Viitor de aur Sanatatea are! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 23:25
4901 citiri
Viitor de aur Sanatatea are! (Opinii)

La prima vedere, schimbarea de la sefia CNAS pare un cadou facut liberalilor. Pleaca Doru Badescu, medicul de familie al premierului, despre a carui inlocuire din functie se vorbea cu mult inainte de criza de furie de la numirea lui Lucian Duta in CA al CNAS, si vine Cristian Busoi, europarlamentar liberal.

Asadar, CNAS trece din zona social democrata in cea liberala a guvernarii. Ba chiar mai mult, iata cum Sanatatea devine de la ministru la sef de CNAS liberala. O fi chiar un cadou? Toate sondajele arata ca Sanatatea este pe primul loc in preocuparile romanilor, alaturi de locurile de munca. Deci un domeniu mereu in prim plan.

Nu e saptamana sa nu fie acolo o problema, ba un malpraxis, ba o criza a unui medicament, ba lasarea fara bani a unui domeniu, ba medici care pleaca unde vad cu ochii lasand in urma spitale supraaglomerate cu pacienti si tot mai goale de cadre medicale.

Pe de alta parte, este si domeniul pentru care e foarte greu sa gasesti leac fara un tratament dur si impopular. Matematic vorbind, fara o majorare a contributiei la sanatate, fara introducerea pachetului de baza de servicii medicale, adica fara sa aduni bani mai multi si sa cheltuiesti mai putin, nu ai nicio sansa sa tii sistemul sanitar pe linia de plutire.

Spitalele sunt falimentare, asigurari private nu pot aparea pentru ca nu exista pachetul de baza, lumea plateste putin pentru Sanatate, unii chiar deloc si beneficiaza tot mai mult de o iluzie de asistenta sanitara. Din punct de vedere financiar, Sanatatea se bazeaza acum in primul rand pe mult hulita taxa de claw-back, pe care USL jura sa o desfiinteze, si de aceea nici nu este posibila scaderea ei.

Acesta este cartoful clocotit pe care Victor Ponta il ofera ca pe un dar de pret liberalilor sa-l gestioneze si sa-l deconteze politic pana le-o veni acru. Asta din punct de vedere politic.

In planul intereselor, functia de la conducerea Casei de Sanatate, pe unde trec contracte extrem de generoase si multi bani, este una valoroasa. Din acest punct de vedere fara culoare politica, Victor Ponta se pare ca schimba un om al lui, cu un alt om al lui.

Oameni bine informati spun ca domnul Busoi, europarlamentar cum spuneam, este bun prieten cu Daciana Ponta, la randul sau europarlamentar. La Bruxelles, in neagra strainatate, oamenii leaga solidaritati transpartinice, nu-i asa? Aceiasi oameni bine informati spun ca domnul Busoi ar mai indeplini o conditie importanta pentru un mandat linistit si profitabil, pentru tara se-ntelege, in fruntea CNAS: este agreat de distribuitorii de medicamente. Politic, insa, cum spuneam, domnul Busoi este liberal si PNL va deconta politic activitatea domniei sale si a CNAS.

Dar poate ca domnul Busoi este o lumina care va face minuni cu sistemul sanitar. Primul lucru la care merita sa ne uitam pentru a ne face o idee despre competenta si harnicia domniei sale este activitata in PE. Prezenta este foarte slaba - 74,53% si cu ea se plaseaza vineri pe locul 650. Asadar, vedem ca domnul Busoi este un tanar constiincios si cu mare drag de munca.

Dar poate ca domnul Busoi reuseste in putinul timp petrecut la munca sa faca minuni de vitejie pentru drepturile consumatorului, de care se ocupa. De la inceputul mandatului, are la activ 4 propuneri de rezolutie si 2 rapoarte. Sa-l comparam doar cu colega sa de partid, Renate Weber, care are 93 de propuneri de rezolutie si 3 rapoarte. Datele sunt pe site-ul oficial al Parlamentului European. Cu asa activitate, plecarea domnului Busoi din PE nici nu cred ca va fi remarcata de cineva.

In rest, domnul Busoi pare exponentul cincinalului in 4 ani. A terminat UMF Bucuresti in 2003, apoi Facultatea de Drept Titu Maiorescu, apoi Institutul de Studii Diplomatice, a devenit europalamentar si dupa aceea, in 2010, a ajuns doctor in stiinte medicale si notar. Si peste toate a adunat in cont jumatate de milion de euro, banii nevestei, nu va ganditi la altceva.

Mi s-a taiat si respiratia vazand asa o densitate de titluri, activitati, competente pe capul unui singur om. Sigur, ma intreb cum poti sa faci un doctorat serios in medicina fiind politician, europarlamentar si notar stagiar, dar, ma rog, domnul Ponta ne-a dovedit deja ca totul este posibil in materie academica. Vom cerceta.

Nu am nicio indoiala ca pe mana domnului Busoi si adaptata la ritmul frenetic al domnului Busoi, Sanatatea va deveni o floare in gradina Guvernarii Ponta. O floare liberala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#CNAS Victor Ponta, #Cristian Busoi europarlamentar PNL , #europarlamentar
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
N-ar fi fost mai bun Mihăiță Gâdea? Da cine-i împrumuta sute de mii?