Uniunea Social Liberala - aceleasi Marii, o alta palarie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 23:59
7215 citiri
Uniunea Social Liberala - aceleasi Marii, o alta palarie (Opinii)
Foto: RealitateaTV

PSD, PNL si PC si-au impartit temeinic Romania de sus pana jos, chiar inainte de a ajunge la putere. Caci asta este in primul rand protocolul de constituire a Uniunii Social Liberale: o impartire detaliata a functiilor de la nivel local pana la cel mai inalt nivel, din ultimul sat pana la Palatul Cotroceni.

PSD si Alianta de Centru Dreapta PSD-PNL vor avea un numar egal de candidati la nivel national, in timp ce la locale PSD va avea dreptul la o candidatura in plus de presedinte de consiliu judetean, sa incapa cat mai mult baronet. Egalitate si la primariile resedinta de judet. Cu alte cuvinte, imparteala frateasca pe din doua.

Pare o victorie a lui Crin Antonescu, care a reusit sa le smulga social democratilor o paritate care nu respecta procentele reale ale partidelor implicate. Ramane de vazut daca si imparteala concreta va fi la fel de echitabila. Caci unele pozitii sunt eligibile si ceva imi spune ca social democratii vor tine de ele cu dintii, iar altele nu sunt atat de sigure si ar putea ajunge mai mult la ACD.

In plus, sa nu uitam ca tot ceea ce primesc liberalii se imparte cu conservatorii, deci PNL nu va fi practic la egalitate cu PSD, iar daca PC, in buna lui traditie, schimba din nou barca si revine la amorul pentru PSD, raporturile de forte din USL se vor debalansa brusc.

Daca ar fi alergat singuri pe culoarul de dreapta, cu un mesaj adecvat pentru electoratul dezamagit si demobilizat al Aliantei DA, liberalii ar fi avut probabil cu mult mai mult de castigat. Asa si-au sacrificat parte din propriul electorat in speranta ca vor beneficia de electoratul PSD. Nu sunt convinsa ca este un schimb foarte avantajos.

Crin Antonescu si-a securizat pozitia de candidat la presedintie, caci va reprezenta USL politicianul cel mai bine plasat in sondaje, in vreme ce PSD si-a asigurat painea si cutitul prin functia de premier. Dan Voiculescu ar putea sa ne ranjeasca sinistru de la sefia Senatului. O minunatie si mai multe nu!

Dincolo de aceasta imparteala amanuntita a pozitiilor de putere, protocolul nu spune mai nimic interesant. Desi este conceput pe un deceniu, pana in 2020, are ca principal obiectiv rasturnarea actualului regim, de parca PSD si PNL s-ar pregati pentru un razboi de gherila cu PD-L si Traian Basescu eternizati la putere, nu pentru alegeri in doi ani. Daca USL va castiga alegerile in 2012, ce se va alege din primul obiectiv declarat al acestei constructii: "Inlaturarea de la putere pe cale democratica a actualui regim clientelar-mafiot corupt si ineficient...."?

In rest, discutam despre o pura declaratie de bune intentii, expediata rapid prin comparatie cu imparteala halcilor: sa fie bine, tot romanul sa prospere, justitia sa fie independenta, diplomatia eficienta, clientela sa dispara, capitalul roman sa infloreasca, Parlamentul sa se intareasca si Romania sa se modernizeze. De parca a existat vreodata vreun program politic care sa-si propuna altceva, dar de la fapta la vorba calea e astronomica.

Ma intreb, asa ca un exemplu, cum va asigura PSD independenta justitiei dupa spectacolul dat in cazul Nicolescu si dupa ce a amenintat ca toti magistratii care s-au atins de pesedisti vor fi pedepsiti?

Despre lucrurile cu adevarat importante nu se sufla insa o vorba. De exemplu, despre cota unica. Vom avea si stat social, si investitii multe, si taxe mici, adica vom fi si cu slanina in pod si cu sufletul in rai, nu-i asa? Iar cand baronii PSD cu ochii sticlind de pofta banului public promit depolitizarea si eliminarea clientelei de partid nici nu stii ce ar trebui sa te pufneasca: rasul sau plansul.

Una peste alta, USL nu aduce nimic nou pe scena politica romaneasca. Sub o palarie cu mult mai mare s-au adunat aceleasi Marii, la fel e puturoase si lacome.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Uniunea Social Liberala protocol, #Antonescu Ponta semnat protocol , #Alianta PSD ACD