Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sper ca oamenii sa nu mai aleaga penali - interviu cu Razvan Mironescu, candidatul PNL in sectorul 6

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 07:06
5928 citiri
Sper ca oamenii sa nu mai aleaga penali - interviu cu Razvan Mironescu, candidatul PNL in sectorul 6
Foto: Facebook Razvan Mironescu

Desemnarea lui Marian Munteanu candidat PNL la Primaria Capitalei este o decizie care ne-a luat pe multi prin surprindere, are genul de credibilitate pe care niciunul dintre ceilalti candidati la Primaria Generala nu o atinge.

Dar un rol important il va avea pozitionarea strategica a candidatului vizavi de problemele stringente ale bucurestenilor, considera deputatul Razvan Mironescu, candidatul PNL la primaria sectorului 6 al Capitalei.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Razvan Mironescu si-a prezentat prioritatile: "curatenia, spatiile verzi, reteaua edilitara incluzand aici parcarile". Si a comentat prestatia actualului primar liberal Rares Manescu: "Problema mandatului care se incheie acum a fost in principal una de comunicare. A fost un stil de lucru din birou care nu ma caracterizeaza."

Razvan Mironescu promite sa fie o pacoste pentru ministrul Transporturilor, astfel incat lucrarile la metrou in Drumul Taberei sa se termine la termenul stabilit - martie 2017.

Cat de mare este impactul socului Orban asupra candidatilor PNL, deci implicit asupra dvs?

A fost un soc, fara indoiala, dar mi-am revenit repede pentru ca nu-mi permit sa fiu altfel decat foarte conectat la campanie. Socul a fost mai mult emotional, modul civilizat si ferm in care Ludovic a ales sa iasa din competitie a facut sa nu fim afectati electoral foarte tare.

Va multumeste solutia Marian Munteanu? Este o alegere controversata care a stranit multe acuzatii si reactii.

A fost intr-adevar o decizie care ne-a luat pe multi prin surprindere. Marian Munteanu este un om cu notorietate mare si fara indoiala liderul incontestabil din Piata Universitatii.

Este, in mod natural, un adversar al PSD, partidul criptocomunist care a sufocat, prin coruptie si incompetenta, Romania in ultimii 27 de ani. Va avea un cuvant greu de spus in campanie, are genul de credibilitate pe care niciunul dintre ceilalti candidati la Primaria Generala nu o atinge.

Sunt voci care spun ca prin Marian Munteanu accesati un electorat nationalist chiar vadimist, dar pierdeti electoratul traditional liberal proocidental. E un risc asumat?

Sunt voci care spun foarte multe. Eu nu cred in calculele electorale pentru ca multe se pot intampla pana in ziua alegerilor. Sper doar ca macar de data aceasta oamenii sa nu mai aleaga politicieni penali sau cu grave probleme morale, cum este cazul domnului Piedone, care m-a socat profund prin depunerea candidaturii la Sectorul 4, sau dl. Mutu de la sectorul 6.

Astfel de impostori trebuie sanctionati de cetateni macar prin vot. In prezent avem 6 din 7 primari cu grave probleme penale si multi dintre acestia stau foarte bine in sondaje. In aceste conditii, ce calcule sa mai faci? Trebuie sa vorbesti cu cetatenii si sa le arati ce vei face pentru ei. Cam asta este singurul calcul pe care ma bazez.

Va trage partidul pentru un "corp strain" asa cum ar fi tras pentru un membru consacrat?

Partidul trage pentru victoria totala in Bucuresti si atata timp cat la sectoare sunt echipe puternice construite in jurul candidatilor la primariile de sector, tot aceste echipe vor face si campania primarului general. Un rol important il va avea insa pozitionarea strategica a candidatului vizavi de problemele stringente ale bucurestenilor in general, si in particular cele din fiecare sector.

Personal, imi propun sa-l sensibilizez cat mai repede pe dl. Munteanu vizavi de prioritatile cetatenilor din sectorul 6 privind proiectele de infrastructura care sunt la primaria capitalei.

