Trai pe vatrai si la europarlamentari

Joi, 20 Iunie 2013, ora 23:40
1642 citiri
Trai pe vatrai si la europarlamentari
Foto: Unimedia

Facand media celor 27 de tari din UE, o publicatie germana ajunge la concluzia ca un parlamentar din inaltul for european este platit, in medie, cu 878% mai mult decat nivelul salariului mediu european.

Citand publicatia germana Preisvergleich, cotidianul francez La Tribune scrie virulent cu privire la remunerarea europarlamentarilor care o sfideaza pe cea a propriilor cetateni, cei chemati la urne, atunci cand i-au votat.

Privilegiatii

Problema nu se pune doar sub aspectul austeritatii. Daca ar fi numai atat, am putea asculta cum se apara cei in cauza, aratand ca alocatia acordata lor reprezinta foarte putin in raport cu PIB, este incomparabil mai mica decat venitul unui prosper om de afaceri si n-ar afecta nici veniturile nationale, nici cresterea economica sau deficitul bugetar al unor state, cu atat mai mult cu cat fondurile PE nu se confunda cu cele nationale.

Dar problema este importanta mai ales sub aspectul moral. Intr-un club de genul Europei, unde o parte din membri isi iau masuri extreme ca sa nu intre in faliment si trag mata de coada de azi pe maine, nu este normal ca factorii reprezentativi, bugetati in cele din urma tot de ei, sa se bucure de privilegii exorbitante.

Poate n-ar fi cazul sa plangem pe umerii celui care n-a reusit in viata mai bine ca altul, dar sabia incepe sa aiba doua taisuri, atunci cand ne gandim la cel ajuns sus si dispus sa-l sfideze pe cel de jos, ca si cum n-ar fi avut si el contributie, atunci cand a pus stampila in sectia de vot.

Calculul facut de Preisvergleich arata ca un parlamentar european castiga in medie 17.827 euro pe luna, respectiv 213.924 de euro pe an. Practic, insa, daca tinem seama si de alte venituri incasate in afara indemnizatiei, ajungem la cifra bruta de 1.069.622 de euro pe an.

Bulgarii sunt cei mai avantajati

Astfel, un venit mediu lunar brut de parlamentar european ajunge la incredibila suma de 21.844 de euro. De aici incolo, mai apare o diferentiere si de alta natura. Cetatenii dintr-o tara cu situatie economica buna se afla oarecum mai aproape de acest nivel. Astfel, venitul unui europarlamentar german este cu 674% mai ridicat decat cel al germanului de rand, care munceste in patria sa.

Venitul europarlamentarului francez il depaseste pe cel al compatriotului sau de acasa cu 740%. In schimb, europarlamentarii din tarile sarace sunt puternic avantajati fata de acestia, iar cu titlu de exemplu, publicatia citeaza Slovacia, unde parlamentarul trimis la Strasbourg castiga in medie cu 1.190% mai mult decat salariatul de rand din patria sa.

Situatia extrema este insa in cazul Bulgariei. Un parlamentar bulgar la Strasbourg incaseaza o indemnizatie cu 2051% mai mare decat salariul mediu pe economie in Bulgaria.

E greu sa muncesti neintrerupt un secol

La Tribune mai face si o extrapolare, aratand ca un cetatean bulgar cu salariu mediu in tara sa ar trebui sa lucreze 108 ani, ca sa castige atat cat castiga alesul sau, cel pe care l-a votat ca sa-i reprezinte tara la Strasbourg, pe timpul unui mandat de cinci ani.

In ce priveste Romania, publicatia nu se refera la tara noastra, dar e usor sa ne gandim ca suntem aproape de Bulgaria, asa cum suntem mereu aproape de ea, cand e vorba de un calcul economic.

Cu alte cuvinte, ne convine sau nu, un roman cu salariu mediu ar trebui sa munceasca aproximativ un secol, ca sa incaseze venitul pe care il incaseaza intr-un singur mandat, de exemplu, un C.V.Tudor, un Adrian Severin (cel cu venituri colaterale) si alti domni si doamne, inclusiv - pana de curand - bunul nostru prieten Gigi, cel care a dat vrabia din mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#europarlamentar indemnizatii, #europarlamentar salariu , #europarlamentar