Soarta României depinde de capriciile unui singur om

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Duminica, 07 Noiembrie 2021, ora 07:30
9323 citiri

Criza politică din România a avut ecouri și în străinătate. După articolul critic la adresa lui Klaus Iohannis apărut în Frankfurter Allgemeine Zeitung, subiectul a fost abordat, iată, și de cotidianul Le Figaro, care îl numește pe Florin Cîțu “tânăr și intempestiv” și “cu atitudini dictatoriale”.

Mă întreb: oare ce-o gândi echipa câștigătoare acum, contemplând dezastrul pe care l-au provocat? Realizează, măcar în ultimul moment, greșeala enormă pe care a făcut-o? Mai exact, greșelile în serie pe care le-a făcut, sub umbrela protectoare a turistului etern. Există oare o minimă asumare a responsabilității din partea echipei Cîțu pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp? La toate aceste întrebări ar trebui să răspundă cei implicați direct, dar aceștia preferă să tacă sau să arunce vina pe USR, deși, în realitate, guvernul a căzut în urma moțiunii de cenzură a PSD. Și ce face PNL? Se aliază cu cei care tocmai i-au dat jos guvernul! Logic, nu?

Aflăm că motivul pentru care în BN al PNL s-a luat această decizie, recte alianța cu PSD, este… Klaus Iohannis. Nu se înțelege foarte bine care au fost argumentele și raționamentul care l-au împins pe președinte spre această decizie. Să fie consilierii prezidențiali de vină sau Klaus Iohannis a avut un nou raptus de furie și a hotărât brusc să scape de această poveste care a început să-l cam plictisească, aruncând PNL-ul (mai exact, ceea ce a mai rămas din el) în gura PSD-ului? Sub motto-ul “să scape cine poate”.

Pe surse, aflăm că cel care s-a opus și se opune în continuare refacerii coaliției cu USR este, de fapt, chiar președintele României, pentru că, în ultima ședință a BN al PNL, Florin Cîțu ar fi pledat pentru. Dacă acest lucru este adevărat, atunci, începem să ne întrebăm: oare ce-o fi în mintea președintelui? Ce urmărește, de fapt, Klaus Iohannis? De ce dorește să distrugă partidul care l-a propulsat în cea mai înaltă funcție din stat, ducându-l de la 25% la 15%?

Ceea ce este clar până acum este că președintele Iohannis a încălcat Constituția, implicându-se direct și nepermis în viața politică a PNL-ului, impunându-și favoritul în detrimentul competiției interne libere, care ar fi propulsat un lider autentic și valid la conducerea partidului. Această intervenție neinspirată a dus, iată, la scindarea PNL-ului.

Următoarea intervenție a fost făcută la guvern, atunci când președintele a sugerat demiterea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, pentru simplul motiv că acesta a încercat să pună în practică reformele pe care USR-ul le anunțase deja de la bun început și cu care PNL și UDMR fuseseră de acord inițial. Această nouă intervenție a dus la ruperea coaliției și la demisia miniștrilor pluseriști.

După ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD a dus la căderea guvernului, Klaus Iohannis a intervenit din nou, cerând ca USR să fie exclusă din coaliție. Această intervenție a dus la prelungirea artificială a crizei politice prin încercarea fără nici o șansă de succes de a impune un guvern minoritar.

În fine, cireașa de pe tort este intervenția președintelui care a decis că cel mai bine pentru PNL și pentru țară ar fi o coaliție cu PSD! Această intervenție va avea un cost extrem de ridicat atât pentru PNL, care se va scinda, dar mai ales asupra țării, care va asista neputincioasă la jaful național care va urma, plus o nouă amânare sine die a reformelor atât de necesare pentru a mișca țara în direcția pe care ne-o dorim cu toții.

Și toate astea pentru că o persoană absolut iresponsabilă se joacă de-a președintele. Gândindu-ne la faptul că Iohannis mai are încă 3 ani de mandat, începem să ne întrebăm dacă România ar trebui să riște și alte probleme izvorâte din intervențiile iraționale ale președintelui sau ar trebui să-l trimitem acasă, preventiv?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Gigi Becali este un tip credincios, care respectă cu strictețe posturile din preajma marilor sărbători. Nu face excepție nici postul Paștelui, care se află în derulare. Patronul FCSB a...
#criza politica, #Romania, #Klaus Iohannis, #Florin Citu , #stiri politice