Uniunea Social Liberala e oficiala - S-a semnat protocolul

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 14:30
9946 citiri
Uniunea Social Liberala e oficiala - S-a semnat protocolul
Foto: Antena3

Conducerile PSD, PNL si PC au votat sambata pentru infiintarea Uniunii Social Liberale. Ulterior cei trei lideri, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, au semnat protocolul USL, in Sala Unirii de la Parlament.

Liderii PSD, PNL si PC s-au reunit in forurile de conducere pentru aprobarea protocolului aliantei dintre PSD si ACD.

Semnarea documentelor de infiintare a Uniunii Social-Liberale s-a petrecut in mai putin de zece minute, in fata unei multimi de camere de filmat, dar a unei asistente reduse in randul membrilor PSD si PNL. Pregatirile pentru scenariul semnarii documentelor USL au durat aproape doua ore, desi ceremonia propriu-zisa nu a consumat mai mult de zece minute.

Desi punerea in scena, precum si declaratiile actorilor principali au dat de inteles ca evenimentul este unul istoric si o premiera, in Sala Unirii nu au asistat mai mult de doua sute de social-democrati si liberali, astfel ca spatiul, gandit ca unul impresionant, a fost pe jumatate gol.

Semnarea propriu-zisa a documentelor a fost imortalizata de martorii evenimentului cu telefoanele mobile, potrivit Mediafax. La ceremonia de infiintare a Uniunii Social Liberale a fost remarcata absenta unor lideri social-democrati sau liberali precum Mircea Geoana, Ion Iliescu, Ludovic Orban sau Calin Popescu Tariceanu.

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut desfasurarea evenimentelor

14.40 - Dupa semnarea protocolului, liderul PSD, Victor Ponta, a tinut sa declare: "Azi am raspuns la cele doua intrebari pe care romanii le puneau: 'Ce faceti sa ne scapati de Traian Basescu, Boc, Udrea si PD-L?'. Raspunsul il dam azi: 'Ne unim'. Si a doua: 'Ce faceti pentru noi dupa ce ne scapati de PD-L?' Incepand de azi o sa incepem sa raspundem si la aceasta intrebare".

"Am incredere in USL, in partenerii nostri si sunt convins ca voi reusi. Multumesc si Doamne ajuta!", a conchis acesta.

14.35 - "Incheiem azi o alianta nu doar intre partidele noastre, ci incheiam azi, impreuna, o alianta cu Romania, pentru Romania. Am inteles cu totii lectiile anului 2010, am ascultat si am inteles cu totii vocea celor mai multi dintre romani. Azi, mai repede decat s-ar fi asteptat oricine si mai durabil decat se asteapta oricine, ne dam mana cu doctrinele, identitatea si istoria noastra, ne dam mana cu totii pentru prezentul si viitorul acestei tari, cu gand bun si cu Dumnezeu inainte", a declarat Crin Antonescu, dupa semnarea protocolului.

14.30 - Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin au semnat protocolul USL.

14.25 - Consiliul National al PSD a aprobat, cu 922 de voturi pentru si un singur vot impotriva, constituirea Uniunii Social Liberale, respectiv alianta dintre social-democrati, liberali si conservatori.

14.20 - Crin Antonescu a mers la Consiliul National al PSD, unde le-a transmis social-democratilor ca trebuie sa fie impreuna.

"Nu multimea e asa mare la PSD, cat entuziasmul. Drept urmare, fiind un om sensibil va multumesc foarte foarte mult. Azi facem un gest politic, un act istoric. Sa de Dumnezeu sa fie asa si depinde numai de noi ca ce incepem azi impreuna sa fie in folosul Romaniei si al romanilor", si-a inceput Antonescu discursul, in fata social-democratilor.

Antonescu, coplesit de primirea PSD: Nu multimea e asa mare, cat entuziasmul

14.10 - Dupa ce Victor Ponta a fost la prezidiul Delegatiei Permanente a PNL, liderul PSD la invitat pe Crin Antonescu la tribuna Consiliului National al partidului sau.

14.00 - Consiliul National al PSD a aprobat o rezolutie pentru sprijinirea alesilor locali impotriva abuzurilor actualei puteri, motivata in principal de arestarea "abuziva" a presedintelui CJ Arges Constantin Nicolescu.

