Tabăra Cîțu i-a cerut lui Orban o ultimă concesie pentru a nu pierde șefia Camerei Deputaților. PNL a ajuns din nou la mâna PSD SURSE

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 10:24
16734 citiri
Tabăra Cîțu i-a cerut lui Orban o ultimă concesie pentru a nu pierde șefia Camerei Deputaților. PNL a ajuns din nou la mâna PSD SURSE
Șefia Camerei Deputaților ar putea fi câștigată de PSD, ca urmare a demisiei lui Orban FOTO Hepta

Liderii PNL i-au cerut lui Ludovic Orban, ca înainte să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților, să-și delege atribuțiile către vicepreședintele Florin Roman. Ar fi un tertip procedural ca PNL să nu piardă a treia funcție în stat. Însă Ludovic Orban a refuzat, susțin surse politice pentru ziare.com. Prin urmare, Biroul Permanent va stabili cine va fi președintele interimar al Camerei Deputaților. Cum PNL și UDMR nu au majoritate în Biroul Permanent, tabăra Cîțu a ajuns din nou la mâna PSD.

Ludovic Orban își va înregistra miercuri la Parlament demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, anunțată imediat după congresul PNL. Odată cu retragerea lui Orban, liberalii ar putea pierde a treia funcție în stat.

Pe fondul divizării PNL, șefia Camerei Deputaților ar putea fi câștigată de PSD, ca urmare a demisiei lui Orban. Florin Cîțu poate să-și impună un apropiat în fruntea Camerei Deputaților fie prin refacerea alianței cu USR, fie printr-un pact cu tabăra Orban, ambele variante fiind foarte puțin probabile în acest moment.

PSD are 110 deputați, PNL - 93, UDMR - 20, în timp ce grupul minorităților naționale numără 18 parlamentari. În acest moment, PNL și UDMR, partidele care formează guvernul, au împreună 113 voturi, cu trei mai multe decât PSD. Însă grupul PNL din Camera Deputaților este divizat între Cîțu și Orban. Potrivit unor surse liberale, Orban controlează cel puțin 20 de deputați PNL. Așadar, dacă s-ar supune la vot, PSD ar avea prima șansă pentru șefia Camerei Deputaților, cu ajutorul indirect oferit de Orban.

Totuși, ar pune Ludovic Orban umărul la alegerea unui președinte PSD al Camerei Deputaților în detrimentul propriului partid? “Orban i-a oferit lui Cîțu 15 zile să rezolve problema majorității. În acest timp, tot ce a făcut Cîțu a fost să ia la bucată deputați din tabăra Orban, dar foarte puțini au cedat. Acum, dacă s-ar supune la vot, tabăra Orban n-ar vota propunerea făcută de Cîțu, deci PSD ar avea șanse mai mari pentru că se bazează și pe unele voturi de la minorități”, susțin surse din conducerea PNL pentru News.ro.

Grupul minorităților naționale e format din 18 deputați. În cazul unei înțelegeri PNL-UDMR- minorități, cele trei partide ar strânge pe hârtie 131 de voturi, cu 21 peste PSD. Însă cei 20 de deputați PNL fideli lui Orban coboară tabăra Cîțu la egalitate cu PSD. În plus, jumătate din grupul minorităților naționale e în mod tradițional de partea social-democraților. De altfel, în vară, deputatul Varujan Pambuccian a avertizat într-o ședință a coaliției că grupul minorităților naționale, pe care îl conduce, îl va susține pe Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților în cazul în care Ludovic Orban va fi schimbat.

Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Preşedintele Organizaţiei Forţa Dreptei Sălaj, Sorin-Alin Pop, a demisionat din partid, împreună cu secretarul general Puşcaş Florin Mihai şi alţi 342 de membri, motivul constituindu-l...
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#Ludovic Orban, #concesii, #Florin Citu, #demisie, #Presedintie, #Camera Deputatilor , #stiri politice