UDMR explica de ce a votat motiunea de cenzura

Marti, 18 Iunie 2019, ora 21:44
3571 citiri
UDMR explica de ce a votat motiunea de cenzura
Foto: Arhiva Facebook/Atilla Korodi

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Attila Korodi, sustine ca formatiunea sa a votat pentru adoptarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Dancila din cauza evenimentelor petrecute in Valea Uzului, dar si a standardului dublu aplicat minoritatilor etnice din Romania.

"UDMR in luna mai a renuntat la acordul parlamentar semnat cu partidele din coalitia de guvernare in urma amplasarii ilegale a crucilor de beton in cimitirul din Valea Uzului. Astazi grupurile parlamentare UDMR au votat in favoarea adoptarii motiunii de cenzura din cauza evolutiei evenimentelor din 6 iunie, dar si a standardului dublu aplicat minoritatilor etnice din Romania", a declarat Korodi Attila, potrivit unui comunicat transmis, marti, de UDMR.

In cuvantul acestuia in Parlament, deputatul UDMR a spus ca Guvernul Dancila nu a gestionat corespunzator situatia din Valea Uzului.

"Motiunea de cenzura este un instrument prin care legislativul sanctioneaza executivul si retrage mandatul acestuia. In ultimele doua luni Guvernul nu a gestionat corespunzator situatia care creata in Valea Uzului, situatie pe care UDMR a semnalat-o de la bun inceput Guvernului. Din cauza faptului ca nu s-a luat nici o masura hotarata din partea Executivului, s-a creat un conflict interetnic, care ne aminteste de evenimentele din 1990 de la Targu-Mures.

Comunitatea maghiara a dat dovada de calm si intelepciune, nu au reactionat la vandalism si provocari, nici in momentul in care persoanele adunate sa protesteze pasnic, prin rugaciune, au fost scuipate, lovite, calcate in picioare. Din fericire s-a evitat un dezastru interetnic, dar nu prin implicarea institutiilor statului, ci datorita manifestarii exemplare a comunitatii noastre. Prin urmare, UDMR voteaza motiunea de cenzura", a mai spus Attila Korodi.

Liderul parlamentar a adaugat ca maghiarii din Romania doresc respect, egalitate in fata legii, pastrarea valorilor culturale, studierea in limba materna.

"Ziua de 6 iunie este o zi neagra a democratiei postdecembriste din Romania. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: evenimentele din Valea Uzului puteau sa se transforme intr-un conflict interetnic amplu. Este nevoie de o abordare corecta a situatiei din Valea Uzului, este nevoie de dialog si trebuie sa dam dovada de respect reciproc. Pentru actiunile neuniforme, pentru lipsa de asumare a responsabilitatilor din partea multor institutii guvernamentale, pentru lipsa abordarii preventive a problemelor cu care se confrunta comunitatea maghiara suntem obligati sa sanctionam astazi coalitia de guvernare", a mentionat Attila Korodi.

Povestea conflictului

Cimitirul de la Valea Uzului se afla in centrul unei dispute intre autoritatile din comuna Sanmartin judetul Harghita si liderii UDMR, pe de o parte, si autoritatile din Darmanesti judetul Bacau, pe de alta parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judetul Harghita, adaposteste ramasitele pamantesti a peste 1.300 de militari decedati in Primul si al Doilea Razboi Mondial, din mai multe tari.

Autoritatile locale din orasul Darmanesti, judetul Bacau, au decis sa ridice in cimitir mai multe cruci in memoria soldatilor romani cazuti si un monument pentru eroii care si-au dat viata acolo, indiferent de nationalitate, dar autoritatile din Sanmartin si liderii UDMR sustin ca demersul este ilegal, intrucat cimitirul se afla in domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potentiale morminte nedescoperite ale soldatilor maghiari.

Guvernul roman a anuntat ca a cautat solutii in spiritul asigurarii dreptului neingradit al fiecaruia de a-si comemora eroii si de a cinsti memoria tuturor celor care au aparat libertatea, integritatea si demnitatea poporului roman cu jertfa suprema.

Una dintre propuneri, conform unui comunicat emis de guvernul roman, vizeaza preluarea administrarii de catre Ministerul Apararii Nationale a Cimitirului eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale - Valea Uzului si consacrarea statutului de cimitir international, avand in vedere faptul ca in aceasta necropola sunt inhumati militari de mai multe nationalitati. Insa orice decizie va fi luata dupa consultari cu toate partile implicate, precizeaza guvernul.

Dar agentia MTI scrie ca o declaratie a MAE ungar il citeaza pe Melescanu afirmand ca premierul roman Viorica Dancila a dispus Ministerului roman al Apararii sa preia administrarea cimitirului si ca partea ungara a fost de acord cu aceasta decizie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#UDMR explicatie vot motiune cenzura Dancila, #UDMR cimitir Valea Uzului , #motiune cenzura