Solutia nucleara pentru Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 13:30
4472 citiri
Solutia nucleara pentru Romania (Opinii)
Foto: Civitas Politics

Pentru toti dreptii din lume, comisarul justitiei UE a vorbit din nou. Lansata in lupta anul trecut, in timpul campaniei de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Viviane Reding isi duce proiectul de aparare a statului de drept pe noi culmi. A inteles ca nu doar in Romania nu se respecta statul de drept, ci in multe alte tari membre a UE.

Si pentru ca in unele el, statul de drept, este doar pus in pericol iar in altele incalcat "de-a dreptul", comisarul a gasit de cuviinta sa faca niste precizari.

Potrivit opiniei lui Reding, in Romania si Ungaria statul de drept este incalcat constant. Nu nominalizeaza si tarile unde el este "doar" pus in pericol. Supararea comisarului Reding vine insa din alta parte. Nemultumirea este ca, in prezent, nu se poate aplica decat o singura sanctiune tarii unde statul de drept este amenintat sau incalcat. Si anume, "solutia nucleara": suspendarea dreptului de vot in Consiliu.

"Cred ca avem nevoie si de alte masuri mai sofisticate. Asta pentru ca avem state, in care statul de drept este in pericol, iar in altele in care el este de-a dreptul incalcat", a declarat Viviane Reding pentru publicatia Zeit Online, precizand ca s-a referit la Romania si Ungaria cand a vorbit despre tarile UE unde "rule of law" e incalcata. In acelasi timp Reding deschide noi orizonturi cand admite ca ar trebui sa se uite cu mai multa atentie la cum functioneaza "domnia legii" in multe ale tari UE.

Redeschiderea dosarului "statului de drept", dupa ce Romania a platit prostia unor politicieni si ticalosia altora din vara anului trecut cat se putea de scump, este inca un moment dureros pentru fiecare din cei 7,4 mil. de romani care si-au exercitat cel mai democratic drept cetatenesc, votul la referendumul de suspendare. Cum a ajuns asta sa fie privit mai degraba ca o lovitura de stat decat ca o actiune de vindecare a unui stat bolnav e un mister pe care nimeni nu il va putea explica prea curand.

Comisarul pe probleme de Justitie nu s-a intrebat insa despre statul de drept cand in Romania se taiau salarii si pensii in baza unei legi care permitea restrangerea unor drepturi cetatenesti doar in caz de calamitate naturala sau razboi. In 2010, tot Viviane Reding era comisar pe justitie in Comisia Europeana a UE. Evident, pentru implinirea filosofiei austeritatii propagate de la Berlin, era trecut cu vederea orice exces fata de "domniei legii", mai ales daca era facut in numele unei viziuni economice pe gustul popularilor europeni.

Nici familia politica din care face parte Viviane Reding, respectiv PPE, nu a ajutat-o prea mult sa vada si de cealalta parte a baricadei, asa cum acum colegii de partid au calmat-o imediat cand i-au vazut atacurile impotriva partidului lui Viktor Orban si Ungariei.

Insa dincolo de afinitatile politicele de grup, partial explicabile si de inteles, Viviane Reding ar trebui sa cerceteze daca "domnia legii" este respectata chiar la varful UE. Acolo unde principiile care ar fi trebuit sa stea la baza acceptarii in Schengen sunt schimbate si recalculate cu dedicatie pentru Romania si Bulgaria, astfel incat cele doua state sunt tinute la usa doar pentru a nu inflama si mai mult rasismul si valul de xenofobie care a pus stapanire pe majoritatea statelor de drept ale Uniunii Europene.

Poate ca statul de drept la nivelul UE ar inseamna, de exemplu, ca decidentii Uniunii sa nu mai conditioneze acceptarea in Schengen de un raport MCV cu care nu are nicio legatura. La fel cum domnia legii in cele mai importante state ale Uniunii ar trebui sa le impiedice sa repatrieze cetatenii altor state doar pe criterii etnice, pentru ca politicienii de acolo sunt in campanie electorala si vor sa castige alegerile. In fata acestor state de drept, prostia romaneasca din vara anului trecut paleste.

Probabil ca apropierea alegerilor europene ii forteaza pe comisarii cu ambitii precum Reding sa isi ascuta simtul dreptatii pana la punctul de activare a butonului "nuclear". Cumva parca ne intoarcem in timpul Razboiului Rece, unde "civilizatia" din Vest lupta impotriva "barbarilor" din Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Romania suspendare vot UE, #Romania Viviane Reding stat drept, #incalcare stat drept Romania , #Schengen