UE critica modul in care PSD-ALDE modifica legea ONG-urilor: Transpunerea directivelor nu e pretext de amputare a libertatilor fundamentale

Joi, 21 Martie 2019, ora 17:14
5147 citiri
UE critica modul in care PSD-ALDE modifica legea ONG-urilor: Transpunerea directivelor nu e pretext de amputare a libertatilor fundamentale
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Parlamentul European a analizat propunerile autoritatilor de la Bucuresti de a modifica Legea ONG-urilor si a concluzionat ca aceste prevederi sunt "excesive" si ar afecta grav activitatea organizatiilor.

Analiza a fost facuta la solicitarea Organizatiei Salvati Copiii Romania, care a atras atentia institutiei europene ca transpunerea Directivei UE in legislatia noastra nationala e facuta cu rea-vointa.

Mai exact, sub pretextul aplicarii Directivei privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, Guvernul PSD-ALDE si majoritatea din Parlament incearca sa controleze ONG-urile.

"Comisia Europeana se va asigura ca niciun stat membru nu va folosi Directiva ca pretext ca sa atinga alte obiective decat prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului, mai ales afectand libertati fundamentale", se arata in raspunsul remis de Parlamentul European.

Astfel cei de la Salvati Copiii solicita Parlamentului si Guvernului sa aiba in vedere recomandarile europene cand modifica legea ONG-urilor.

Ei cer urmatoarele:

- "Realizarea unei evaluari nationale de spalare a banilor si finantare a terorismului, singura cale pentru a demonstra, pentru Romania, necesitatea includerii organizatiilor non-profit cu activitati economice, in categoria entitatilor care vor fi obligate sa raporteze datele de identificare ale membrilor organelor sale de conducere.

- Scoaterea din categoria entitatilor raportoare a asociatiilor si fundatiilor care desfasoara activitati sociale, medicale, educationale sau umanitare, fara caracter enonomic, cu alte cuvinte fara sa perceapa o plata in schimbul serviciilor ori bunurilor oferite.

- Eliminarea integrala a punctului 4 al art. 3 paragraf 2, litera c) care impune asociatiilor si fundatiilor comunicarea datelor de identificare ale beneficiarilor lor, asa cum rezulta fara echivoc din precizarile transmise de Parlamentul European si Comisia Europeana".

Salvati Copiii a cerut Parlamentului European sa clarifice semnificatia juridica a termenilor "foundations" si "beneficial owner", folositi in Directiva (UE) 2015/849.

In Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului aflat in dezbatere in Camera Deputatilor este folosit necorespunzator termenul "beneficiar real". Totodata, proiectul prevede masuri care suprareglementeaza activitatea ONG-urilor, fara a face in prealabil o minima evaluare de risc sau un studiu de impact.

"Asimiland asociatiile si fundatiile cu societatile comerciale ori serviciile de jocuri de noroc, definitia 'beneficiarului real' din acest proiect de lege include, alaturi de detinatorii de actiuni ai societatilor comerciale si ai unor pozitii de conducere in structura acestora, si 'persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza', adica beneficiarii lor sociali - copii, batrani, tineri, victime ale abuzului si exploatarii etc.

Aceasta preluare eronata a condus la instituirea unei obligatii pentru asociatii si fundatii de a comunica anual Ministerului Justitiei datele de identificare ale tuturor beneficiarilor acestora", arata cei de la Salvati Copiii intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Parlamentul European a clarificat in raspunsul la solicitare notiunea juridica a termenilor.

Astfel, "notiunea de fundatii trebuie inteleasa ca acoperind doar structurile juridice non-profit (fundatii, asociatii, alte organizatii) care urmaresc desfasurarea de activitati economice cu scop remuneratoriu, in sensul stabilit de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, si cu conditia ca statul membru sa dovedeasca printr-o evaluare nationala de risc ca aceste structuri sunt, in Romania, folosite pe scara larga pentru finantarea terorismului si spalarea de bani"

Totodata, "termenul juridic de 'beneficiar real' nu vizeaza in niciun fel beneficiarii serviciilor ori bunurilor oferite de organizatiile neguvernamentale in scopuri sociale, medicale, educationale, umanitare etc. si se refera strict la persoanele fizice care controleaza direct sau au in proprietate entitatea sau tranzactia respectiva", mai arata PE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Salvati Copiii Parlament European lege ONGuri , #lege