Timisoara voteaza in pandemie intre Nicolae Robu si Dominic Fritz

Autor: Florian Mihalcea - presedinte Societatea Timisoara
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 07:16
9260 citiri

Panouri electorale gigantice acopera cladiri inalte in centrul Timisoarei. Cu o luna inainte de declansarea oficiala a campaniei electorale, a inceput batalia pentru primaria Timisoarei. Totul este permis.

Nicolae Robu, actualul primar PNL al Timisoarei (aflat la al doilea mandat) sfideaza epidemia si anunta, de ziua Timisoarei, la 3 august, concerte de muzica populara, dar si clasica si jazz, ca-n vremurile nepandemice. Orchestra Filarmonicii repeta in spatii inchise, iar Piata Unirii va fi invadata de ostasi (probabil fara masti?) imbracati in uniformele de la inceputul veacului trecut.

Este o batalie intre doi candidati de dreapta (Nicolae Robu - PNL si Dominic Samuel Fritz - USR - Plus). De altfel, Timisoara nu a avut niciodata un primar de stanga. PSD a prezentat, intotdeauna, candidati care nu sperau nici ei, macar, la fotoliul de primar. Adunau voturi pentru Consiliul judetean si incercau sa negocieze, eventual, un post de viceprimar.

Primul primar al Timisoarei, instalat in decembrie 1989, a fost arhitectul Pompiliu Alamorean, presedintele unei asociatii de revolutionari, care a intrat in memoria colectiva castigand un proces prin care cerea interzicera denumirii de "Partid Comunist" in Romania. In primavara anului 1990, s-au organizat alegeri locale printr-un sistem de vot indirect, cu electori, rezultand un prim consiliu local nesubordonat FSN-ului, fapt cu totul inedit in Romania acelor vremuri. A aparut un nou primar, declarat ecologist, viitor membru PNL, Liviu Borha, care participa la mitingurile, aproape zilnice, anti FSN, de pe strazile Timisoarei.

La primele alegeri locale, derulate la nivel national, in 1992, primaria a fost castigata de Viorel Oancea din partea Partidului Aliantei Civice (PAC), sprijinit de Societatea Timisoara, al carei membru fondator este. Numele lui Viorel Oancea este si el legat de Revolutie. Maiorul Viorel Oancea a fost primul ofiter care, in 20 decembrie 1989, a declarat ca, din acel moment, armata va sprijini Revolutia. De fapt, 1992 a fost momentul in care s-au creat institutiile reale ale administratiei locale. Era momentul in care se formau functionarii publici, intr-o alta ipostaza decat cea cu care eram obisnuiti in vremurile comuniste. Regizorul Diogene Bihoi a inceput, in acele vremuri, sa organizeze cursuri de buna conduita, politete, respect, cu proaspetii functionari publici. I-a invatat sa zambeasca, sa fie amabili, sa constientizeze ca sunt in serviciul cetateanului. Ei au uitat, insa, repede tot ce au invatat...

Alegerile din 1996 i-au pus fata in fata pe doi reprezentanti ai dreptei: Viorel Oancea (acum PNL) si Gheorghe Ciuhandu (PNTCD), care a iesit castigator. Timisoara a fost, vreme indelungata, un fief al PNTCD-ului, iar in ultimii ani ai mandatelor Ciuhandu, ramasese singurul oras din tara ce inca mai avea un PNTCD competitiv. Gheorghe Ciuhandu a ramas primar 4 mandate, pana in 2012. Nu a avut niciodata emotii, de cate ori timisorenii erau chemati la urne. In 2012 insa venise vremea USL, iar alianta l-a propus pe liberalul Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica.

Cu timpul, Timisoara pare a fi fost intrecuta, la multe capitole, de rivalul Cluj, dar si de Oradea sau Sibiu. Multi spun ca e vorba de o gestionare gresita a resurselor locale. Dar bannerele gigantice din Piata Operei arata ca Nicolae Robu este din nou candidat - pentru un al treilea mandat. Cu toate ca este urmarit intr-un proces penal. Anul acesta alegerile se vor desfasura intr-un singur tur, deci vor fi importante si voturile PSD, ProRomania, UDMR sau PMP. De partea cealalta, Dominic Fritz apare pe un banner, la fel de mare, pe strada Proclamatia de la Timisoara, cu figura creata din alte mii de imagini de timisoreni, intr-un puzzle urias, sugerand ca este propulsat de timisoreanul obisnuit, pe care il reprezinta.

Or, tocmai aici este problema sa - nivelul de notorietate. Dar ce putea sa faca in miezul unei pandemii, condimentata cu stari de urgenta sau de alerta? Dominic Fritz nu este un candidat obisnuit. Este un german, nascut la Berlin, absolvent al unei universitati de administratie publica, care vorbeste limba romana si are, de multi ani, proiecte in Timisoara. Poate fi un pariu cu viitorul.

Un oras contestatar, un oras vesnic nemultumit, un oras multicultural, un motor economic. Primul oras electrificat, orasul Revolutiei si al Proclamatiei de la Timisoara. Un oras ce pare ca traieste din amintiri. Chiar daca, teoretic, Timisoara ar trebui sa se pregateasca pentru a deveni, anul viitor, sau mai tarziu, Capitala culturala a Europei. Fara proiecte, fara entuziasm, Timisoara e pe cale sa nu poata gestiona o sansa atat de mare. Sondajele il dau pe primul loc pe Nicolae Robu. Cei care nu cred ca trebuie sa castige un nou mandat, isi vor schimba optiunea cand vor veda pe Pasajul Jiul numele edilului timisorean (si nu doar acolo) care zice ca a ctitorit pe ici pe colo...Alte nume sunt scrise cu graffiti sub pod. Oare, in asta consta alegerea noastra? In gasirea unui nume? Intr-un oras ce se vrea a fi recreat?

In rest....asteptam cu curiozitate votul in vreme de pandemie.

Florian Mihalcea este presedinte al Societatii TIMISOARA, initiator al Legii Lustratiei, co fondator al ziarului TIMISOARA (si fost redactor sef), fost corespondent BBC, Reuters', RFI, decorat de Ministerul Culturii din Franta cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de cavaler.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul aberant pentru care un bărbat a anunțat prezența unei bombe la bordul avionului ce a aterizat de urgenţă la Timişoara SURSE
Motivul aberant pentru care un bărbat a anunțat prezența unei bombe la bordul avionului ce a aterizat de urgenţă la Timişoara SURSE
Un cetăţean din Polonia ar fi fost cel care a anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului care efectua o cursă charter de la Wroclaw spre Hurgada şi care a trebuit să aterizeze la...
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
A fost activat planul rosu de acțiune dupa ce a fost facuta o amenintare cu bomba la bordul unui avion, Aeronava a aterizat de urgenta pe Aeroportul Timisoara la miezul noptii, arată Opinia...
#pandemie, #Timisoara, #alegeri locale, #Nicolae Robu, #Dominic Fritz candidat USR Timisoara , #dezbatere