Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Uniunea Nationala a Judecatorilor, atac la Ponta: Numirile procurorilor, negociate politic

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:06
3569 citiri
Uniunea Nationala a Judecatorilor, atac la Ponta: Numirile procurorilor, negociate politic
Foto: avocatura.com

Uniunea Nationala a Judecatorilor solicita "ferm" CSM sa respecte hotararea initiala de a asigura o numire transparenta a procurorilor sefi, in ciuda faptului ca ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, a trimis miercuri o lista cu propuneri pe care si le asuma personal.

"UNJR atrage atentia factorilor decidenti ca au agreat institutional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei) ca procurorii din functiile cheie de conducere ale parchetului sa fie numiti printr-o procedura transparenta, corecta, pe criterii meritocratice, in baza competentei si aptitudinilor specifice necesare exercitarii acestor functii importante in sistemul judiciar.

Urmare a acestui acord, dupa respingerea de catre Presedintele Romaniei a primelor propuneri, procedura de selectie a fost reluata, parchetele fiind consultate in vederea propunerii unor candidati.

Astazi constatam nu doar ca s-a abandonat fara nicio justificare rezonabila aceasta procedura, ci si faptul ca functiile cele mai inalte in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparenta creata prin propunerile formulate fiind aceea a unei intelegeri politice cu privire la numirea in functii cheie din sistemul judiciar", se arata intr-un comunicat remis presei de UNJR sub semnatura presedintelui uniunii, judecatorul Natalia Roman (foto).

In opinia UNJR, atitudinea factorilor decidenti este "revoltatoare" si ea "reflecta faptul ca tergiversarea de mai bine de jumatate de an a numirilor in aceste functii a fost numai rezultatul lipsei acordului politic cu privire la persoanele ce urmau sa ocupe aceste functii".

In comunicatul citat se reaminteste faptul ca in ultimul raport de tara intocmit in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare procedura anterioara a fost criticata tocmai pentru lipsa de transparenta.

"Solicitam ferm Consiliului Superior al Magistraturii sa-si respecte hotararea luata de a asigura o numire meritocratica si transparenta la acest nivel si sa actioneze conform rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, ce implica totala transparenta in selectia candidatilor pentru cele mai inalte functii in parchete", se arata in incheierea comunicatului semnat de presedintele UNJR, Natalia Roman.

Roman: Nu exista nicio explicatie rezonabila

Intr-o interventie la postul de televiziune Digi24, Natalia Roman a declarat ca a doua procedura de selectie a procurorilor sefi fusese initiata de fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru si ca, in baza ei, sectia pentru procurori a CSM a adoptat marti o serie de criterii in baza carora urma sa fie facuta selectia.

"Ceea ce s-a intamplat astazi este un lucru pe care nu il intelegem. Nu a fost explicat", a mai declarat presedintele UNJR, exprimandu-si opinia ca este "inadmisibil" sa fie abandonata procedura asumata de guvernul Ponta prin ministrul Pivniceru si sa se faca "numiri pur politice".

Intrebata cum comenteaza singura explicatie oferita de premier pentru faptul ca s-a razgandit in doar 24 de ore, aceea ca Daniel Morar a transformat Parchetul in "mosia sa", Natalia Roman a spus ca acesta este un argument in favoarea pozitiei adoptate de UNJR si anume ca "nu exista nicio explicatie rezonabila pentru care s-a renuntat la procedura".

Presedintele UNJR a reamintit ca Romania si-a asumat o procedura transparenta de numire a procurorilor. "A propus-o Comisia European si a fost acceptata de guvernul roman, care si-a asumat-o", a reamintit Natalia Roman, acest lucru fiind mentionat si in ultimul raport MCV in care s-a cerut imbunatatirea procedurii de selectie si cresterea numarului de candidati.

In opinia sa, procedural, ministrul Justitiei, cel actual sau viitorul, va putea sa retraga nominalizarile facute astazi de Victor Ponta si sa revina la o procedura transparenta de selectie, la care guvernul Romaniei s-a angajat in fata Bruxelles-ului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Natalia Roman numire procurori, #UNJR numire procurori Ponta, #UNJR procedura transparenta procurori , #procurori sefi