Trei europarlamentari PSD cer ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari

Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:50
1264 citiri
Trei europarlamentari PSD cer ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari

Europarlamentarii PSD Corina Cretu, Daciana Sarbu si Ioan Enciu au depus vineri o declaratie scrisa la Parlamentul European, privind asigurarea liberei circulatii a fortei de munca in Uniunea Europeana, prin eliminarea restrictiilor impuse la angajarea cetatenilor din noile state membre.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, co-initiator este deputatul european Evgeny Kirilov (Bulgaria). Daca va intruni semnaturi de la jumatate plus unu din numarul membrilor PE, declaratia va deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.

Printre argumentele citate de europarlamentarii romani se numara recomandarea CE catre statele membre care mentin interdictii la angajarea cetatenilor din statele care au aderat recent la UE, de a-si revizui pozitiile fata de restrictionarea accesului la piata muncii, tinand cont si de absenta unor perturbari semnificative ale pietelor muncii.

De asemenea, se precizeaza ca libera circulatie a fortei de munca este un principiu fundamental al Pietei Unice europene, garantat prin tratate, ca romanii si bulgarii inca nu se bucura de drepturi depline in calitate de cetateni europeni, la mai mult de trei ani de la aderare, precum si faptul ca mentinerea restrictiilor la angajare impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca pentru relansarea economiei europene.

"Diferentierile de tratament perpetueaza o cortina care divide in profunzime UE, precum si falia dintre cetatenii vechilor si noilor state membre", atrag atentia initiatorii.

Europarlamentarii solicita statelor membre care mentin interdictiile sa renunte la aceste restrictii si solicita totodata statelor membre si executivului comunitar sa asigure accesul liber pe piata fortei de munca pe intreg teritoriul Uniunii Europene pentru lucratorii romani si bulgari inainte de punerea in aplicare a prevederilor Programului de la Stockholm referitoare la accesul fortei de munca din tarile terte pe piata europeana a muncii.

Presedintele PE va transmite declaratia, insotita de numele semnatarilor, Comisiei Europene, Consiliului UE si parlamentelor statelor membre.

C.B.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#interdictii muncitori romani UE, #Daciana Sarbu PE, #Corina Cretu PE , #stiri politice