Ionuţ Moşteanu: USR PLUS se aşază la masa negocierilor cu PNL doar dacă vine cu o nouă propunere de premier

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 15:15
2622 citiri
Ionuţ Moşteanu: USR PLUS se aşază la masa negocierilor cu PNL doar dacă vine cu o nouă propunere de premier
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu

Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a declarat că partidul se va aşeza la discuţii şi negocieri cu PNL numai dacă formaţiunea respectivă vine cu o altă propunere de premier decât Florin Cîţu. Referitor la scenariul unei demisii a lui Cîţu de la şefia Guvernului înaintea moţiunii de cenzură, Moşteanu a precizat că „ar fi încă o chichiţă, o găselniţă regulamentar-constituţională prin care ar spera că are vreo şansă”.

„În realitate, aritmetica parlamentară e simplă şi, în momentul ăsta, oricât de mult ar inventa unii tot felul de scenarii, sunt două scenarii simple. Guvernarea pe care şi-o doreşte PNL poate continua în două scenarii - cu voturile PSD sau cu voturile USR PLUS. Noi ne aşezăm la masă doar dacă vin cu o nouă propunere de premier, şi atunci discutăm. Dacă nu, vor discuta cu PSD. Alte variante nu sunt. PNL are tot felul de structuri de conducere, ba un preşedinte de ţară care e foarte apropiat de PNL, vor decide ce e mai bine pentru România. Dacă dânşii spun că Florin Cîţu este omul cel mai important pentru România în momentul ăsta, atunci vor merge înainte. Şi, da, dacă asta e singura variantă pe care şi-o doreşte PNL-ul, vom ajunge şi la anticipate. Eu cred că anticipatele sunt o idee proastă în momentul ăsta pentru România, dar dacă PNL şi preşedintele vor să mergem către anticipate, să nu uităm, doar preşedintele poate declanşa anticipate, mergem la alegeri în faţa românilor”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, joi la Parlament.

Cât despre refacerea coaliţiei de guvernare, acesta a explicat că liberalii au anunţat că nu vor mai discuta cu USR PLUS dacă nu îşi retrage moţiunea de cenzură. El a adăugat că singura rezolvare a situaţiei este ca PNL să aibă o altă propunere pentru funcţia de prim-ministru.

„Pentru o corectă analiză pe textul rezoluţiei PNL au spus că, dacă nu ne retragem moţiunea depusă de noi, nu mai vor să discute cu noi. Or în momentul ăsta avem în faţă o moţiune propusă de PSD, pe care o vom vota. Dincolo de asta, urmează stabilirea unei majorităţi parlamentare, noi am spus de o lună în fiecare zi că aşteptăm o nouă propunere de premier din partea PNL şi ne aşezăm la masă să discutăm refacerea coaliţiei. Cea mai bună propunere este o altă propunere de premier din partea PNL şi refacem coaliţia. Nu văd de ce trebuie să se dea foc la ţară pentru a-l agăţa pe Florin Cîţu cu orice preţ de scaunul de la Palatul Victoria. Nu înţeleg de ce a devenit brusc cel mai important om pentru PNL şi pentru preşedintele Iohannis”, a completat Moşteanu.

Liderul deputaţilor USR PLUS a mai spus că în PNL sunt mulţi politicieni experimentaţi care ar fi capabili să conducă foarte bine Executivul, unul care să fie susţinut de o majoritate solidă în Parlament.

„Şi acum, mai mult ca oricând, e nevoie de un Guvern cu puteri depline şi cu o susţinere solidă în Parlament”, a explicat Moşteanu.

Premierul Florin Cîţu a declarat că în continuarea PNL îi aşteaptă pe cei de la USR PLUS la masa discuţiile, însă atunci când aceştia vor vota o moţiune de cenzură alături de PSD sau AUR, atunci liberalii nu vor mai negocia cu ei. Preşedintele formaţiunii a adăugat că PNL rămâne ferm în susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului Guvernului.

Dan Barna a afirmat că USR PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. „Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „Guvernului ilegitim PNL-UDMR”.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Senatorul Lucian Romaşcanu va fi candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în timp ce actualul primar al municipiului reşedinţă de judeţ va candida pentru un...
#usr plus, #Ionut Mosteanu, #propunere premier, #PSD, #Florin Citu , #USRPLUS