Candidati dupa mandatul considerat de multi dezastruos al liberalului Rares Manescu. Cum credeti ca veti convinge electoratul sa treaca peste aceasta mostenire nefericita?

Problema mandatului care se incheie acum a fost in principal una de comunicare. In 2012 Primaria avea un grad de indatorare de 70%, adica faliment pentru o administratie locala. Guvernul a dat o OUG prin care a limitat acest grad de indatorare la 30% si in doi ani primaria a trebuit sa se conformeze.

Asta s-a simtit prin taierea unor cheltuieli de la spatiile verzi, de la asfaltarea strazilor. A fost mentinut proiectul de reabilitare inceput in 2012 si terminat in septembrie 2015.

Deci imi spuneti ca dl Manescu a fost eficient si nu ne-am dat noi seama?

Nu. A fost un stil de lucru din birou care nu ma caracterizeaza, eu fiind si inginer constructor sunt obisnuit sa fiu unde se intampla lucrurile.

Mi-am facut un plan cum sa impart saptamana. Lunea voi avea comandament cu toti directorii de directii din primarie, in fiecare zi dupa 16,30 voi fi cel putin doua ore pe teren sa verific anumite lucrari impreuna cu directorii care au relevanta pentru obiectivele respective. Iar vinerea, cel putin jumatate de zi va fi doar pe intalniri cu oamenii in piete, in parcuri etc.

Multi politicieni spun ca se tem sa candideze din cauza DNA. Cum de nu va temeti si dvs?

Legea poate fi respectata daca te organizezi din timp si nu trebuie sa te grabesti. Daca te grabesti sari pasi si eludezi legea. Eu nu voi semna ca primarul.

Sigur, exista si coruptia, lucru care in ceea ce ma priveste este exclus. Si voi avea grija ca oamenii din functiile cheie sa fie verificati, iar probitatea lor sa fie la standarde ridicate.

Cum veti selecta lista de consilieri?

Vor fi selectati de partid, dar voi avea un cuvant de spus. As vrea sa dam credit acelor consilieri aflati in mandat care s-au dovedit oameni pe care se poate conta pentru ca si-au facut treaba in comisiile de specialitate ale primariei.

Vom urma recomandarile dlui Predoiu privind structura listelor de consilieri de a face loc tinerilor si femeilor.

Cotele acestea recomandate de dl Predoiu pentru tineri si femei nu mi se par liberale. De ce cote fixe si nu o competitie deschisa de competenta si integritate din care sa iasa cei mai buni indiferent de sex si varsta? Poate nu veti avea 20% tineri competenti.

Integritatea este o conditie de la sine inteleasa. Nu esti luat in calcul fara ea. Aceste procente sunt obiectivul, dar se pot ajusta desigur, nu renuntam la competenta pentru cote fixe. Eu sunt insa convins insa ca pot fi respectate fara nicio abaterea de la exigenta competentei.

Revenind la integritate eu am facut primul publica declaratia de integritate transmisa de Romania Curata. Ma intreb de ce ceilalti candidati ezita sa faca la fel. E drept ca la sectorul 6 ma intreb cine ar mai putea face asta in afara de mine.

Care sunt top 3 probleme ale sectorului?

Curatenia, spatiile verzi, reteaua edilitara incluzand aici parcarile.

Avem in sectorul 6 o firma de salubritate in insolventa de trei ani, al carui proprietar e cercetat penal. Dar contractul cu aceasta firma in moarte clinica nu putea fi reziliat pana nu se desemneaza alta firma. Pe site-ul primariei este in consultare publica caietul de sarcini pentru o licitatie pentru delegarea serviciului de salubrizare pentru urmatorii 8 ani.

M-am implicat in acest proces pentru ca, in calitate de deputat, am contribuit la elaborarea legii salubritatii.

