Taxe locale majorate cu pana la 50% pentru cartierele bogate - Ce spun primarii

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 19:18
3563 citiri
Taxe locale majorate cu pana la 50% pentru cartierele bogate - Ce spun primarii
Foto: Arhiva

Anuntul facut de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, potrivit caruia mai multe primarii ar putea sa majoreze taxele locale cu pana la 50 de procente, in functie de gradul de dezvoltare a zonelor, starneste un val de controverse in randul edililor.

Desi Ialomitianu a declarat, marti, ca propunerile au venit de la asociatiile primarilor, mai multi edili sustin ca nu sunt de acord cu aceasta initiativa.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a condamnat, intr-o interventie la Realitatea Tv, aceasta masura. Edilul spune ca proiectul nu este bine pus la punct, pentru in cazul orasului pe care il conduce, "oamenii potenti" locuiesc la periferia orasului.

Solomon a subliniat insa ca municipiul Craiova nu isi va mari taxele, pentru ca "este o zona foarte saraca".

Ialomitianu: Impozite si cu 50% mai mari pentru cartierele bogate

George Scripcaru, edilul de la Brasov, este de aceeasi parere. "Poti sa ai o locuinta la periferie, mult mai dezvoltata decat una din centru. O diferentiere trebuie facuta, este parerea mea, numai ca trebuie foarte analizate si anchetate aceste zone", a declarat primarul.

Acesta a explicat ca "poti sa locuiesti intr-o zona la iesirea din Brasov, unde sa ai o proprietate care este, din punctul de vedere al evaluarii, foarte jos, dar poti sta in aceeasi zona si sa ai o vila foarte valoroasa".

Ceva mai incisiv a fost Romeo Stavarache, edilul municipiului Bacau. Acesta a subliniat clar ca nu sustine aceasta initiativa si nici nu a fost semnatarul propunerilor trimise lui Ialomitianu. Mai mult, acuza Stavarache, nici n-a fost consultat in legatura cu acest subiect.

"Eu va pot spune ca la Bacau, din 2004 de cand am venit, am micosrat taxele. In 2011, cand Guvernul a stabilit cuantumul taxelor locale din Romania, eu am beneficiat, sa zicem asa, de acea facilitate in care autoritatile pot, in loc sa mareasca taxele, sa le micsorze cu pana la 25%. Eu le-am micsorat cu 10%", a spus Stavarache la Realitatea Tv.

In finalul interventiei, edilul a accentuat ca "este o imensa greseala sa maresti acum, in criza, taxele", reprosand ca nu a fost consultat in legatura cu acest proiect.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, ca impozitele si taxele locale ar putea creste cu valori cuprinse intre 20 si 50%, in functie de gradul de dezvoltare a zonei.

Ialomitianu: Primariile au cerut majorarea taxelor si impozitelor in 2012

Marti, intr-o conferinta de presa, ministrul a precizat ca aceasta propunere a venit de la asociatiile primarilor.

"Propunerile au venit de la asociatiile primarilor. In Codul fiscal exista o prevedere ca pot majora cu pana la 20%, bazat pe autonomia locala. Au fost 2 variante trimise de asociatiile primarilor: eliminarea acelei cote aditionale de 20% si sa aiba posibilitatea sa majoreze in functie de puterea contribuabililor si necesitatile bugetului, si, alta varianta, s-o majoram la 50%. Pana in momentul de fata, nu s-a luat nici o decizie", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Ialomitianu taxe majorate 50 procente, #primari taxe locale marite , #stiri politice