Unde-s trei, puterea (des)creste (Opinii)

Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:26
1518 citiri
Unde-s trei, puterea (des)creste (Opinii)
Foto: EVZ

Mare eveniment, mare! Dupa lupte seculare, ce au durat cateva luni de zile, s-a constituit Uniunea Social-Liberala, avand in frunte vreo trei crai (de la Rasarit, cum zic rauvoitorii) pe nume Ponta, Antonescu, plus colegul domniei sale din ACD.

Bucurie nemarginita! In sfarsit "tiranul" si "dictatorul" de la Cotroceni si-a gasit nasul. Nu mai ramane decat sa fie aleasa modalitatea prin care sa fie debarcat el si echipajul sau. Daca se poate, chiar de maine.

Perspectivele ar fi bune, nu zicem nu, daca ne orientam dupa pronosticurile televiziunilor de serviciu si dupa sondajele de ultima ora in care procentele PD-L se inalta pana undeva la genunchiul broastei, in timp ce procentele insumate ale membrilor noii aliante de stanga-dreapta sunt cu totul covarsitoare. Cu atat mai mult, cu cat criza economica, impreuna cu corolarul sau de privatiuni, dupa cum se vede, nu se da dusa prea repede, in pofidaunor asigurari contrarii.

Dar, vor fi fiind lucrurile acestea atat de simple? Este noua alianta un catalizator, sau, dimpotriva, o frana in emulatia "revolutionara" a adversarilor lui Traian Basescu? Caci, dupa cum rezulta din programul USL, debarcarea acestuia este elementul care anima intreaga constructie, restul dezideratelor si intentiilor ramanand cumva in ceata, palide si cam inconsistente. Are USL forta reunita a factorilor componenti?

Adica 1+1+1=3? Sau 4, sau 5, cum s-ar dori. Se realizeaza prin ea masa critica a schimbarii sau, dimpotriva, suma celor trei este tot in jur de 1 si sunt favorizati tocmai cei impotriva carora este indreptata constructia. Adesea, in politica se intampla astfel.

Cei care au pus la cale alianta au mizat, fireste, pe efectul "carului triumfal", adica pe tendinta celor nehotarati de a merge cu cei puternici, cu potentialii invingatori, lucru care in anumite contexte chiar se intampla. Dupa cum se mai intampla si viceversa.

Adica, nu este exclus ca noua alianta sa produca o maree de frustrari si deceptii, care sa indeparteze chiar o parte a electoratelor captive ale partidelor componente, astfel incat suma votantilor sa fie sensibil mai mica decat ceea ce se spera in varianta optimista a predictiilor.

Cel putin pana in prezent, reactia detectabila la sursele prezumtiv independente ale opiniei publice nu avantajeaza noua structura, din mai multe perspective. Si asta nu pentru ca motivele de contestare a actualei Puteri s-ar fi diminuat. Ci pentru ca noua formula a Opozitiei unite nu promite nimic mai bun.

Ca se banuieste ca a fost creata, in afara scopului declarat de a castiga viitoarele alegeri, pentru a "albi" si salva de la anumite raspunderi, posibil penale, niste "fosti" carora funia justitiei li se apropie de beregati.

Ca este animata de aceleasi interese meschine de preluare in folos propriu a puterii, precum s-a practicat in toata perioada de dupa 1990. Ca in spatele "afacerii" stau personaje controversate precum Vantu, Voiculescu, Patriciu, Nastase si eternul Ion Iliescu.

Ca venirea ei la Putere ar reinvia in toata splendoarea ei epoca de glorie a lui Adrian Nastase, cu scandalurile sale, cu botnita pusa presei, cu subordonarea justitiei si institutiilor statului unor interese private si de clan.

Dintre toti, cei mai deceptionati si derutati sunt cu siguranta adeptii PNL, care-si vad mandrul partid istoric de vreo 150 de ani scos la mezat in beneficiul inamicului secular. Pentru ca este aproape sigur ca PSD nu va pagubi, dar PNL va pierde. Cel putin blazonul!

Cu siguranta ca bietul alegator potential al timpurilor noastre traieste de aceea din plin drama Cetateanului turmentat: "Eu cu cine votez?".

Pe de o parte insailarea de mai sus, pe de alta parte fauna obscura care bantuie pe actuala scena a puterii. Singura speranta ar fi poate ca suntem si noi, ca toata lumea, supusi greselii si ca lumea este mai buna decat in reprezentarile noastre.

Dar daca cei doi mai tineri politicieni, acum frati de cruce, Ponta si Antonescu, vor improspata aerul imbacsit al politicii autohtone? De doi bani, speranta!

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#alianta Ponta Antonescu Voiculescu, #Alianta PSD ACD , #Alianta PSD ACD