13.50 - Ion Iliescu vede in Uniunea Social Liberala posibilitatea de a "crea o alternativa reala, solida, credibila, la actuala putere".

"Actuala putere este o putere diletanta, lipsita de interes real. Vad din aceasta alianta structura politica a liberatii si liberatiilor castigate in decembrie 1989.

Simtim cu totii ce inseamna guvernarea Basescu-Boc, care sunt costurile economice, politice si sociale.

Suntem constienti ce inseamna ca ea sa se perpetueze. De aceea, ratiunea ne-a ajutat sa trecem peste desosebirile doctrinale si sa construim ceva. Este o evolutie catre centru a acestei constructii politice", a declarat presedintele de onoare al PSD.

13.40 - Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis, sambata, liberalilor adunati in Delegatia Permanenta, ca un drum normal este acela in care PNL si PSD lupta impreuna pentru democratie.

"Sunt absolut convins ca trebuie sa ne batem impreuna ca sa aducem Romania pe un drum normal, care va fi acela in care cele doua forte politice, PSD si PNL, vor lupta impreuna. Trebuie sa mergem pe un drum destul de lung impreuna. Deocamdata mi-am castigat increderea in liderul PNL Crin Atnoescu", a spus acesta, mentionand ca vrea ca in viitor sa castige increderea in toti membrii PNL.

Ponta spune PNL ca au fost impreuna in Piata Universitatii, Antonescu il ironizeaza

13.30 - Conducerea PNL a aprobat infiintarea USL cu 186 voturi pentru, 8 abtineri si un vot impotriva apartinand lui Ludovic Orban.

13.20 - Adrian Nastase si-a incheiat discursul in cadrul sedintei Consiliului National al PSD strigand "Victorie!". "Fiecare din partidele noastre isi pastreaza doctrina si construim o uniune pentru pastratea democratiei si solidaritate. Victorie!", a conchis el.

13.15 - Conducerea PC a aprobat constituirea Uniunii Social-Liberale cu 388 de voturi 'pentru', 13 'impotriva' si 14 abtineri.

13.00 - Presedintele Senatului Mircea Geoana afirma ca alianta cu PNL-PC este "un proiect in care am crezut, el a provocat destul de multa tensiune in partid, insa intelepciunea si maturitatea au prevalat".

12.50 - Presedintele PSD Bucuresti Marian Vanghelie considera ca Alianta cu PNL-PC "poate sa aduca foarte mult bine", daca cei doi actori politici vor reusi sa treaca peste orgolii".

"Eu unul nu ma incing foarte repede in viata. (...) Lucrurile mari nu se fac usor. Trebuie sa fim foarte atenti, ca lasam coridor liber si pe stanga si pe dreapta", a spus primarul de la sectorul 5.

12.40 - Radu Mazare, primarul Constantei, a venit la Consiliul National al PSD imbracat in uniforma de lupta si a mentionat ca va renunta la ea in momentul in care tara va scapa de "ciclopul" Basescu.

"Voi da aceasta uniforma de lupta jos in momentul in care tara va scapa de acest rau, de acest ciclop, pe nume Basescu", a spus Mazare.

12.30 - Ponta a afirmat ca momentul decisiv pentru formarea aliantei dintre PSD si PNL a fost atunci cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la unul din balcoanele Parlamentului, in timpul discursului premierul Emil Boc.

Ponta a spus ca in acel moment se afla alaturi de Crin Antonescu si amandoi au inteles ca trebuie sa se aseze la masa si sa stabileasca foarte clar daca PSD sau PNL mai doresc sau nu sa construiasca ceva alaturi de PD-L si Traian Basescu, iar raspunsul comun "a fost fara ezitare nu".

12.20 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii trebuie sa ia o "decizie grea" aliindu-se cu PNL, dar ca este nevoie de construirea unei "alternative a binelui" si de depasirea orgoliilor.

"Sa trecem peste disputele mai mult sau mai putin doctrinare si azi sa raspundem la ce asteapta romanii de la noi: sa ne unim, sa venim cu o alternativa, sa-i dam jos pe Traian Basescu si pe Boc si sa readucem Romania pe un drum corect. Sa facem ceea ce asteapta romanii de la noi", a spus Ponta.

