Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Un deputat PNL a pus gand rau unei plante care provoaca alergii - vrea sa o elimine prin lege

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 08:50
15134 citiri
Un deputat PNL a pus gand rau unei plante care provoaca alergii - vrea sa o elimine prin lege
Foto: Pixabay

Un deputat PNL a pus gand rau uneia dintre cele mai raspandite plante perene din Romania, ambrozia, care provoaca alergii severe al caror tratament este costisitor.

Ionut Stroe, deputat PNL aflat la al treilea mandat si fost purtator de cuvant al partidului, a explicat, pentru Ziare.com, ca a depus un proiect de lege in acest sens, pentru a doua oara insa, dupa ce anterior legea a fost clasata de BP al Senatului.

"Legea este depusa a doua oara, pentru ca anul trecut, cand am scris-o si am depus-o, n-a ajuns sa fie dezbatuta in Legislatura, iar la Senat, chiar daca legea avea avize favorabile, din partea Consiliului Legislativ, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si se afla in dezbatere la Senat, Biroul Permanent a clasat-o.

Nu cunosc motivele, este din punctul meu de vedere o practica total gresita. Sunt multe legi care n-apuca sa se dezbata in Legislativ si sunt clasate de noua structura a Legislativului - fie ca vorbim despre Camera sau despre Senat.

Au clasat-o si a trebuit sa o redepun. Am redepus-o in primavara acestui an, in luna aprilie, am adaugat doua-trei chestiuni mai putin importante decat esenta ei. Se afla in momentul de fata la Senat, are termen de adoptare 19 septembrie. La fel, a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ, punct de vedere din partea Guvernului, iar acum e in comisii - la Sanatate, Mediu, Agricultura si la Juridic", ne-a declarat deputatul PNL.

Cui se aplica si unde se dau deja amenzi

Acesta a explicat si cine are obligatia de a curata terenul de aceasta planta perena, aratand ca operatiunea se poate realiza cu costuri minime.

"E vorba de toate formele de detinatori de terenuri, pentru ca degeaba o eliminam doar in zonele publice, de pe terenurile proprietate publica, si nu eliminam in cele private. (...) O lege de genul asta e binevenita nu neaparat sa tinteasca spre ambrozie, ci e absolut normal ca, daca ai un teren, sa-l intretii, chiar daca nu cultivi nimic pe el.

Lucrarile astea de intretinere a terenurilor pot sa fie mecanice - prin cosire sau smulgere - sau chimice - prin erbicidare. Conform specialistilor din domeniul fito-sanitar, ambrozia reactioneaza pozitiv la cel mai slab si ieftin erbicid. Cumperi o sticluta de erbicid cu 5 lei si erbicidezi curtea de 1.000 de mp.

Este obligativitatea tuturor celor care au terenuri, este foarte usor de eliminat ambrozia. Nerespectarea acestor prevederi impune niste sanctiuni. Eu as spune ca prima oara trebuie facuta o informare, dupa care, in cazul in care intr-adevar nu se ia niciun fel de masura, sa mergi la amenda", a spus Ionut Stroe.

In ce priveste sanctiunile, acesta a mentionat ca "partea de contraventie a facut-o o colega, eu nu prea am fost de acord cu introducerea ei, mai degraba o lasam la nivelul deciziei autoritatilor locale sau Guvernului chestia asta".

Totusi, in mai multe localitati, printre care si Timisoara, autoritatile au inceput deja sa aplice amenzi pentru cei care nu-si curata terenurile de plantele perene.

"E de laudat initiativa mai multor administratii locale - Timisoara este un foarte bun exemplu - care au luat masura inainte sa apara o lege care sa reglementeze treaba asta, si poti sa impui, printr-o hotarare de Consiliu, un regulament de intretinere a spatiilor verzi, a terenurilor, care sa fixeze reguli si norme de genul asta, e absolut normal.

Atat administratia publica, fie ca e regie, fie ca e Agentia Domeniului Public, cat si detinatori privati de terenuri au obligativitatea sa si le curete - la fel cum exista la disciplina in contructii. Daca construiesti ceva, trebuie sa tii curat locul, trebuie sa imprejmuiesti, trebuie sa depozitezi gunoiul rezultat in anumite zone speciale.

(...) In mare, legea spune in felul urmator: ca detinatorii de terenuri trebuie periodic, cel putin o data pe an, sa desfasoare lucrari de intretinere a terenurilor pe care le detin, pentru combaterea acestei plante", sustine deputatul PNL.

Cat de daunatoare este planta perena

Totodata, acesta a subliniat ca "prea putini constientizeaza in tara asta pericolul pe care il constituie actiunea acestei plante la nivelul sanatatii", fiind vorba inclusiv despre alergii severe la polenul de ambrozie, care daca nu sunt tratate la timp pot provoca astm.

"Ambrozia este o planta extrem de pacatoasa si apare peste tot, in cele mai neasteptate locuri. Foarte multe tari au facut legislatia ca sa ajute administratia si proprietarii de terenuri sa elimine chestiunea.

M-am consultat cu specialisti din domeniul Sanatatii si al Agriculturii, pentru ca, in momentul in care mi s-a reclamat situatia de catre asociatiile pacientilor, am mers pe cale sa vad daca nu suprareglementez, daca nu fac o lege care deja exista, am mers si am intrebat peste tot.

Toti stiau, marea majoritate a medicilor in ultimii 5 ani s-au confruntat - simptomatologia seamana foarte mult cu raceala, cu conjunctivita, cu tusea, cu iritatiile nazale, cu stranutul. Foarte multi medici stiu despre ambrozie si recomanda tratament medicamentos, care nu e deloc ieftin", a mai explicat initiatorul proiectului de lege.

Acesta se refera doar la ambrozie, insa "exista, la nivelul autoritatilor, o lista de plante in carantina".

"Sunt plante cu pericol biologic, care distrug alte culturi, care afecteaza sanatatea omului, care sunt extrem de periculoase si pot pune in pericol anumite situatii. Exista o lista de genul asta, dar ambrozia nu figureaza pe lista de plante in carantina sau cu pericol biologic.

Este cea mai periculoasa dintre cele care in momentul de fata nu figureaza pe lista de plante in carantina din Romania. In schimb, ea figureaza in legislatia europeana. La fel, exista un regulament la nivelul Comisiei Europene, pentru combaterea acestor plante - este o lista intreaga si ambrozia este printre ele. Exista legislatie similara peste tot privind ambrozia, pentru ca are un caracter invaziv si se raspandeste extrem de repede in foarte multe tari din UE", ne-a mai spus Ionut Stroe.

Ambrozia, care este denumita popular drept "iarba de paragina", este regasita in gradini, in culturi de pe camp si in locuri care sunt lasate in paragina, precum si pe marginea drumurilor si a cailor ferate, scrie Agrointel.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#Ionut Stroe lege ambrozie, #Ionut Stroe proiect lege planta perena, #lege eliminare ambrozie , #lege