USR si PNL anunta ca vor transpune in lege recomandarile Comisiei de la Venetia

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 09:32
4603 citiri
USR si PNL anunta ca vor transpune in lege recomandarile Comisiei de la Venetia
Foto: Arhiva Facebook/ USR

USR si PNL au de gand sa depuna proiecte de lege pentru a transpune toate recomandarile Comisiei de la Venetia in Legile Justitiei si Codurile Penale, imediat dupa publicarea rapoartelor oficiale.

Prima care a facut anuntul vineri seara a fost Uniunea Salvati Romania.

"USR considera ca este foarte important ca Romania sa se alinieze la standardele europene in domeniul Justitiei pentru a dovedi partenerilor externi ca lupta anticoruptie ramane o prioritate a tarii noastre.

Faptul ca Romania este condusa temporar de un partid al penalilor nu trebuie sa afecteze parcursul european al tarii noastre", se arata intr-un comunicat transmis de formatiune.

USR a precizeaza ca a insistat "in mod constant" ca Legile Justitiei si Codurile Penale sa fie modificate numai dupa obtinerea unui aviz din partea Comisiei de la Venetia, dar coalitia PSD-ALDE "a refuzat solicitarea avizului, de frica unei evaluari internationale".

"Macar in ceasul al 12-lea, aceasta coalitie toxica pentru Romania trebuie sa preia recomandarile Comisiei de la Venetia pentru ca altfel pune in pericol pozitia tarii noastre in Uniunea Europeana. Cu Tudorel Toader si coalitia PSD-ALDE la guvernare, Romania nu are nicio sansa sa mai scape de Mecanismul de Cooperare si Verificare sau sa intre in spatiul Schengen.

Aceasta coalitie si-a facut o prioritate din a submina statul de drept si independenta Justitiei, desi acestea au fost criterii importante de aderare in Uniunea Europeana. Liviu Dragnea impinge Romania pe drumul periculos deschis de Ungaria si Polonia", adauga aceeasi sursa.

Ulterior, si presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca partidul pe care il conduce va initia un proiect de modificare a tuturor Legilor Justitiei in conformitate cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Liderul liberal a mai spus, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca inclusiv Codul Penal si Codul de Procedura Penala trebuie sa fie puse in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, dar si cu deciziile Curtii Constitutionale.

"Am luat decizia de a initia un proiect de lege de modificare a tuturor Legilor Justitiei in conformitate cu recomandarile Comisiei de la Venetia. In privinta Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe Codul de Procedura Penala, identificand 64 de prevederi neconstitutionale.

Toate trebuie transpuse, toate trebuie rediscutate in conformitate cu solicitarea Comisiei de la Venetia, astfel incat sa nu se schimbe politica penala dramatic (...) . Si aici trebuie sa tinem cont de aceste puncte de vedere si recomandari ale expertilor, ale specialistilor de la nivelul Comisiei de la Venetia", a precizat Orban.

De asemenea, el a atras atentia majoritatii parlamentare ca nerespectarea valorilor europene ar putea afecta interesele fundamentale ale Romaniei.

"Daca majoritatea nu se trezeste si nu-si da seama ca nu mai sunt de capul lor si ca nu pot sa-si permita sa se comporte ca un vechil pe propria mosie, ca trebuie sa respecte toate valorile, principiile, reglementarile si standardele de la nivel european, pentru ca altfel pun in pericol interesele fundamentale ale Romaniei...", a mai spus presedintele PNL.

Comisia de la Venetia avertizeaza, in opinia adoptata vineri, ca reforma propusa a Codului Penal si Codului de Procedura Penala slabeste lupta impotriva coruptiei in Romania si combaterea altor delicte grave, se arata intr-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.

Prin urmare, Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor romane sa efectueze o reexaminare completa a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv si cuprinzator, cu obiectivul de a inainta o propunere legislativa solida si coerenta care sa beneficieze de o sustinere larga in interiorul societatii romanesti si care sa tina cont deplin de standardele aplicabile in materie, si sa dea curs indrumarilor date de Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USR recomandari Comisie Venetia , #opozitie