Un rabin le cere lui Dancila si Iohannis sa faca pace cat sa numeasca un ambasador in Israel

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 14:30
3887 citiri
Un rabin le cere lui Dancila si Iohannis sa faca pace cat sa numeasca un ambasador in Israel
Foto: Arhiva Pixabay

Rabinul Comunitatii Originarilor din Romania, Josef Wasserman, a facut un apel catre presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila sa lase la o parte divergentele si sa ajunga la un consens politic in vederea desemnarii ambasadorului Romaniei in Israel, dupa mai bine de trei ani de cand acest post este vacant.

Rabinul, care a participat timp de doua zile, la Bucuresti, la Forumul Romanilor de Pretutindeni, a precizat ca i-a multumit personal premierului Viorica Dancila, prezenta joi la eveniment, "pentru eforturile deosebite pe care le face de a numi un ambasador al Romaniei in Israel".

"Vreau sa fiu clar: Lipsa unui ambasador pe un timp asa de lung - peste trei ani - nu este o diploma de onoare pentru Romania. Eu nu pot da niciun raspuns atunci cand sunt intrebat, de multe ori pe an, in cadrul diverselor activitati din Ierusalim - cum s-ar fi simtit Romania daca Israelul n-ar fi trimis ambasador timp de trei ani.

Eu nu sunt om politic, nu intru in politica, dar as vrea sa dau o parere in calitate de Rabin: poporul evreu a suferit si s-a sfaramat primul si al doilea templu pentru ura fara motiv. Daca noi vrem sa construim al treilea templu, solutia este numai daca ajungem la iubire neconditionata. De aceea vreau sa le spunem si presedintelui Romaniei si prim-ministrului - poate ca exista ideologii diferite de partid - dar exista un singur lucru care ii uneste: cinstea Romaniei in fata originarilor romani - 400.000 care traiesc in Israel. Iar noi vrem sa-l avem pe cetateanul numarul unu al Romaniei in Israel.

In celalalt plan, relatiile deosebit de bune care s-au construit prin ambasadori timp de 72 de ani n-avem voie sa le oprim, noi trebuie sa continuam sa le intarim si sa construim. Si, daca diferitele problemele de partid cad pe poporul evreu, eu cred ca este o mare greseala. Dar fiind inainte de Anul Nou (evreiesc - n.r.), inainte de alegeri, si in Romania si in Israel, il rog pe Dumnezeu sa aduca ganduri bune tuturor conducatorilor romani care trebuie sa decida. Si sa decida ca in Ajun de Anul Nou - sfarsitul lunii - sa-l putem intampina pe noul ambasador in Tara Sfanta Israel", a declarat pentru Agerpres Rabinul Josef Wasserman, care este presedinte al Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului Roman.

El a fost insotit la evenimentul de la Bucuresti de sfantul rabin Iosef Harel, rabinul pensionarilor din Tzahal, armata israeliana, apreciat ca fiind un neobosit luptator pentru intarirea legaturilor dintre Romania si Israel, precum si Dragos Nelersa, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana (ASILR).

"Vreau sa-i multumesc ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, doamna Natalia Intotero, care ne-a invitat sa participam timp de doua zile la reuniuni cu reprezentanti din Romania si din toata lumea. Am fost deosebit de emotionat sa aud problemele tuturor originarilor din strainatate, dar mai ales ca am avut ocazia sa aduc binecuvantare mea, ca Rabin, participantilor, poporului roman si primului ministru al Romaniei din Orasul Sfant, Ierusalim.

Cu acest prilej am anuntat ca am hotarat sa atragem tineretul, generatia a doua si a treia, impreuna cu parintii si bunicii catre Romania, prin proiectul intitulat "Marsul Vietii", deoarece am ajuns la concluzia, in urma mai multor intalniri avute cu tineri, ca nu cunosc ceea ce s-a intamplat in Romania in zilele negre ale istoriei negre ale Romaniei - Holocaustul - in 1940 si 1944. Nu se invata nici in Israel destul despre Holocaustul din Romania, se invata despre Polonia. . (...)

Si am prezentat cu acest prilej un film realizat de televiziunea nationala despre Marsul Vietii, care a avut loc pe 30 iunie 2018 la Iasi, prilej cu care am subliniat seriozitatea jurnalistilor care, prin redarea acestui eveniment, colaboreaza la stiinta generatiei noastre si a generatiilor viitoare despre Pogrom - lucru despre care nu se vorbea inainte cu 30 de ani", a detaliat Josef Wasserman.

La final, a adaugat oaspetele israelian, a avut loc "o intalnire deosebita" cu reprezentantul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, alaturi de care a binecuvantat poporul roman.

"Si am ajuns la concluzia ca lacasul sfant al crestinilor - Biserica - sau lacasul sfant al evreilor - Sinagoga - reprezinta locul potrivit de a cunoaste traditiile si de a atrage si apropia tineretul de Dumnezeul unic al tuturor popoarelor. Am incheiat de asemenea cu urari de succes adresate prim-ministrului si dorim sa multumim Guvernului Romaniei care a decis organizarea acestui eveniment care intareste legaturile intre originarii romani de peste hotare. Si sper ca astfel de activitati sa se continue si in viitor si prin asta noi putem avea grija ca originarii romani sa nu isi uite tara natala si sa poata transmite mai departe copiilor lor traditiile mostenite de la parinti si bunici", a incheiat Rabinul Wasserman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ambasador Romania Israel , #ambasador