Va jucati cu maghiarii? Va durea pierderea lor

Sambata, 17 August 2013, ora 21:37 7547 citiri

Avem o certitudine - USL a pierdut referendumul de suspendare a presedintelui Traian Basescu (si) din cauza atitudinii prostesti, radicale, fata de comunitatea maghiara, din perioada Opozitiei, dar si de imediat dupa. Nu exclusiv, dar a cotat enorm.

7% din populatie reprezinta maghiarii, dar, la o prezenta mai ridicata decat cea a romanilor, ar fi putut insemna 10-12%. S-au prezentat foarte putini.

Pentru USL, lectia e ca nationalismul deseori isteric le-a adus voturi, dar le-a adus si mari pierderi. S-ar putea sa le mai aduca. Pentru ca stiti ce? Nu este deloc exclus ca maghiarii sa fie cei care vor mai decide ceva - alegerile prezidentiale din 2014.

Ultimele doua alegeri s-au castigat "la mustata", cu 2,5, respectiv 0,6%. Ganditi-va cam care e rolul maghiarilor aici. S-ar putea sa aiba rolul decisiv.

Jocul cu electoratul maghiar nu e nou, se practica dintotdeauna. Traian Basescu, probabil singurul candidat care a castigat si majoritatea voturilor nationalistilor cu sentimente antimaghiare, si pe ale maghiarilor, in acelasi timp, a intrat si el in jocul asta, din dorinta de a puncta electoral.

Pentru ca, asa cum mentiona si Gyorgy Frunda, sentimentul antimaghiar e inca foarte puternic in Romania. De asta Crin Antonescu a navalit, aproape disperat, intr-o conferinta de presa tinuta cand, conform propriilor declaratii, este inca in concediu (!), pentru a puncta si el pe subiectul asta. Atent insa, spre deosebire de alte dati, sa "perie" cu toata gura UDMR-ul, partid pe care pana mai ieri il facea praf si-l refuza la guvernare.

E interesanta o comparatie intre strategiile celor doi, pe acelasi teren fertil al electoratului maghiar si antimaghiar.

Problema lui Crin Antonescu este aceea ca nu prea mai are "gloante" electorale. A fost in crestere atunci cand ataca dur coruptia si prostiile guvernarii Boc, dar acum nu mai poate face asta, ba chiar lumea ii poate reprosa ca si el contribuie la coruptia si prostiile guvernarii. Poate miza mai putin pe propria prestatie, dupa ce a dat-o in bara destul de serios cat timp a fost presedinte interimar.

I-au mai ramas "antibasismul" si nationalismul si, la nevoie, voturile minoritatilor. Doar ca nationalismul e problematic. Ti-i poate indeparta mult pe pro-europeni si pe etnicii romani deschisi la minte in privinta minoritatilor, dar si pe maghiari. Asta a realizat Antonescu - sau consilierii lui - si asta e dilema pe care trebuie sa o rezolve.

Cum sa-i atragi pe multii nationalisti si, in acelasi timp, sa-i castigi sau sa nu pierzi prea multi dintre electorii maghiari? Grea ecuatie, iar Antonescu trebuie sa jongleze mult pentru a gasi cea mai buna formula. S-ar putea ca asta sa fie formula castigatoare.

De partea cealalta, lucrurile stau putin diferit pentru Traian Basescu. El nu va mai participa la alegerile prezidentiale. Pe el il intereseaza ceva capital electoral pentru Miscarea Populara, care va participa la europarlamentare si il intereseaza sa slabeasca liderii USL, absenti in perioada mini-scandalului declansat de liderul partidului extremist Jobbik.

Singurele pierderi la care se poate astepta tabara sa ar veni daca el ar continua asa pana la prezidentiale, iar candidatul Miscarii Populare ar intra in turul doi si i-ar prelua retorica, lucru putin probabil.

Subiectul e de urmarit - ca intotdeauna, politicienii pescuiesc fara scrupule in apele tulburi ale nationalismului. Iar daca o fac prost, pierd.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News