US News&World Report, despre Romania: Declinul democratic al Dunarii

Vineri, 02 August 2013, ora 13:58
3247 citiri
US News&World Report, despre Romania: Declinul democratic al Dunarii
Foto: Presidency.ro

Atunci cand mii de romani au iesit pe strazile din Bucuresti si din alte orase importante ale tarii, in luna ianuarie 2012, multi analisti credeau ca acestia protesteaza fata de masurile de austeritate introduse de FMI, UE si Banca Mondiala, insa protestele nu au disparut odata cu stingerea aparentei scantei - cea provocata de proiectul Legii sanatatii.

De asemenea, la sud de Romania, in Bulgaria, alegerile din luna mai 2013 au fost urmate de proteste la adresa Guvernului socialist, iar demonstratiile zilnice din capitala Sofia au intrat in a doua luna.

Atat in Romania, cat si in Bulgaria, strigatele protestatarilor au dat voce frustrarilor pe care multi cetateni din Europa de Est le au fata de clasa politica, care pare deseori mai interesata de consolidarea propriului control asupra parghiilor statului, precum si de numirea unor oficiali corupti in pozitii importante, decat este de adevaratele nemultumiri care ii afecteaza pe cetateni, scrie revista americana de stiri US News&World Report.

Protestele din anul 2012 si venirea la putere a prim-ministrului Victor Ponta, in luna mai au creat sperante ca politicianul in varsta de 40 de ani - cel mai tanar premier din Uniunea Europana - va depasi luptele politice si bataile flagrante pentru putere, care au afectat staul, de la rasturnarea comunismului.

In schimb, Ponta a lansat o incercare agresiva si in cele din urma fara succes de demitere a presedintelui Traian Basescu, inlocuind si detinatorul functiei de Avocat al Poporului cu un loial partidului, ingnorand si deciziile CCR privind cel care urma sa reprezinte Romania la Consiliul European.

Aceste evenimente au slabit deja fragilele institutii democratice ale Romaniei, punand in discutie angajamentul tarii fata de statul de drept si de independenta judiciara. In plus, au provocat indignare la Bruxelles, Comisia Europeana transmitand un avertisment aspru liderilor romani sa nu intreprinda nicio actiune care ar submina statul de drept.

Parlamentul german chiar a inaintat posibilitatea suspendarii dreptului de veto al Romaniei in Uniunea Europeana, o actiune care a avut loc o singura data in istorie.

Evenimentele petrecute de cand Ponta a ajuns la putere au alimentat convingerea romanilor ca politicienii lacomi sunt mai interesati de acumularea de putere, odata ajunsi in functie, decat sa serveasca intereselor electoratului. Iar ambitia politicienilor de a pune mana pe toata puterea politica pune in umbra groaznica situatie socioeconomica cu care se confrunta multi romani.

Politicienii romani, putin interesati de problemele economice si sociale ale tarii

In anul 2012, somajul in randul tinerilor din Romania era de 22,7 la suta, iar 40,3 la suta din populatie era in risc de saracie si excludere sociala. Mai mult, 16,8 dintre tineri nu sunt nici angajati, nici la scoala sau in vreo pregatire. Progresul limitat al politicienilor alesi de a combate aceste probleme serioase intensifica un cinism deja adanc inradacinat in ce priveste abilitatea clasei politice de a rezolva problemele sociale cu care se confrunta intreaga tara.

In timp ce protestele antiguvernamentale din sudul Europei, in semn de raspuns fata de recentele masuri de austeritate impuse de troika, au subliniat situatia economica tot mai grava din zona mediteraneana, crizele din Romania si Bulgaria reflecta deziluziile pe termen lung fata de un sistem politic disfunctional care a aratat o mica ameliorare fata de perioada comunismului.

In acest sens, democratia din Romania si Bulgaria este considerata a fi "semiconsolidata" si la nivel asemanator cu tari precum Serbia, Macedonia si Muntenegru. Sursa citata incheie tragand un semnal de alarma liderilor din Europa, carora li se recomanda sa fie precauti in ce priveste contaminarea nedemocratica ce pare sa se raspandeasca de-a lungul periferiei estice a celui de-al doilea rau ca lungime de pe continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#declin democratic Romania, #democratie Romania, #stat de drept Romania , #democratie