Tensiuni in coalitia de guvernare pe legea privind accesul la informatii publice. UDMR amendeaza radical un proiect USR PLUS

Marti, 16 Martie 2021, ora 10:22
Autor: Alina Toma
Tensiuni in coalitia de guvernare pe legea privind accesul la informatii publice. UDMR amendeaza radical un proiect USR PLUS
Kelemen Hunor, presedintele UDMR FOTO Facebook

UDMR vrea sa modifice legea 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public pentru a se proteja si amendeaza radical un proiect al USR PLUS care ar fi marit gradul de transparenta.

Proiectul a fost intors de la votul final la Comisia de Cultura, iar UDMR a depus mai multe amendamente care ar schimba radical proiectul initial, noteaza romania.europalibera.org.

Initiativa prevedea aparitia la nivelul fiecarei institutii publice a unui registru care sa cuprinda solicitarile si raspunsurile oferite in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. De asemenea, in proiect sunt definite mai bine institutiile care se supun legii, iar informatiile puteau sa fie cerute si in format electronic.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publica (CIP), Ovidiu Voicu, a declarat pentru Europa Libera ca "UDMR vrea sa se puna la adapost de transparenta si preia doleantele primarilor de a nu mai fi deranjati de cetateni".

UDMR vrea sa elimine registrul privind solicitarile si raspunsurile pe 544/2001. In plus, formatiunea maghiara vrea ca legea sa se aplice organizatiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publica, obtinuta prin hotarare a Guvernului.

CITESTE SI:

 Articol citit de 3854 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  ioanr
  16.03.2021, 14:10
  Parerea mea
  este ca dimpotriva, trebuie largita aplicarea dreptului la informatie asupra tuturor institutiilor fie de stat fie private si respectarea inclusiv a legii petitiilor, care nu se mai respecta mai nicaieri.
  Da, ce este de ascuns in elucidarea unei decizii ? De ce sa nu se poata da informatiile solicitate ? De aceea am spus ca nici PNL si nici UDMR (care eu o vad ca o grupare etnica, nu partid politic) uneori nu sunt departe de psd !
  LC
  16.03.2021, 12:01
  Se intreaba cineva?
  Oare cui sunt loiali membrii UDMR, Ungariei sau Romaniei?
  Toti membri UDMR au si cetatenie maghiara, dobandita in baza unui juramat de loialitate fata de statul maghiar.
  Romania ar tebui sa nu accepte dubla cetatenie pentru demnitarii statului roman indiferent de natura ei!
  Meleaca
  16.03.2021, 11:55
  pe udmr ii doare la basca
  se destrama coalitia asta, se muta-n aia care vine.
  prin ei si haur, psd isi asigura in continuare, de 30 de ani fara-ntrerupere, majoritatea parlamentara.
  MAMULOS
  16.03.2021, 12:25
  Ai dreptate Herr Meleaca, dar acum e fix la fel...
  singura solutie e ridicarea 'pragului parlamentar' la 10%.

  Sau sa ramana 5% pentru parlament, dar sa nu poti face parte
  dintr-o coalitie sub 10%.
  medgidnicolai
  16.03.2021, 11:48
  ciuma rosie mai are reprezentanti
  in parlamentul romaniei. eu nu cred, s-au dat cu totii la fund. salarii bune, pensii bune, avantaje cat cuprinde. etc. ma astepta ca acest neomarxisti sa recurga la metodele comuniste de a ascunde adevarul sub pres. ei care clamau, peste tot, cand erau in opozitie, netransparenta practicata de cei aflati la guvernare. sunt mai rai decat aia de atunci. vor sa reduca lista institutiilor si mai ales o ong-urilor soroiste, care nu sunt obligate sa furnizeze informatii de utilitate publica.
  razvanus
  16.03.2021, 11:15
  Ungurii nu sunt transparenți, coaliția se destramă, dacă se continuă
  Ungaria va duce bani doar in Transilvania ca să ajute doar maghiari, iar diferențele dintre regiunile țări se vor majora.
  Rusia poate ajuta Ungaria să creeze autonomie in Transilvania. Ungurii nu acceptă interferențe maxime in țara lor, ca alte țări, inclusiv Romania.
  vgabriel2k
  16.03.2021, 11:56
  He,he,va rupeti dintii de plusecurici tineri,cu cas la gura
  In fundurile tabacite ale udemeristilor aflati de 30 de ani tot la putere...amintiti-va ca singura data cand n-au prins loc in fata a a fost datorita nebunului de Crin,in rest...nici cioclos,la cat de traseist a fost ,n-are atatea succesuri.
  Nelamurit
  16.03.2021, 11:45
  Razvanus tinere,
  "...regiunile tarii" se scrie cu 2 de i. Ti-am mai sugerat sa termini clasele primare si pe urma sa-ti publici panseurile
  vgabriel2k
  16.03.2021, 12:04
  e foamete mare,sa fim indulgenti...
  Problema e ca el critica ceva ce altii fac pentru unii cetateni romani in loc sa-si foloseasca constructiv spatiul dintre urechi...baiatul e preocupat de autonomie in Transilvania in loc sa vorbeasca despre totala lipsa de performanta a primareilor plusecuristi.
  gebeleizishelios
  16.03.2021, 10:31
  udmr est un ONG nu este partid !
  acest udmr TREBUIE alungat din sparlamentul koloniei si toate legile votate cu ajutorul lor trebuiesc anulate !! da' n-ai cu cine ...niste tradatori alogeni vinduti. avem cele mai multe servicii tradatoare si criminale care fac afaceri pe spinarea noastra. au vindut toata tara : industria, agricultura, paminturile, padurile, apele,TOT !!!
  Te-o
  16.03.2021, 12:11
  UDMR se dovedeste o organizatie tenebroasa care lucreaza "secret"!
  Cea mai mare escrocherie pe care UDMR o protejeaa refuzand reanalizarea retrocedarilor a mii de proprietati catre maghiarii si mai ales,bisericile unguresti din Transilvania,ar demonstra matrapaslacurile beneficiarilor,majoritatea acestor retrocedari fiind dubioase pe baza de "documente"false!
  O alta obstructionare a democratiei a fost blocarea alegerilor locale in doua tururi,ceeace face ca in zone populate masiv de romani sa fie "alesi"maghiari,pe fondul absenteismului romanilor!
  Acum se opune transparentei informatiilor de interes public!
  Pana cand UMR nu este eliminata din coalitia de guvernare,aceasta nu poate realiza o adevarata reforma a societatii romanesti!Teo
  rc
  16.03.2021, 15:19
  eu vad ca udmr vrea sa protejeze primarii
  de cetatenii care i-au votat, ca doar cei care fac solicitarile de transparenta in zonele alea tot maghiari sunt. nimeni nu ascunde lucruri bune.

  sunt curios daca votantii lor sunt de accord ca primarii sa le ignore cererile cat si cum vor, ca daca vor transparenta cum e normal, data viitoare pot vota usrplus sau pnl. daca votantii nu sanctioneaza derapajele udmr la alegeri, vor deveni tot mai grave, cum a facut si psdul
  DUTTY
  16.03.2021, 12:18
  Abia acuma v-ati dat seama cine este udmr-ul?!?!
  Mai asteptati vreo 30 de ani !!!!
  Daca o uniune (aici a maghiarilor) poate candida la alegeri (indiferent de care) de ce poate candida si Uniunea Compozitorilor,Uniunea Scriitorilor si alte uniuni?!?!?