Toni Grebla: Morar si Kovesi, la comisia senatoriala de ancheta privind referendumul

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 20:44
2455 citiri
Toni Grebla: Morar si Kovesi, la comisia senatoriala de ancheta privind referendumul
Foto: Opinia Gorj

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat ca seful DNA, Daniel Morar si fostul procuror general, Laura Codruta Kovesi, vor trebui sa raspunda intrebarilor membrilor Comisiei senatoriale de ancheta privind activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Potrivit lui Grebla, procurorii de caz nu vor fi chemati in fata comisiei de ancheta, activitatea acestora fiind verificata de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii.

"Noi (senatorii din Comisia de ancheta - n.red.) nu exercitam nici un control asupra procurorilor. (...) Noi nu intram pe fondul dosarului - sa vedem daca s-a dat sau nu un vot de doua ori, daca s-au exercitat sau nu presiuni. Noi vrem sa vedem strategia care s-a decis pentru anchetarea acestei situatii si sa vedem daca e normala. Acesta este rolul Comisiei. (...)

Noi intrebam de managementul institutiei, de cine a hotarat aceasta strategie de ancheta. Noi ne referim la modul abuziv in care s-au desfasurat anchetele. Nu avem nici o problema cu procurorii de caz, care vor trebui sa fie audiati de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii", a spus senatorul social-democrat.

Comisia de ancheta isi va inceta activitatea doar in cazul unei anchete a CSM

Toni Grebla a precizat ca aceasta Comisie si-ar putea inceta activitatea numai in situatia in care CSM ar decide derularea unei anchete proprii in acest sens.

"Daca maine CSM va derula o ancheta proprie, atunci Comisia parlamentara isi va inceta activitatea.

Altfel, cineva trebuie sa ancheteze si sa ii intrebe pe seful DNA si pe procurorul general de ce au fost trimisi, in zi de sarbatoare, sa astepte la usa bisericilor, doi procurori si un politist DIICOT sau invers, pentru a-i intreba pe cetatenii dintr-un sat daca au votat sau nu, daca au fost influentati sau nu si sa ii puna sa jure, cu mana pe Biblie, pe capota unei masini.

(...) Ce a justificat aceasta procedura absolut nepotrivita, abuziva intr-o ancheta penala? Era vreo graba? Erau niste indicii ca acesti batrani doreau sa paraseasca tara, sa se sustraga unei posibile urmariri penale? Erau alte proceduri pentru a audia martorii si nu aceasta", a sustinut presedintele Comisiei juridice din Senat.

El a adaugat ca nu s-a stabilit inca data la care Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi ar putea fi chemati in fata senatorilor din Comisie.

"Conducerea Comisiei parlamentare de ancheta va stabili data la care ne vom intalni pentru prima data pentru a stabili regulamentul Comisiei si calendarul actiunilor urmatoare", a mai spus Grebla.

Intrebat cu privire la faptul ca reprezentantii Comisiei Europene vor analiza infiintarea acestei comisii senatoriale de ancheta, Toni Grebla a tinut sa precizeze ca legea fundamentala, Constitutia, este cea care stabileste situatiile in care se poate infiinta o comisie parlamentara.

"Pe atributiile Parlamentului Romaniei numai autoritatile statului decid si legile din Romania. Pentru a infiinta o Comisie parlamentara, avem prevederile Constitutiei.

Astfel, noi nu trebuie sa luam avizul Comisiei Europene. Comisia a spus ca va analiza situatia si va prezenta o concluzie in Raportul de tara. Comisia Europeana vrea sa vada in ce mod derulam noi aceste verificari cu privire la diversele abuzuri savarsite in derularea cercetarilor penale", a conchis acesta.

Comisia de ancheta, aprobata de Senat

Senatul a adoptat, pe 8 octombrie, proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de analiza privind activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Componenta comisiei de ancheta a referendumului, aprobata - PDL nu are membri

Comisia este formata din patru senatori ai Partidului Social Democrat (PSD) - Severin Georgica, Toni Grebla, Ion Chelaru, Lazar Sorin Constantin, doi din partea Partidului National Liberal (PNL) Ioan Ghise si Cristian David, un senator din partea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) - Albert Almos si unul din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) - Vasile Nedelcu.

Comisia ar fi trebuit sa fie formata din 11 membri, dar grupul Partidului Democrat Liberal (PDL) a decis sa nu desemneze niciun senator.

Infiintarea Comisiei a fost solicitata de grupurile PSD si PNL din Senat, propunandu-se ca aceasta sa nu aiba drept scop anchetarea procurorilor, ci verificarea sesizarilor cetatenilor si autenticitatea lor.

De asemenea se vrea luarea in considerare a "posibilelor fapte ilicite" ale procurorilor si sa faca lumina in aceasta chestiune prin audierea cat mai multor votanti nemultumiti de modul cum au fost facute cercetarile de catre politie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Sedintele comisiei se vor putea desfasura in prezenta majoritatii membrilor care o compun, iar hotararile acesteia vor fi adoptate cu votul majoritatii.

Constatarile, concluziile si propunerile comisiei vor face obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent pana la data de 15 noiembrie 2012.

"Exista un numar ingrijorator de sesizari din partea cetatenilor referitoare la abuzurile savarsite de procurori ulterior desfasurarii referendumului. Cercetarile Parchetului de pe langa ICCJ si ale DNA au vizat modul in care acestia au votat.

Astfel, intr-o serie de localitati, cetatenii sustin ca au fost agresati de procurori, scosi din biserica, pusi sa jure cu mana pe Biblie. O astfel de conduita din partea autoritatilor statului este inadmisibila si cu atat mai periculoasa cu cat pune la indoiala insusi statutul statului de drept al Romaniei", se arata in nota de fundamentare.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#comisia ancheta referendum Senat, #referendum ancheta comisie Grebla, #referendum ancheta senatori , #referendum