Strategia maghiarilor din Transilvania ca Tokes sa nu rateze Parlamentul European

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 17:01
2875 citiri
Strategia maghiarilor din Transilvania ca Tokes sa nu rateze Parlamentul European
Foto: Wikipedia

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) ii propune europarlamentarului roman Tokes Laszlo sa accepte sa candideze la alegerile europarlamentare pe lista partidului de guvernamant din Ungaria, FIDESZ, dupa ce formatiunile politice care-i reprezinta pe maghiarii din Romania nu s-au inteles pentru a forma o coalitie electorala in vederea scrutinului din mai.

Propunerea a fost lansata la Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc Consiliul National al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), organism care a stabilit pozitia formatiunii pentru alegerile europarlamentare.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat ca in urma refuzului UDMR ca partidele maghiare sa formeze o lista comuna la europarlamentare, s-a luat decizia ca formatiunea pe care o conduce sa nu candideze pe liste proprii, pentru a nu periclita prezenta in Parlamentul European a comunitatii maghiare. In plus, PPMT i-a propus episcopului Tokes Laszlo sa accepte sa candideze pe lista FIDESZ la alegerile europarlamentare.

"PPMT nu doreste ca sa pericliteze aceasta prezenta a comunitatii maghiare in Parlamentul European, din acest motiv am decis, in primul rand, sa nu candidam cu liste proprii.

In al doilea rand, fiind convinsi ca o singura persoana poate sa reprezinte interesele comunitatii maghiare in mod consecvent si foarte hotarat, in persoana presedintelui Consiliului National Maghiar din Transilvania, Tokes Laszlo, care este si mentorul partidului nostru si pentru care noi am declarat de multe ori sustinerea si sprijinul nostru sa-si continue activitatea in PE, noi ii propunem prin aceasta decizie a Consiliului National sa raspunda pozitiv la chemarea FIDESZ, membru al PPE, sa candideze pe listele FIDESZ la aceste alegeri", a precizat Toro T. Tibor.

Potrivit acestuia, partidul de guvernamant din Ungaria i-a propus de mai multe ori lui Tokes Laszlo sa candideze la europarlamentare pe listele sale, dar decizia finala ii apartine presedintelui CNMT.

"Aceste propuneri s-au facut de mai multe ori, noi suntem constant in discutii cu partidul de guvernamant din Ungaria, chiar exista un parteneriat strategic intre noi si FIDESZ. Deci, aceasta propunere s-a formulat de mai multe ori si noi, pana la acest moment, am fost pentru o coalitie maghiaro-maghiaro din Transilvania, dar fiind refuzati i-am propus domnului episcop sa accepte propunerea FIDESZ. Bineinteles ca decizia este a dansului, dar noi il sustinem", a mai spus presedintele PPMT.

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru ca nu a acceptat propunerea ca toate partidele maghiare din Romania sa constituie o coalitie electorala.

"UDMR a refuzat foarte ferm si de mai multe ori mana noastra intinsa, a refuzat sa dam mana in acest sens. Noi am constatat acest lucru la aceasta consfatuire, am luat act de decizia lor de a merge separat la aceste alegeri europarlamentare si chiar am vazut in aceasta o dovada ca pentru ei nu este important neaparat sa ajunga in PE, ci este mai important brandul electoral al UDMR.

Deci sigla electorala a UDMR este mai importanta decat rezultatul alegerilor si chiar au decis sa riste tocmai reprezentarea europeana a comunitatii", a mai precizat presedintele PPMT.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Tokes candidat europarlamentare, #Tokes europarlamentare Fidesz, #Tokes europarlamentare , #europarlamentar