Tinerii romani prefera USL, dar nu au incredere in Guvern si partide - sondaj

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 23:26
3819 citiri
Tinerii romani prefera USL, dar nu au incredere in Guvern si partide - sondaj

Tinerii din Romania sustin ca USL le reprezinta cel mai bine interesele, iar institutiile in care au cea mai putina incredere sunt Guvernul, partidele parlamentare si Presedintia, potrivit unui sondaj comandat de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

In general, tinerii din Romania tind sa aiba incredere la nivel mediu in celelalte institutii: organizatii neguvernamentele (26%), scoala (28%), primarie (29%), politie (30%), armata (27%), justitie (27%) si mass-media (29%), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Un aspect interesant reiesit in urma analizei datelor este procentul de incredere foarte mare acordat Bisericii (27%).

La polul opus se afla Guvernul Romaniei, care prezinta neincredere pentru 48% dintre cei intervievati, partidele politice (50%), Parlamentul Romaniei (46%) si Presedintia (43%).

La capitolul interes fata de viata politica, rezultatele indica apatia tinerilor fata de aceasta. Atat la nivel local, cat si la nivel national tinerii se declara deloc interesati de viata politica (39%). Nici viata politica la nivel european nu le suscita interesul tinerilor, cei mai multi dintre acestia (44%), manifestandu-si dezinteresul total pentru aceasta.

Totusi, acestia se declara interesati intr-o oarecare masura de hotararile luate atat de autoritatile locale (35%), cat si de catre autoritatile centrale (30%). De asemenea, atat pentru localitatea de provenienta, cat si pentru intreaga tara, cei mai multi tineri se declara interesati intr-o mica masura de viata politica (28%).

Cei mai multi dintre tinerii chestionati se declara nici multumiti, nici nemultumiti atat de activitatea primariei (38%), cat si de activitatea institutiilor centrale ale statului (40%).

O diferenta seminificativa apare intre cei care spun ca voteaza mai degraba persoana care candideaza (47%) decat partidul din care face parte (28%), insa mai mult de jumatate dintre subiecti sunt de parere ca, in prezent, nu exista vreun partid politic care sa le apere interesele. Totusi, daca ar trebui sa numeasca un partid, acela ar fi formatiunea USL.

In ultimii ani, mai mult de jumatate dintre tinerii chestionati au participat la alegeri (65%) si la referendum (55%), insa procentul celor care s-au implicat in actiuni electorale (11%), activitati sau proiecte care au implicat tineri din alte tari (5%), actiuni civice organizate de ONG-uri (5%), sau activitati de voluntariat (13%) este seminificativ mai redus.

La sondaj au participat 1.205 persoane din grupa de varsta 18-35 ani. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru populatia din grupa de varsta 18-35 ani, a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/- 2,8%. Cercetarea "Barometrul de opinie publica - tineret 2012" a fost realizata in perioada 30 noiembrie - 10 decembrie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

C.P.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#tineri romani incredere institutii, #tineri incredere institutii, #tineri partide parlamentare , #guvern