Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 13:40
1923 citiri
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Apăreau mai multe cazuri de membri fără drept de vot FOTO Facebook / Dan Barna

Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor.

Secretariatului General USR PLUS a explicat că au apărut probleme inerente, după comasarea bazelor de date ale celor două partide. Decizia conducerii formaţiunii a fost ca doar cei care au plătită la zi cotizaţia să poată vota, fiind necesară verificarea tuturor membrilor de partid.

Secretariatul General USR PLUS anunţă, joi, că, la ora 12.00, a repornit sistemul de vot pentru alegerea preşedintelui partidului.

”Este prima dată în România când se face acest exerciţiu democratic la o asemenea dimensiune. 48959 de membri USR PLUS vor putea vota electronic”, a transmis USR PLUS.

Formaţiunea a făcut câteva precizări despre decizia de a suspenda procesul de vot în urmă cu o zi: ”USR PLUS este rezultatul reunirii recente a două partide, care aveau baze de date, proceduri şi criterii de menţinere/ieşire din sistem diferite. Autonomia filialelor, care este principiu de bază al nostru, a funcţionat şi acum şi a fost avut în vedere, în procesul de reunire a bazelor de date. Filialele foste USR şi foste PLUS au lucrat împreună pentru verificarea reciprocă a bazelor de date şi actualizarea lor prin intermediul contestaţiilor sau al acordurilor directe. Acolo unde nu s-au înţeles a arbitrat o Comisie Tehnică centrală organizată paritar şi, în unele cazuri, Biroul Naţional. În acest proces au apărut inerente erori de operare”.

USR PLUS a mai precizat că, prin protocolul de fuziune adoptat de Congres, s-a decis că registrul electoral va conţine doar membrii cu cotizaţia la zi existenţi la acel moment.

”Această decizie politică a fost menită să ofere garanţia unui comportament colegial între cele două organizaţii. Însă durata lungă a procesului legal de acceptare a fuziunii şi schimbările survenite inevitabil au dus la cereri de excepţii din partea filialelor, cereri care au fost acceptate unanim de fiecare dată de Birourile Naţionale Reunite. Exemple de cereri: membri care demisionau sau se transferau trebuiau scoşi din registru. Nu toate filialele au făcut acest lucru, unele au lăsat registrul aşa cum era la acel moment, altele au făcut contestaţii individuale, om cu om, altele au dialogat şi au agreat un registru al filialei. Dintre cele care au propus acorduri şi le-au fost aprobate, unele nu le-au operat ulterior şi în baza de date naţională. Cu ocazia lansării acestui vot s-a reverificat lista acordurilor transmise către comisia tehnica şi au fost implementate în registru, urmare a deciziei unanime a BN, toate care au fost transmise la nivelul lunii iunie, conform acordului de fuziune şi regulamentului”, a mai transmis formaţiunea.

USR PLUS a precizat că, în cazul unei filiale judeţene, un blocaj de comunicare a făcut să nu ajungă la Secretariatul General baza de date la zi în format procesabil cu ID-uri, realizată după verificările reciproce, şi astfel apăreau mai multe cazuri de membri fără drept de vot.

”Am plecat la drum cu analiza a două sisteme informatice pentru vot: Zeus şi Simplyvoting. O diferenţă aparent minoră a dus la restrângerea opţiunilor avute la dispoziţie atunci când am descoperit situaţia expusă mai sus, după ce începuse votul. În platforma Zeus se pot scoate anumite adrese după începerea votului, în Simply Voting nu. Întrucât din motive de volum de votanţi doar Simply Voting a oferit disponibilitatea de a ne furniza serviciul de voting, odată luată decizia de a folosi Simply Voting nu am mai avut opţiunea de a scoate din bază în timpul votului eventuale inerente cazuri de eroare”, a mai transmis formaţiunea.

”Pentru că încrederea în procesul de vot este importantă, Biroul Naţional reunit a decis în unanimitate suspendarea, operarea modificărilor necesare şi reluarea votului. Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date care depinde de acurateţea muncii a sute de persoane din toată ţara poate aduce erori. Colegii noştri din filiale au lucrat intens în ultimele zile pentru a avea registre electorale corecte şi a reduce orice tip de erori. Cooperarea dintre Secretariatul General şi filiale a funcţionat în imensa majoritate a cazurilor, acolo unde nu a funcţionat, au apărut unele erori”, au mai adăugat reprezentanţii partidului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași a organizat luni, 18 martie, al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector. După primul tur, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader,...
#sistem de votare, #usr plus, #congres, #alegeri , #USRPLUS