Stelian Ion, atac dur la UDMR privind desfiintarea Sectiei Speciale: Ma intreb cine are interesul dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 08:16
4075 citiri
Stelian Ion, atac dur la UDMR privind desfiintarea Sectiei Speciale: Ma intreb cine are interesul dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Facebook/ Stelian Ion

Stelian Ion, ministrul Justitiei, a declarat marti, 13 iulie, la TVR ca este putin probabil sa fie ridicat Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana daca Sectia Speciala nu este desfiintata si dosarele nu merg la DNA. In plus, el a spus ca fara ridicarea MCV Romania nu va intra in Schengen. "Si ma intreb cine are interesul dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen", a spus Stelian Ion.

Ministrul Justitiei s-a intrebat intr-o disputa televizata cu liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, pe tema desfiintarii Sectiei speciale, cine are interesul dintre tarile vecine ca Romania sa nu intre in spatiul Schengen.

"Noi nu suntem singuri. Suntem parteneri intr-o Uniune Europeana, in care am intrat de bunavoie, acceptand anumite reguli. In aceasta Uniune Europeana trebuie sa respectam tratatele, legislatia. Iata, vom primi bani europeni. Daca nu respectam statul de drept, daca nu respectam si mergem pe drumul pe care l-au apucat, din pacate, Ungaria, Polonia, unde sunt probleme reale cu privire la respectarea statului de drept, si s-au tras semnale de alarma foarte clar in acest sens, si ne desprindem cumva de partenerii nostri din UE, o sa avem o mare problema.

Este posibil sa nu mai atragem fonduri europene, este posibil sa nu se ridice MCV daca nu ne respectam promisiunile pe care nu altcineva si le-a asumat, noi ni le-am asumat prin vot in Parlament in programul de guvernare. Daca nu se ridica MCV, este posibil sa nu intram in Schengen. Ma intreb cine are interesul dintre partenerii nostri sau dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen.

Noi trebuie sa stim foarte clar care sunt consecintele faptelor noastre si sa ne respectam promisiunile pe care nu ni le-am asumat fortati de cineva, ni le-am asumat de bunavoie: desfiintarea Sectiei speciale, refacerea competentei DNA", a spus Stelian Ion, in cadrul unei emisiuni la TVR.

De cealalta parte, liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, i-a transmis lui Stelian Ion sa se ocupe de problemele din Justitie si nu de situatia din Ungaria sau Polonia.

"Eu l-as ruga pe domnul ministru sa se uite in propria ograda si sa fie ministru in Romania, sa nu se ocupe de problemele din Polonia si Ungaria, ca nu este ministru al Justitiei in Polonia sau Ungaria", a declarat Csoma Botond.

Dan Barna: Astfel nu avem nicio sansa sa ni se ridice MCV-ul

Vicepremierul Dan Barna sustine ca Romania nu are "nicio sansa" de a "scapa" de MCV daca nu desfiinteaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). "Pastrand SIIJ-ul, mutandu-l eventual la Parchetul General, asa cum solicita partenerii din UDMR, n-avem nicio sansa sa ni se ridice MCV-ul, nicio sansa sa intram in Schengen", afirma el.

"Lucrurile sunt destul de clare, ma bucur sa vad ca si premierul spune exact acelasi lucru pe care il spunem si noi. Varianta aprobata de Guvern este propunerea facuta de ministrul Justitiei si este propunerea, foarte important, validata de Comisia de la Venetia", a declarat Dan Barna, marti seara, la B1 Tv, referitor la desfiintarea SIIJ.

El a afirmat ca o sectie speciala pentru magistrati este de neacceptat intr-un sistem de justitie european.

"In momentul de fata, aici suntem - avem o varianta foarte clara care spune: se desfiinteaza Sectia speciala si competentele acesteia se muta, in functie de materie, la DNA pentru coruptie, la DIICOT pentru criminalitate organizata sau la Parchet pentru infractiunile comune, si trecem acest cosmar, il stergem din sistem. Avem acest amendament al UDMR care propune, de fapt, sa spunem ca desfiintam SIIJ, dar de fapt sa il mutam cu totul la Parchetul General, adica sa nu il desfiintam. (...) Dincolo de acest angajament pe care Romania si l-a facut, noi nu avem nicio sansa sa scapam de MCV, de aceasta monitorizare care spune ca in Romania sunt probleme, decat daca desfiintam SIIJ. Or ideea ca noi pastram (...) o sectie speciala pentru magistrati, ca si cum magistratii n-ar fi la fel de cetateni ca restul romanilor (...)", a adaugat Barna.

El a explicat ca prin pastrarea SIIJ se mentine o "parghie de presiune pe magistrati foarte directa".

"Pastrand SIIJ-ul, mutandu-l eventual la Parchetul General, asa cum solicita partenerii din UDMR, n-avem nicio sansa sa ni se ridice MCV-ul, nicio sansa sa intram in Schengen. (...) Pentru Romania, desfiintarea SIIJ inseamna un prim pas obligatoriu pentru a ridica MCV-ul si apoi pentru a putea sa intram in Schengen", a subliniat vicepremierul.

El s-a aratat increzator ca se va gasi un compromis in coalitie pentru ca sectia sa fie desfiintata, mentionand ca marti a avut loc o noua discutie intre reprezentantii Ministerului Justitiei si cei ai UDMR si ai PNL privind variantele pentru a debloca situatia.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#stelian ion, #justitie Romania, #Sectia Speciala , #Sectia Speciala