Un spatiu din fosta resedinta a lui Ceausescu din Primaverii, rezervat pentru fosti presedinti - surse

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 18:14
5347 citiri
Un spatiu din fosta resedinta a lui Ceausescu din Primaverii, rezervat pentru fosti presedinti - surse
Foto: Antena 1

Guvernul a decis ca o parte din Palatul Primaverii, resedinta lui Nicolae Ceausescu in perioada in care acesta a fost sef al statului, sa fie rezervata ca resedinta oficiala unei persoane care a fost presedinte al Romaniei, pentru a fi evitate in viitor probleme locative de genul celor cu Traian Basescu.

Printr-o hotarare adoptata in sedinta de miercuri, Executivul a decis ca un spatiu din cladirea aflata pe Bulevardul Primaverii nr. 50 din Bucuresti sa fie trecut din domeniul privat al statului in domeniul public al statului si rezervat ca resedinta oficiala pentru o persoana care a avut calitatea de sef al statului roman, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Palatul Primaverii, resedinta lui Ceausescu, va fi scos la vanzare

La aceasta adresa se afla Palatul Primaverii, resedinta lui Ceausescu din perioada regimului comunist, care in primavara anului trecut a fost transferat de Guvern in proprietatea publica a statului si scos, astfel, din baza de protocol, pentru a fi vandut. Pana la acest moment nu a fost insa organizata o licitatie de vanzare.

Sursele citate afirma ca a fost decisa rezervarea unui astfel de spatiu pentru a fi evitate in viitor probleme similare celor inregistrate la atribuirea recenta a unei locuinte pentru fostul presedinte Traian Basescu.

Totodata, hotararea de Guvern nu ar contine vreun nume de fost sef de stat caruia i-ar fi destinat imobilul in cauza.

Istoria Palatului Primaverii

Conform datelor istorice, Palatul Primaverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lazarescu in 1964-1965 dupa indicatiile sotilor Ceausescu, iar Elena Ceausescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor si a mozaicurilor, avand piscina, solar si sauna. Palatul dispune de un teren aferent ramas de 14.830 de metri patrati.

Dupa revolutia din 1989, la televiziune au fost prezentate imagini din cladire, in care sotii Ceausescu locuisera in ultimii 25 de ani de viata, inclusiv cu baia in care robinetele erau din aur.

Anul trecut, la momentul la care a decis trecerea imobilului in proprietatea privata a statului in scopul vanzarii, Guvernul arata ca, din analiza activitatii curente, a rezultat ca acesta nu este folosit, in cel mai bun caz existand 3-4 delegatii oficiale pe an care il utilizeaza si ca valorificarea prin inchiriere nu este rentabila deoarece costurile de intretinere si administrare sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor platite de cei care il folosesc.

Basescu: Ma mut in Gogol. Ponta va raspunde pentru posibile incidente

Fostul presedinte Traian Basescu, care si-a incheiat mandatul in luna decembrie a anului trecut, a ocupat abia luna trecuta vila din strada Gogol, in care a locuit Petre Roman, reclamand totusi anumite probleme de securitate si dotari insuficiente, dupa ce a locuit o perioada la Scrovistea, asteptand finalizarea lucrarilor de renovare la Vila Gogol.

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exerciti, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Palatul Primaverii resedinta fosti presedinti, #Palatul Primaverii Ceausescu , #presedinte