Ungaria reactioneaza dur dupa declaratia lui Iohannis: Efectiv necivilizata si poate instiga la ura! UPDATE Cum il apara MAE pe presedinte

Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 23:34
24660 citiri
Ungaria reactioneaza dur dupa declaratia lui Iohannis: Efectiv necivilizata si poate instiga la ura! UPDATE Cum il apara MAE pe presedinte
Foto: Arhiva Facebook/Szijjarto Peter

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, i-a solicitat, miercuri, presedintelui Klaus Iohannis sa acorde mai mult respect maghiarilor, potrivit agentiei de stiri MTI.

Potrivit MTI, ministrul ungr de Externe, Peter Szijjarto, a postat, miercuri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, prin care a reactionat la declaratia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la adoptarea tacita de catre Camera Deputatilor a proiectului care viza autonomia Tinutului Secuiesc.

Potrivit sefului diplomatiei ungare, declaratia presedintelui roman este "una efectiv necivilizata si care poate instiga la ura".

"Klaus Iohannis ar trebui sa fie constient de faptul ca marea majoritatea a maghiarilor care traiesc in Transilvania si in Tinutul Secuiesc l-au votat pe el cu ocazia alegerilor prezidentiale din Romania. (...) Mesajul si apelul nostru catre presedintele Romaniei e simplu: mai mult respect pentru maghiari", a spus Szijjarto.

De asemenea, ministrul ungar de Externe a subliniat ca Ungaria are interesul mentinerii unei relatii bune cu Romania, intrucat cele doua state sunt parteneri economici importanti.

"Existenta unei relatii normale intre cele doua state reprezinta si interesul maghiarilor care traiesc in Transilvania si in Tinutul Secuiesc. Din pacate, in ultimele zile, reprezentanti ai statului roman au facut, pe rand, declaratii care ingreuneaza, efectiv, mentinerea unor relatii de buna vecinatate", a mai adaugat Szijjarto.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca este incredibil ce se intampla in Parlament, acuzand PSD ca a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o lege care acorda o autonomie larga Tinutului Secuiesc.

Presedintele a sustinut ca, in timp ce autoritatile se lupta cu pandemia, PSD se lupta in birourile din Parlament sa dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat in limba maghiara pe liderul PSD Marcel Ciolacu, intrebandu-l ce i-a promis Viktor Orban in schimbul acestei intelegeri.

UPDATE 23:34 Reactia MAE: sensul afirmatiilor a fost deturnat, o chestiune interna

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri seara, o reactie ministrului ungar de Externe. MAE afirma ca sensul afirmatiilor presedintelui Klaus Iohannis a fost deturnat, ele facat referire strict la o chestiune interna. In plus, MAE condidera declaratiile lui Peter Szijjarto "provocatoare si inadecvate".

"Oficialul ungar deturneaza, in mod absolut regretabil, sensul afirmatiilor presedintelui Romaniei cu privire la proiectul de lege privind statutul asa-zisului 'Tinut Secuiesc' - o tema care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din Romania cu privire la un demers legislativ care contravine Constitutiei romane, partea ungara neavand a se pronunta asupra acestui subiect.

Asadar, MAE considera provocatoare si inadecvate afirmatiile oficialului ungar privind calificarea discursului Presedintelui Romaniei ca fiind incitare la ura si apreciaza ca este necesar ca partea ungara sa isi revizuiasca propriile atitudini si actiuni care denota lipsa de respect la adresa Romaniei si inaltilor oficiali romani", a transmis MAE.

Fata de comentariile oficialului ungar, MAE subliniaza ca "Romania isi respecta si isi exercita responsabilitatile constitutionale fata de toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora, si actioneaza sustinut pentru consolidarea unei societati integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalitatii si respectului reciproc".

"MAE roman, manifestand responsabilitate fata de relatia foarte importanta dintre Romania si Ungaria - parteneri strategici, state membre UE si aliate NATO - s-a abtinut, in ultima perioada, la a reactiona la o serie de manifestari provocatoare ale partii ungare, urmarind sa evite deteriorarea, in mod complet nejustificat si artificial, a relatiei bilaterale.

Prin urmare, cu atat mai mult in contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afecteaza toti cetatenii statelor noastre, MAE roman face apel la retinere si discernamant si pledeaza pentru implicarea deplina in construirea unei relatii de buna vecinatate si de parteneriat strategic autentic, in baza cadrului juridic bilateral si a angajamentelor europene comune, in avantajul comun al cetatenilor romani si ungari, indiferent de etnia acestora", a mai precizat MAE.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Peter Szijjarto reactie Iohannis Tinut Secuiesc , #maghiari