Timmermans: Daca statul de drept e amenintat, daca democratia e reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", asta inseamna coruptie crescuta

Luni, 11 Martie 2019, ora 18:29
6555 citiri
Timmermans: Daca statul de drept e amenintat, daca democratia e reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", asta inseamna coruptie crescuta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Prim-vicepresedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat, luni, la ceremonia in care i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA, ca, daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea "castigatorul ia totul", atunci cu siguranta acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta.

Potrivit lui Timmermans, atunci cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme, precum faptul ca politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui.

"Imi aduc aminte de o declaratie, dupa 60 de ani de la tragedia razboaielor: 'Am construit o Europa unita, cu valori puternice, pace colectiva, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept'. De ce este inclus statul de drept in acest citat? Trebuie sa ne intoarcem in istorie. Conceptul de stat de drept, asa cum a aparut el dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se bazeaza foarte mult pe experienta pe care oamenii o aveau atunci.

Multe dintre lectiile invatate din procesele de la Nurnberg ne arata ca oamenii care au asistat la atrocitatile impotriva umanitatii nu au facut decat sa respecte legea, pentru ca acestea pareau legale. Acele legi fusesera votate in mod democratic. Asadar, daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi acestea nu vor mai fi posibile", a afirmat Frans Timmermans.

El a subliniat ca societatile noastre sunt bazate pe democratie, stat de drept si respectarea drepturilor omului.

"Ceea ce am vazut in ultimii ani din pacate este ca foarte des Comisia Europeana, Consiliul Europei critica schimbari care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare si uneori aceasta sporire a ingerintelor este aparata cu argumentul 'Noi am castigat alegerile' si cand sunt criticate atacurile impotriva mass-media cei care se lanseaza in aceste atacuri spun ca ei detin majoritatea si 'trebuie sa fim ascultati, pentru ca noi detinem controlul'", a precizat prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

Frans Timmermans a explicat insa ca o democratie poate fi judecata in primul rand prin modul in care sunt respectate drepturile celor aflati in minoritate.

"'Daca am pierdut alegerile, iar presa era impotriva mea, mediul de afaceri era impotriva mea. Si atunci ce fac, data viitoare cand planuiesc sa candidez? Ma asigur ca toate aceste parti, instituti nu vor mai fi impotriva mea, ci ma vor sustine'. Din punctul meu de vedere, aceasta logica este cel mai periculos element din societatea actuala. De fiecare data cand vedeti aceste tentative, sa stiti ca se intampla si alte lucruri.

Daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea 'castigatorul ia totul', atunci cu siguranta veti vedea acest lucru ilustrat intr-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta, pentru ca, atunci cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui. Exista o legatura intre toate aceste probleme", a mai spus prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

Frans Timmermans se intalneste, luni seara, cu premierul Viorica Dancila.

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca este posibil ca situatia Justitiei din Romania sa fie abordata in discutia pe care o va avea cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si a precizat ca a fost intotdeauna deschisa la dialog si a ascultat punctele de vedere ale institutiilor europene. "Asta nu inseamna ca trebuie ca fiecare punct de vedere sa fie neaparat acceptat. Pot fi argumente pro si contra", a spus Dancila, care a reclamat "dezinformari" care ajung la Bruxelles.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Timmermans coruptie Romania, #Timmermans stat de drept Romania , #democratie