UDMR: Modificarea Constitutiei, ingropata din cauza Opozitiei

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 13:19
2642 citiri
UDMR: Modificarea Constitutiei, ingropata din cauza Opozitiei
Foto: Arhiva

Procesul de revizuire a Constitutiei, initiat de presedintele Traian Basescu, a devenit doar o "discutie teoretica", dat fiind ca nu se poate face nimic in acest sens din cauza blocajului Opozitiei - e de parere liderul deputatilor UDMR, Mate Andras.

Dezbaterile pe marginea acestui proiect, din comisia special infiintata, au fost suspendate, miercuri, din lipsa de cvorum, din cauza absentei membrilor Opozitiei.

"Deocamdata cred ca nu se poate trece nici in Comisie si nici in plen modificarea Constitutiei, pentru ca nu ai doua treimi. Vedeti ca si saptamana asta la votul final nu am reusit sa trecem rapoarte la legi organice pentru ca nu am avut jumatate plus unu din totalul membrilor, ca sa nu mai vorbesc de doua treimi.

Teoretic se poate discuta, practic nu se poate face nimic pentru ca nu ai voturile necesare, pentru ca lipseste Opozitia. Dupa alegeri, stiti cum e: daca as fi prezicator as fi foarte multumit, dar asa nu stiu, nu comentez", a declarat deputatul UDMR Mate Andras pentru Ziare.com.

El a negat informatia aparuta intr-o parte a presei, conforma careia UDMR ar fi boicotat lucrarile parlamentare pentru modificarea Constitutiei, alaturi de Opozitie.

"La sedinta a fost prezent deputatul Varga Attila, informatia nu e corecta. In primul rand, trebuie facut regulamentul Comisiei. Comisia nu este in faza de a dezbate proiectul de modificare a Constitutiei si nici amendamentele. Comisia, in primul rand, trebuie sa se intruneasca, conform regulamentului trebuie sa isi faca propriul regulament de functionare, iar dupa adoptarea in plenul Comisiei a acestuia urmeaza sa se stabileasca intr-adevar ca presedintele sa convoace sedinta de lucru.

Eu, sincer, nu cred ca vor putea incepe lucrarile deoarece e nevoie de doua treimi, iar doua treimi nu exista nici cu UDMR, nici cu PDL, nici cu toti ceilalti impreuna", ne-a declarat liderul deputatilor UDMR.

Regionalizarea, in stand by?

O alta problema, pe care PDL, dar si presedintele Traian Basescu o vor rezolvata este proiectul regionalizarii Romaniei, insa din cauza neintelegerilor pe care le au cu UDMR totul este neclar.

In presa centrala a aparut miercuri, pe surse, informatia ca PDL a venit cu o noua propunere pe masa UDMR, prin care trasarea regiunilor se va face de la zero, iar numarul acestora va fi cuprins intre 12 - 14.

Deputatul UDMR Mate Andras a declarat pentru Ziare.com ca in sedinta de luni a Coalitiei nu s-a discutat nimic pe tema regionalizarii.

"Cateva discutii au fost legate de regionalizare, dar nu am primit ofertele. Mai mult, la sedinta Coalitiei de luni nu am discutat aceasta tema. Eu, cel putin, nu mi-a fost dat sa vad harta prin care se arata noul proiect de trasare a regiunilor", a precizat deputatul.

Premierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca in Coalitie se va lua o decizie referitoare la reorganizarea teritoriala pana pe 15 noiembrie, in ciuda opozitiei fatise a UDMR la adresa ideii.

"Lucram la o formula cu 12 regiuni in momentul de fata, pornind de la regiunile istorice, unde am mai facut un pas in relatia cu UDMR, care inca nu doreste regionalizarea. Pana in 15 noiembrie ne-am propus sa transam acest subiect pe formula pe care PDL a inaintat-o dupa prima formula initiala anuntata de presedinte, de 8 plus 2. Deci vom sti pana in 15 noiembrie ce se intampla cu aceasta solutie", a declarat premierul.

Tot saptamana trecuta, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca reorganizarea administrativa nu va avea loc pana in 2012. Totusi, liderul UDMR a precizat ca, "daca se va face, se va face fara UDMR".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#modificare Constitutie Parlament, #regionalizare Romania proiect PDL , #constitutie
Comentarii