Ponta: PD-L se va desfiinta dupa urmatoarele alegeri

12.10 - A inceput sedinta Consiliului National al PSD. In deschidere vorbeste Victor Ponta.

12.00 - Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se arata increzator in succesul dintre PSD si ACD, considerand ca aceasta se realizeaza dupa ce a fost bine gandita.

"Este o decizie politica de fond a ambelor politice. Nimeni nu face concesii la platforma ideologica, dar s-a gasit o platforma de intelege intr-un moment social de mare responsabilitate. Temelia aliantei este bine asezata, bine gandita, nu superficiala, nu pornind de la conjuncturi sociale conjuncturale", a spus acesta.

Ion Iliescu: Alianta nu e superficiala, partenerii isi pastreaza fizionomia

11.50 - Victor Ponta a sosit la Parlament pentru sedinta Consiliului National al PSD si a glumit spunand ca "ajunge cu cafelele, la treaba!".

11.40 - Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca este "convins" ca alianta USL nu va functiona usor, iar, daca principiile PC vor fi incalcate, va fi primul care va propune retragerea conservatorilor din alianta.

"Suntem inca un partid care nu avem suficienta forta pentru a-si impune programul in politica, dar suntem un partid care tine la principii. Va spun un lucru foarte clar, de la bun inceput, daca voi constata, in functia pe care o am, in calitatea mea de presedinte al PC ca aceste principii pe care le-am enuntat si pe care vreau sa le discutam astazi vor fi incalcate in aceasta alianta voi primul care voi propune retragerea PC din aceasta alianta", a spus Constantin, afirmand "cu toata convingerea" ca noua alianta intre PSD, PNL si PC este insa un pas necesar pentru Romania.

PC se va retrage din alianta Opozitiei daca principiile sale vor fi incalcate

11.30 - Presedintele UDMR, Mako Bela, a declarat, la Satu Mare, ca este sceptic cu privire la coagularea fortelor politice din alianta PSD-PNL-PC. Vicepremierul considera ca nu se pune problema iesirii UDMR de la guvernare, atat timp cat coalitia cu PD-L functioneaza.

Marko Bela, sceptic cu privire la alianta PSD-PNL-PC

11.20 - Daniel Constantin ii ureaza 'La multi ani!' celui mai in varsta membru, un batran din Bistrita care implineste 105 ani.

11.15 - A inceput Consiliul National al PC condus de liderul Daniel Constantin.

10.50 - Surse din PSD au declarat pentru Mediafax ca prevederea din protocolul de infiintare a Uniunii Social Liberale care stabileste ca PSD va desemna candidati la presedintiile CJ in 21 de judete, iar ACD in 20, a fost criticata de mai multi lideri de organizatii PSD.

Ce nu le convine liderilor PSD la Pactul cu PNL

Marian Oprisan, Marian Vanghelie, Dumitru Buzatu, Oana Mizil au ridicat aceasta problema, intreband ce rost mai au sondajele de opinie in conditiile in care protocolul USL prevede ca PSD va desemna candidati doar in 21 de judete.

10.35 - Crin Antonescu, despre pericolul Basescu: "Romania este intr-o situatie grava, in fata unor alegeri majore, romanii au nevoie de o alternativa acum, puternica, capabila", la regimul Basescu devenit "o amenintare din ce in ce mai mare".

10.20 - Crin Antonescu, despre alianta cu PSD: "Va propun sa votam in favoarea acestui pas si acestui act politic. (...) Nu ne aflam in fata unei decizii nepregatite. (...) "Sa ne amintim ca PNL a fost mereu cel care a inteles cel mai bine interesul national. Nu inseamna ca vom estompa componenta liberala a partidului".

Antonescu prezinta colegilor ce castiga si ce pierde PNL din alianta cu PSD

10.10 - Liderul PNL Crin Antonescu a cerut tinerea unui moment de reculegere in memoria deputatului liberalul Horia Rusu, azi implinindu-se 10 ani de la moartea acestuia.

10.00 - A inceput sedinta Delegatiei Permanente a PNL.

