Sorin Grindeanu, despre formarea unui nou guvern în această săptămână: „E cea mai grea întrebare. Capitolul de negociere privind SIIJ nu a fost închis”

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 11:06
2230 citiri
Sorin Grindeanu, despre formarea unui nou guvern în această săptămână: „E cea mai grea întrebare. Capitolul de negociere privind SIIJ nu a fost închis”
Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD Facebook/ Sorin Grindeanu

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni, 15 noiembrie, că nu ştie dacă săptămâna aceasta vom avea Guvern, el arătând că mai sunt câteva domenii în care nu s-au încheiat negocierilor, precum Justiţia şi Munca.

Despre propunerea de premier, Grindeanu a amintit că mandatul dat de Consiliul Naţional al PSD peste pentru un premier de la PSD.

Sorin Grindeanu a precizat că negocierile pe programul de guvernare nu s-au încheiat, pentru că mai sunt câteva domenii unde nu s-a ajuns la un acord. ”Vom informa Consiliul Politic Naţional cu privire la stadiul negocierilor”, a afirmat Grindeanu, precizând că un capitol care nu a fost închis este cel al Justiţiei, unde nu s-a ajuns la o înţelegere privind desfiinţarea SIIJ.

Despre majorările de venituri, Sorin Grindeanu a arătat că PSD a cerut la începutul acestor negocieri execuţia bugetară pentru a vedea dacă se pot apllica propunerile pentru creşterea veniturilor.

”E absolut necesar ca în această perioadă, când România traversează o perioadă nu foarte simplă, populaţia trebuie să fie ajutată, nivelul de trai a scăzut, inflaţia este mare, e absolut necesar ca statul român să vină să ajute populaţia”, a spus deputatul, arătând că PSD consideră esenţială această bucată din programul de guvernare.

Despre propunerea de premier, Grindeanu a arătat că mandatul partidului din Consiliul Naţional este să dea premierul.

”Dacă se va modidica, deşi nu cred, vom vedea”, a mai spus el. Întrebat dacă săptămâna aceasta vom avea Guvern, Grindeanu a răspuns: ”Este cea mai grea întrebare, nu vă pot răspunde”.

În plus, el a afirmat că nu ştie să existe vreo întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. ”Nu ştiam că este o întâlnire. Vorbim despre supoziţii, nu avem habar de o asemenea întâlnire. Cred că trebuie să discutăm în mandate constituţionale, nu cred că trebuie să se depăşească aceste mandate”, a comentat el.

Reuniune a copnducerii PSD

Conducerea PSD se reuneşte, luni, de la ora 11.00, la sediul central, pentru a valida negocierile din ultimele zile cu reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi propunerea cu care PSD va merge la Cotroceni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Social-democraţii spun că anul viitor vor fi mai multe majorări de venituri. În privinţa propunerii de premier, PSD şi PNL au stabilit că se poate merge fie cu varianta unui premier prin rotaţie de la fiecare partid, fie cu premier de la fiecare partid, iar şeful statului să decidă pe cine va desemna.

După discuţiile din week-end, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu anunţat că cele două partide vor merge la preşedintele Klaus Iohannis cu două variante de premier, fiind luată în calcul varianta de premier prin rotaţie, de la fiecare partid. Nu se ştie cine va fi primul premier care va prelua mandatul, PSD afirmând de mai multe ori social-democraţii vor să dea premierul, în persoana lui Marcel Ciolacu.

O a doua variantă este cea prin care cele două partide vor merge fiecare cu propunere de premier şi preşedintele să fie cel care alege. În PNL sunt voci care spun că nu există mandat pentru un premier prin rotaţie şi că partidul trebuie să vină cu propriul premier. Dacă Florin Cîţu spune că el este propunerea partidului de premier, fiind preşedintele partidului, alţi lideri ar prefera şi varianta Nicolae Ciucă, pentru că Flocin Cîţu nu este acceptat de cei de la PSD, care l-au şi dat jos prin moţiune de cenzură.

În privinţa programului de guvernare, Marcel Ciolacu afirma, duminică, după negocieri, că de la 1 ianuarie vor fi foarte multe majorări. Despre taxa pe avere, preşedintele PSD afirma că nu este vorba de o suprataxare, ci de ”o taxă modică” pe care cei cu venituri mari şi-o vor permite.

"Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile şi investiţiile. Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat de o creştere de 7 la sută, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite”, a declarat preşedintele PNL, Florin Cîţu, duminică, la finalul negocierilor pe care le-a avut cu social-democraţii.

PSD dorea o majorare de cel puţin 11% la pensii.

În privinţa alocaţiilor, PSD cerea aplicarea legii PSD, şi anume o majorare de 20%. "La alocaţii rămâne legea în vigoare, cu câteva modificări", a explicat Cîţu, după negocieri.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#negocieri guvern, #Guvern PNL PSD, #Sorin Grindeanu , #criza guvernamentala