Tomac (PMP): Nu cred ca mai avem sanse sa demitem Guvernul prin motiune de cenzura, am ratat momentul

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 10:42
4083 citiri
Tomac (PMP): Nu cred ca mai avem sanse sa demitem Guvernul prin motiune de cenzura, am ratat momentul
Foto: Facebook/Eugen Tomac

Opozitia nu mai are sanse sa darame Guvernul Dancila printr-o motiune de cenzura, considera presedintele PMP, Eugen Tomac.

Eugen Tomac a declarat, luni, pentru RFI Romania, ca s-au ratat doua momente potrivite pentru a depune motiunea de cenzura:

"Noi din prima zi a acestei sesiuni parlamentare am propus sa initiem o motiune de cenzura, pentru ca societatea asta astepta, de exemplu, de la Opozitie. Dupa reprimarea populatiei intr-un mod nemaiintalnit dupa Revolutie, credeam ca cel mai potrivit moment si modul cum ne putem manifesta este printr-o motiune de cenzura.

N-am reusit atunci sa convingem partidele aflate in Opozitie. De asemenea, la 70 de zile dupa inceperea sesiunii parlamentare, din nou cand exista o criza puternica in PSD (...), din nou am considerat ca este un moment prielnic pentru a depune o motiune. Am si prezentat-o colegilor de Opozitie, cu un titlu foarte clar, Guvernul Dancila, o binecuvantare pentru Liviu Dragnea, un blestem pentru romani. Aveam si raportul MCV si rezolutia PE".

Asa ca acum Tomac spune ca motiunea nu mai are vreo sansa sa treaca:

"Din pacate, o spun cu regret si o spun pentru ca am aceasta responsabilitate politica, nu cred ca avem sanse sa dam de acum incolo Guvernul jos, pentru ca am ratat cele doua momente potrivite (...) si anume dupa 10 august sau atunci cand PSD-ul era intr-o tensiune maxima si existau suficiente voturi pentru a da jos Guvernul Dancila.

Noi o vom sustine, indiferent cand se va depune ea, dar am aceasta obligatie de a fi lucid si sincer si nu cred ca in momentul de fata avem sanse sa mai dam jos Guvernul, pentru ca am ratat cele doua ocazii".

Cand va fi depusa motiunea

Tomac a fost intrebat daca va fi depusa motiunea de cenzura pana la 1 decembrie.

"Nu cred, pentru ca mi-am pus mari sperante in crearea unei majoritati care sa reuseasca sa dea jos Guvernul pana la 1, am observat ca anumiti colegi din Opozitie sustin ca nu este momentul potrivit sa avansam acum cu aceasta motiune, tocmai de aceea sunt destul de rezervat in reusita unui asemenea demers", a replicat liderul PMP.

Amintim in context ca, saptamana trecuta, deputatul PNL Ioan Cupsa spunea ca Opozitia va depune motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului in jurul datei de 10 decembrie.

"PNL duce astfel de negocieri de cateva saptamani. Speram sa obtinem acele voturi in saptamana dintre 10 si urmatoarea saptamana cand va fi dezbatuta probabil motiunea de cenzura", a afirmat Ioan Cupsa.

Are sanse sa treaca cu sprijin de la PSD?

Pe de alta parte, Eugen Tomac spune ca initial au existat lideri PSD, care ar fi sustinut motiunea de cenzura:

"Va confirm acum ca au fost lideri din PSD care au spus ca da, e momentul potrivit sa avansam cu motiunea de cenzura, pentru ca ar fi votat foarte multi pentru schimbarea Guvernului.

La ora actuala, dupa aceasta schimbare guvernamentala, cand pleaca zece ministri si vin zece ministri noi, cand ne apropiem de presedintia Consiliului UE, nimeni nu va gira o criza politica".

In schimb, liderul PNL, Ludovic Orban, afirma sambata ca negocierile cu parlamentari social-democrati pentru sustinerea motiunii de cenzura sunt purtate in functie de evolutiile din PSD, precizand ca nu poate spune ce pune pe masa la aceste discutii, insa exista solutii.

Seful PNL considera ca Opozitia poate specula nemultumirea existenta in PSD, insa problema este cati parlamentari social-democrati vor avea curajul sa voteze motiunea:

"Exista o masa critica si o nemultumire profunda la nivelul parlamentarilor din PSD care inteleg ca Dragnea duce in cap PSD-ul. Din pacate, frica, lasitatea, lipsa de responsabilitate ii impiedica pe multi sa actioneze in conformitate cu ceea ce gandesc".

Pe 5 noiembrie, Eugen Tomac a anuntat ca a finalizat textul motiunii de cenzura impotriva Guvernului intr-un mod inedit: a venit la Parlament cu o valiza cu eticheta "motiune de cenzura".

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Tomac motiune cenzura , #motiune cenzura