09.45 - Solicitat sa comenteze declaratia presedintelui PSD, Victor Ponta, care s-a aratat nemultumit de faptul ca liberalii au dat publicitatii textul prototolului inca de vineri, desi se decisese ca acesta sa fie facut public abia sambata, dupa semnare, Antonescu a spus: "Da, el avea intr-adevar motive de nemultumire".

"Pe de alta parte nu pot sa controlez circulatia unui text. Noi am distribuit textul tuturor membrilor Delegatiei Permanente, cum era normal - sunt 200 si ceva. E regretabil, dar pana la urma e un document public, asa incat chiar n-are mare importanta", a spus Antonescu.

Intrebat daca alianta a pornit, asadar, cu stangul, Antonescu a negat: "Nu. Asta este poate dorinta dumneavostra, dar nu. Am pornit cu ambele picioare".

Mega-alianta Opozitiei, un proiect marca Ponta-Antonescu

Din informatiile aparute in presa, alianta dintre PSD si ACD nu va avea organisme comune de conducere, activitatea politica urmand sa fie gestionata doar de cei doi co-presedinti, Victor Ponta si Crin Antonescu.

In cazul in care vor exista insa dispute aparent ireconciliabile intre membri ai PSD si ai ACD, acestea vor fi solutionate prin dialog de catre trei lideri centrali desemnati de fiecare din cele doua parti.

Surse participante la negocierile finale au declarat ca in ceea ce priveste principiul paritatii in desemnarea candidatilor, PSD si ACD au cazut de acord ca acesta nu echivaleaza cu principiul egalitatii.

Astfel, pentru cazul presedintiilor CJ, candidatii aliantei in judetele conduse in prezent de alte partide decat de PSD sau PNL, respectiv 20 de judete, vor fi desemnati pe baza sondajelor de opinie locale. Daca in urma acestor sondaje se va constata ca PSD are mai multi candidati mai bine plasati decat PNL, atunci se va merge pe aceasta formula dezechilibrata, chiar daca, in total, candidatii PSD vor mai multi decat ai PNL, informeaza Mediafax.

"Acest acord cuprinde o agenda politica si un protocol de functionare, care vor fi baza politica si juridica a acestei aliante", a explicat Crin Antonescu. De asemenea, liderul PNL a subliniat ca acordul ce va fi semnat sambata nu va cuprinde parti "secrete" si va fi public, "nu va fi un Ribbentrop-Molotov in niciun fel".

"Vom fi uniti impotriva pericolului pentru Romania - PD-L si Traian Basescu. Trebuie sa intelegeti ca gelozii si concurenta intre noi, asa cum le stiati dumneavoastra, nu mai exista. Cu totii trebuie sa ne schimbam mentalitatea", a declarat si liderul PSD.

Alianta PSD - ACD isi propune sa functioneze 10 ani - vezi ce prevede protocolul

De cealalta parte, liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat la randul sau ca discutiile au intrat in linie dreapta si e sigur ca va fi respectat calendarul fixat.

"Am bucuria si satisfactia sa spun ca lucrurile merg inainte, pe un drum pe care noi toti l-am dorit atunci cand am pornit acest demers. In acest moment nu mai vad niciun obstacol semnificativ", a spus Antonescu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a aratat increzator in viitorul acestei aliante. "Va fi o uniune politica, intre doua structuri politice, PSD si ACD, este si un nume frumos si o sigla foarte frumoasa si care speram noi sa aduca buna-stare in Romania pentru fiecare cetatean", a spus Dragnea, joi seara.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ca realizarea coalitiei dintre Alianta de Centru Dreapta si PSD reprezinta cel mai serios proiect politic din ultimii 20 de ani, printre obiectivele asumate figurand renuntarea la politizarea excesiva a institutiilor statului, abrogarea legii pensiilor sau scaderea TVA.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alianta PSD ACD, #alianta psd pnl pc, #alianta Antonescu Ponta , #Alianta PSD ACD
Comentarii
Poza half
half
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
.... ce-o sa-l mai vedem noi de maine pe Cre Antenescu cum se imbatosaza si-si da importanta pe la tembeliziuni .... si cum reptilele jurnaliste or sa-i ia din scame susurand "domnule presedinte" .... cu aluzii .... BLEAH !