintre centrele din Bucuresti nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platforma, in timp ce celelalte sunt fie cu circuit inchis, fie blocate de Institutul de Sanatate Publica, indica sursa citata.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Violeta Alexandru, #date, #vaccinare, #Covid 19 , #stiri politice