Un guvern de stanga incompetent (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 August 2013, ora 12:10
7654 citiri
Un guvern de stanga incompetent (Opinii)

Ca urma o noua crestere a fiscalitatii era previzibil, indiferent cate asigurari contrare am primit si in pofida angajamentelor electorale, demult uitate de altfel, ale USL.

Era previzibil pentru ca incasarile bugetare sunt cu mult sub estimarile initiale si pentru ca economia nu se misca nici nu au de unde sa se revigoreze. Deja golul asumat la rectificare este de 2 miliarde de lei.

Evaziunea fiscala nu poate fi combatuta din cauza coruptiei endemice, dar si pentru ca avem o foarte slaba conformare voluntara a contribuabililor, care nu simt ca banii luati de stat li se intorc, asa cum ar fi normal, in servicii publice satisfacatoare. Una peste alta, valoarea estimata a evaziunii a ajuns la 20 de miliarde de euro, cea mai mare din Europa.

Sigur, intr-o situatie ca aceasta ultimul lucru pe care il face un guvern competent, ca sa nu mai vorbim despre un guvern de dreapta, este sa majoreze fiscalitatea, mai ales pe zona micilor castiguri, din chirii, din drepturi de autor sau pentru PFA. Pentru ca in felul acesta mai strange de gat si mediul de afaceri, si consumul, ba si stimuleaza evaziunea fiscala.

Dar noi nu avem un guvern competent. Nu cred ca e vorba de rea vointa. Eu nu cred ca Victor Ponta vrea sa ingroape economia. Dimpotriva, interesul lui ar fi ca lucrurile sa mearga tot mai bine, un bine din care sa adune voturi. Dar nu stie.

Este un prim-ministru nascut intr-un laborator politic, fara nicio legatura cu economia reala, care nu intelege mecanismele acesteia si nici macar nu se straduieste sa le inteleaga. Dar un astfel de premier se poate inconjura de ministri foarte buni si se consulta periodic cu mediul de afaceri. Nu e cazul. Ministrii lui Ponta sunt intre slabi si catastrofali, iar consultarile premierului se limiteaza la companiile multinationale.

Nu avem niciun guvern de dreapta, in pofida faptului ca jumatate din el este alcatuit din liberali. Cresterea aceasta de fiscalitate este asumata de un ministru PNL, Daniel Chitoiu, desi chiar in propriul partid exista voci nemultumite. Si nu ma refer doar la Calin Popescu Tariceanu, un opozant al lui Crin Antonescu, ci si la Alina Gorghiu, una dintre apropiatele actualei conduceri a PNL, care critica sever majorarea taxelor pe chirii.

Asadar o guvernare incompetenta de stanga se pregateste sa dea o noua lovitura economiei romanesti. Si o guvernare ipocrita in acelasi timp, pentru ca aceasta majorare de fiscalitate a fost mascata cu o micsorare cu efecte absolut irelevante si temporara a TVA la paine. O manevra menita sa ia fata si sa puna in umbra majorarea de fiscalitate.

Si inca nici nu ii cunoastem dimensiunea exacta, ci doar ceea ce a transpirat din draftul scrisorii de intentie catre FMI. Pentru ca o alta caracteristica a acestui guvern "competent" este transparenta. Victor Ponta nu are curajul sa vina in fata poporului sa spuna raspicat ce ii pregateste. Cand il va pune in fata faptului implinit va da vina pe exigentele FMI desigur, combinate cu greaua mostenire.

Ce nu va spune cu siguranta este ca in vremea guvernelor anterioare niciodata evaziunea nu a ajuns la asemenea cote, niciodata mediul de afaceri nu a fost atat de sufocat, iar FMI lucreaza cu materialul clientului. Fondul cere indeplinirea unor conditii, care sunt caile de indeplinire este alegerea guvernului. Dupa cat il duce competenta.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#scrisoare de intentie FMI, #majorare fiscalitate, #Guvern Ponta , #guvern