USR a ridicat dosarele "Fara penali" de la Primaria Arad: Falca sustine ca va face sesizare penala pentru semnaturile "false".

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 15:14
5467 citiri
USR a ridicat dosarele "Fara penali" de la Primaria Arad: Falca sustine ca va face sesizare penala pentru semnaturile "false".
Foto: Facebook / USR Arad

USR a ridicat, luni, de la Primaria Arad, dosarele cu cele aproape 21.000 de semnaturi stranse in cadrul campaniei "Fara penali in functii publice", acuzand in continuare ca acestea au fost eliberate cu intarziere si nu au mai putut fi depuse in termen la Parlament.

Reprezentantii USR spun ca acuzatiile aduse de primarul Gheorghe Falca conform carora mii de semnaturi sunt false reprezinta "o incercare disperata de a arunca in derizoriu munca de sase luni a zeci de voluntari, precum si semnaturile a mii de aradeni".

Gheorghe Falca anunta, insa, ca va sesiza penal cazul "falsurilor", iar timp de aproape doua ore a incercat sa raspunda, intr-un live pe Facebook, sutelor de critici venite in ultimele zile de la aradeni pentru invalidarea a 6.000 de semnaturi.

Reprezentantii USR Arad au anuntat, luni, ca au ridicat cele 32 de dosare.

"Toate promisiunile de predare a dosarelor (ambele transe depuse) neonorate, incepand cu ziua de luni, 17.09 si pana joi, 20.09 au facut ca vineri, ultima zi din cele sase luni ale proiectului si totodata termenul limita pentru depunerea semnaturilor, sa dispara orice sansa de a le duce la Parlament conform procedurii standard.

Unica solutie identificata de USR a fost cea prevazuta de Legea 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni la articolul 6, 'Inregistrarea propunerii legislative', punctul (4): 'In cazul in care, la data inregistrarii, nu sunt atestate toate listele de sustinatori ca urmare a nerespectarii termenului prevazut la art. 5 alin. (4), presedintele Camerei Parlamentului va solicita Guvernului urgentarea operatiunilor de atestare. In acest caz, listele de sustinatori depuse in completare, dar nu mai tarziu de 7 zile de la atestare, se considera in termen'.

Asadar, dosarele ridicate luni vor avea un nou termen de 7 zile pentru a fi depuse la Parlamentul Romaniei", arata USR intr-un comunicat.

Conform sursei citate, in ultima luna, "numeroase primarii din tara au reactionat agresiv" fata de campanie, "invalidand masiv semnaturi, in incercarea de a impiedica atingerea pragului impus de lege".

"Din acest motiv, mai putin de 80% din semnaturile stranse au ajuns efectiv in Parlament. De la lipsa unui prenume, la adresa incompleta sau alte erori de completare a listelor, pana la greseli de legare a dosarelor cu semnaturi au fost folosite ca motiv pentru invalidare", arata USR.

Cu privire la acuzatiile lansate la Arad de primarul Falca, conform carora sunt peste 6.000 de semnaturi false pe listele USR, comunicatul arata ca ele sunt "o incercare disperata de a arunca in derizoriu munca de sase luni a zeci de voluntari, precum si semnaturile a mii de aradeni".

"Aceasta a fost atitudinea dumnealui (a lui Gheorghe Falca - n.red.) pe toata durata proiectului, pornind de la refuzul initial de a semna, la demolarea cortului #FaraPenali si culminand cu nevalidarea in termenul prevazut de lege a celor 15.500 de semnaturi depuse in prima transa", a incheiat USR Arad.

Reactia primarului Falca

Dupa predarea dosarelor catre USR, primarul Falca a avut o interventie live de aproape doua ore pe Facebook, in care a acuzat din nou ca s-au falsificat semnaturi si a anuntat ca acest caz va fi sesizat penal.

Falca a raspuns si sutelor de comentarii critice postate la adresa sa incepand de vineri, ca reactie la invalidarea a mii de semnaturi.

"Simt nevoia sa comunic cu dumneavoastra pe evenimentul de azi (predarea semnaturilor - n.red.) . De vineri exista dezbatere pe tema semnaturilor depuse la Primarie pentru initiativa cetateneasca 'Fara penali'. De vineri am constatat ca am devenit comunist din ala foarte rau, eu, care am fost in 1989 la Revolutie in Timisoara (...) Am fost facut penal, eu care am semnat pentru aceasta initiativa cetateneasca", si-a inceput Falca interventia.

Primarul a spus ca in listele depuse de USR pentru atestarea semnaturilor au fost gasite "sase mii de semnaturi false".

"Au fost gasite persoane cu domiciliul in alta localitate, minori, persoane cu acte expirate, persoane cu CNP eronat, cu CNP al altor persoane, persoane decedate inainte de campanie, persoane care nu au existat, nume inventate...", a acuzat Falca.

Edilul a spus ca, in urmatoarele zile, "copii cu listele cu probleme vor ajunge la Politie si Parchet" pentru a se face cercetari.

Primarul afirmase si vineri ca "toate faptele incadrate de Codul Penal la fals in inscrisuri se regasesc pe listele aduse de USR Arad".

"Acest lucru ne obliga sa transmitem institutiilor statului semnaturile care nu au fost validate", spunea Gheorghe Falca.

Primaria Arad a finalizat abia vineri dupa-amiaza procedura de atestare a semnaturilor stranse in campania "Fara penali in functii publice", iar peste 6.000 au fost invalidate, ceea ce insemana aproape o treime din semnaturile adunate in municipiu de USR. Astfel, doar 14.588 din cele 20.600 adunate au fost declarate valide de catre functionari.

Senatorul USR Arad Adrian Wiener declarase, vineri, ca "este inexplicabil cum a fost invalidat un numar atat de mare de semnaturi la Arad".

"Primaria Arad a invalidat mai multe semnaturi decat ne-au fost ivalidate in judetele conduse de PSD. Suntem cu mult peste media pe tara la numarul de semnaturi invalide. Nu am primit nicio explicatie pentru asta. Cert este ca nu am folosit nicio baza de date, toate semnaturile din tabele sunt reale, ale aradenilor", a spus Wiener.

Cu privire la faptul ca dosarele nu au mai fost ridicate vineri, senatorul a spus ca Primaria le-a predat in afara programului Parlamentului, respectiv dupa ora 14:00, astfel ca "nu mai puteau fi nici teleportate de la Arad la Bucuresti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosare Fara penali Arad , #fara penali