Vine marele asalt al Parlamentului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Februarie 2016, ora 07:25
5880 citiri
Vine marele asalt al Parlamentului

Ma tem de sesiunea parlamentara care incepe, pentru ca raul pe care il poate provoca este urias, din punct de vedere economic si nu numai. Este ultima sesiune inainte de alegerile locale si prima dupa ce clasa politica a depasit momentul de trepidatie numit Colectiv.

Vedeti, in noiembrie anul trecut multi s-au imbatat cu gandul ca politicul a intrat, cum s-ar zice, la stapan, ca teama de strada il va face sa se abtina de la sfidari si sa accepte spasit reformarea tarii chiar impotriva intereselor lui. Vi se pare ca e asa? Vi se pare ca se teme? Mie nu.

Au depasit faza acuta, punandu-si un guvern paratrasnet pe care sa nu-l deconteze, dar pe care sa-l controleze. Exista, desigur, riscul teoretic ca acest guvern sa mearga cu accelaratia la podea, fara inhibitii legate de durata mandatului, sa fie preocupat cu mult mai mult de continutul lui care, daca nu e profund reformist, e degeaba.

Dar acest risc nu se materializeaza. Iar strada a intrat din nou in hibernare pana, ma tem, pana la viitoarea emotie coplesitoare.

Si atunci la ce ne putem astepta? In primul rand, la o inflatie de masuri populiste. Unele deja au devenit fapte implinite, precum majorarea salariilor tuturor bugetarilor. Ploua cu pensii speciale. In Parlament mai e cel putin un proiect pe aceasta tema, referitor la profesori. Dna Anghel vrea sa ii scuteasca pe toti pensionarii de plata asigurarii de sanatate si a impozitelor.

Efectiv, am impresia ca nici nu stiu ce sa le mai emane mintea.

Pe de alta parte, ma tem ca o lege a salarizarii unitare care sa fie bine facuta, adica incluzand criterii de performanta, si care sa permita scaderea unor salarii in functie de ele, nu va trece sub nicio forma, motiv pentru care am sentimentul (si nu numai) ca Guvernul Ciolos nici nu se va da de ceasul mortii sa o termine in timp util pentru a fi adoptata pana la parlamentare.

Aberatiile nu sunt doar economice, populiste. Unii dintre baietii acestia din Parlament nu prea mai au mare lucru de pierdut. Avand in vedere reducerea numarului de parlamentari si reasezarile de pe scena politica, pentru multi dintre ei e clar ca nu exista nicio sansa de realegere. Si, atunci cand vor ramane fara imunitate, ce-si pot dori? O justitie puternica?

De asta se ocupa dl Tariceanu care iar pune gand rau legislatiei privind desemnarea sefilor institutiilor din domeniul Justitiei. Varianta ca procurorii sefi sa ii fie propusi presedintelui de CSM, nu de ministrul Justitiei ar fi de discutat. Desi ar fi straniu ca ea sa vina tocmai de la dl Tariceanu care in 2005 a asumat raspunderea Guvernului pe care il conducea pentru trecerea acestei prerogative a CSM la MJ.

Dar CPT nu asta vrea. Domnia sa doreste ca presedintele ICCJ sa fie ales de judecatorii acestei instante, iar procurorii sefi sa fie numiti de CSM.

Adica scoaterea totala din joc a presedintelui Roamaniei, demnitarul cu cea mai inalta legitimitate electorala, cel care potrivit Constitutiei numeste toti judecatorii.

Asta dupa ce dl Tariceanu numai ce a fost criticat explicit in raportul MCV pentru atitudinea fata de justitie si in conditiile in care stabilitatea institutiilor si legislatiei anticoruptie este unul dintre criteriile monitorizarii.

Una peste alta, sunt convinsa ca Parlamentul "nu va precupeti niciun efort" pentru a marca pana la ultimele beneficii pe care si le poate asigura pe final de mandat si nu am deocamdata niciun semn ca Guvernul este dispus sa opuna rezistenta pe masura asaltului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sesiune parlamentara februarie, #parlamentari pensii speciale, #Tariceanu justitie procurori , #parlament