Caietul de sarcini e foarte modern, cu conditii referitoare la standarde, colectarea selectiva, tipurile de utilaje. E o problema care a ajuns intr-un stadiu critic, dar pentru a carei rezolvare exista termene clare. Sper ca pana la sfaristul anului sa avem alta firma de salubrizare. Iar serviciul va fi gratuit in sector pentru persoanele fizice.

Sunteti sigur ca licitatia nu va fi castigata de un client politic al liberalilor?

Nu cred ca in domeniul asta liberalii au vreun client politic si insasi notiunea de client politic a devenit echivalenta cu un denunt la DNA. Notiunea asta trebuie sa dispara din vocabularul politicienilor. In plus conditiile din caietul de sarcini sunt atat de dure, mai ales in privinta utilajelor, incat mi-e teama ca nu se va califica nicio firma din Romania. Sper sa nu ma trezesc ca nu vine nimeni la licitatie.

Ati vorbit de spatiile verzi. Pana sa le faceti trebuie sa terminati cu santierul din Drumul Taberei.

Termenul de finalizare e martie 2017, iar anul acesta ministrul Transporturilor mi-a transmis ca raspuns la o interpelare ca in fiecare trimestru se va termina cate o statie, ma refer la partea de surpafata, cu refacerea spatiilor verzi. In felul asta inchidem rana, dam drumul la circulatie si terminam cu praful care sufoca si populatia, si vegetatia.

Constructorul va reabilita spatiile verzi afectate de lucrarile la metrou pe cheltuiala lui.

Daca se tine de contract.

Voi avea grija de asta. Ca primar voi fi o pacoste pentru ministrul Transporturilor pentru a se tine de termene si pentru a fi sigur ca constructorul se achita de toate obligatiile.

Ce vreti sa faceti cu reteaua edilitara?

Am in vedere in primul rand maparea tuturor terenurilor neamenajate si amenajarea lor fie ca parcari, fie ca parculete. Am un proiect pentru minimum 1.500 de mp de teren care presupune o parcare semiingropata. Pe planseul ei se poate amenaja un spatiu verde, un loc de joaca. In zona unde exista retea edilitara trebuie sa alegem intre spatiu verde si parcare.

Fiind proiecte in interiorul cvartalelor, vreau sa le fac prin consultare publica. Strang intr-o sambata dimineata toti oamenii din blocurile respective, ma duc cu plansele, le arat variantele si supun la vot.

Trebuie asfaltate aleile dintre blocuri si macar partial eliberate trotuarele acum ocupate de masini. Nu se va putea peste tot si cel mai grav e in Militari unde spatiile dintre blocuri sunt foarte mici. Eu promit doar ce se poate realiza.

Cu sprijinul Primariei Capitalei o sa incerc sa facem parcari in parteneriat public-privat pe terenuri private.

Tot in functie de disponibilitatea de teren mai trebuie sa construim cel putin trei crese, cate una in fiecare cartier. Voi studia posibilitatea ca in curtea unor gradinite sa punem si cate o cresa. De gradinite e nevoie doar in anumite zone. De exemplu, e absolut necesara o gradinita in cartierul ANL Brancusi.

Cum va explicati ca PNL este in Bucuresti in urma PSD la aproape 10 procente?

E ciudat, fara a contesta rezultatul, in conditiile in care PSD are un presedinte aproape condamanat definitiv, cu toate cazurile de coruptie legate de PSD, iar integritatea e principala conditie pe care electoratul o pune unui ales.

PNL nu a comunicat suficient de bine pe anumite teme de interes si cred ca raspunsul la sondaj trebuie cautat si in zona de nehotarati. Scorul nostru de favorabilitate e in special acolo. Ei nu au afinitati politice si sunt atenti la ce se intampla, le vin semnale contradictorii, coruptia lor si ezitarile noastre ii face sa se mentina in zona gri. Catre acesti oameni trebuie sa ne indreptam.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Razvan Mironescu candidat PNL Sector6 , #stiri politice