Teodor Baconschi si Leonard Orban si-au "impartit" politica externa

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 22:17
1204 citiri
Teodor Baconschi si Leonard Orban si-au "impartit" politica externa
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Afacerilor Europene au incheiat la 14 noiembrie un protocol de colaborare pentru diferentierea zonelor de competenta.

Protocolul a fost incheiat cu scopul de a consolida colaborarea intre cele doua institutii in coordonarea afacerilor europene si de a eficientiza aceasta colaborare. Documentul prevede infiintarea unui Comitet de coordonare, ale carei reuniuni vor avea loc la sediul MAEur, in fiecare luni.

Agenda, pregatita in comun de cele doua ministere, va include elaborarea instructiunilor pentru Reprezentanta Permanenta pentru reuniunile COREPER, pregatirea Consiliului European si a consiliilor sectoriale, alte teme relevante de pe agenda grupurilor de lucru ale consiliului, stadiul procedurilor de infringement etc.

Gestionarea relatiei cu celelalte ministere este asigurata de MAEur, cu informarea MAE. Ministerul Afacerilor Europene va aviza mandatele pentru grupurile de lucru ale Consiliului European.

Ministerul de Externe va consulta si aviza mandatele grupurilor de lucru care includ componente de relatii externe, mandate care vizeaza dimensiunea externa a politicii comunitare, aspecte legate de modificarea sau implementarea tratatelor UE si mandatele care au un impact asupra relatiilor bilaterale ale Romaniei cu statele membre.

Ministerul de linie poate trimite la Reprezentanta Permanenta, cu instiintarea MAE si MAEur, instructiunile pentru grupul de lucru. In cazul in care exista divergente de opinie intre institutiile implicate in elaborarea instructiunilor, ele vor fi discutate la reuniunea Comitetului de coordonare. Daca timpul nu permite gasirea unei solutii, va prevala opinia Reprezentantei Permanente.

MAE asigura reprezentarea Romaniei la Consiliul Afaceri Generale, cu exceptia cazului in care pe agenda figureaza teme aflate in competenta MAEur.

Cele doua ministere elaboreaza impreuna dosarul de participare la Consiliul European.

MAE este principalul canal de dialog cu statele UE

Conform legislatiei in vigoare, MAE este principalul canal de dialog cu statele membre si este unica institutie care transmite instructiuni Reprezentantei Permanente si ambasadelor Romaniei. MAEur va informa MAE asupra vizitelor conducerii MAEur in statele membre. Mandatul este avizat de MAE, care sprijina elaborarea dosarului de vizita.

Inainte de inceputul fiecarei presedintii a Consiliului UE, MAE si MAEur stabilesc un program coordonat de consultari cu statele membre si mesajele comune ce vor fi transmise pe parcurs.

Opinia MAE va prevala in raport cu cea a altor ministere de linie in decizii pe dosare europene cu o componenta politica, care determina probleme in relatiile bilaterale ale Romaniei.

Opinia MAE si MAEur va prevala in raport cu cea a altor ministere de linie in decizii pe dosare europene.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#competente MAE, #competente Ministerul Afacerilor Europene , #minister