Sesizarea lui Iohannis la Legea offshore, respinsa de comisii in Senat. Au fost adoptate insa 3 amendamente PSD

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 14:06
4131 citiri
Sesizarea lui Iohannis la Legea offshore, respinsa de comisii in Senat. Au fost adoptate insa 3 amendamente PSD
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisiile economica si pentru energie ale Senatului au respins, luni, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis la Legea offshore, insa au adoptat cu amendamente proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra.

Proiectul a trecut astfel cu 11 voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri si urmeaza acum sa intre la vot in plenul Senatului, de la ora 17:00, urmand ca miercuri sa primeasca votul final in Camera Deputatilor.

Ce amendamente au fost aduse Legii offshore

Au fost admise insa in comisii trei amendamente initiate de senatorii PSD Serban Nicolae si Marin Gheorghe, precum si un amendament al Ministerului Turismului, potrivit Mediafax.

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): "Lucrarile de subtraversare cu conducte, instalatii electrice, de telecomunicatii si celelalte utilitati aferente acestora, executate intr-o izobata de 2 m si 300 m de la linia de coasta in directia uscatului, se realizeaza prin foraj orizontal, dirijat si/sau, dupa caz, prin tunel in care este pozata conducta, fara a aduce atingere accesului liber pe plaja, sigurantei, protectiei turistilor si modului de utilizare a plajelor Marii Negre in scop turistic, in conditiile legii" - propunerea facuta de Ministerul Turismului.

Art 18 (1): "Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi li se aplica, pe toata perioada derularii acestora, inclusiv pe durata oricaror prelungiri subsecvente nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie bruta aferente acestor cote si regimul fiscal specific aplicabil activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare si abandonare desfasurate in baza acordurilor existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi" - amendamentul inaintat de Serban Nicolae si Marin Gheorghe, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru si patru impotriva.

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat in urmatoarea varianta: "ANMR si titularii de acorduri petroliere pot incheia acte aditionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege" - amendamentul propus de Marin Gheorghe si Serban Nicolae a fost admis cu 11 voturi pentru si patru abtineri.

La articolul 19 dupa alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: "Prin venit suplimentar se intelege diferenta dintre pretul mediu ponderat al gazelor naturale vandute din productia interna proprie din perimetrele offshore si pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si noncasnici in anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, inmultita cu volumele de gaze vandute din productia interna din perimetrele offshore" - amendamentul propus de Serban Nicolae si Marin Gheorghe a fost adoptat cu 13 voturi pentru si patru impotriva.

Ponta acuza: Modificari netransparente, fara dezbatere,

Deputatul Victor Ponta, lider al Pro Romania, a reactionat intr-o conferinta de presa, sustinand ca legea offshore este schimbata cu totul in Senat, fara niciun fel de dezbatere, de transparenta, iar presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, "in continuare trateaza resursele naturale ca pe ceva care se negociaza pentru interesul sau personal".

"O sa cerem si o sa facem in zilele urmatoare o analiza a ceea ce s-a intamplat si se intampla cu legea de exploatare de gaze din offshore. E foarte clar ca iarasi e vorba de o negociere personala a domnului Dragnea. Fara transparenta, fara ca nimeni sa stie de ce se schimba legile. Am inteles, zicea domnul Valcov, ca cine schimba un cuvant e inalta tradare, vad ca acum se schimba legea cu totul la Senat.

Nu exista niciun fel de dezbatere, nu exista niciun fel de studiu de impact, nu exista o consultare si o prezentare publica a efectelor si, daca nimeni altcineva, nici de la opozitie nu poate sa o faca, o sa facem noi aceasta analiza, o prezentam si atunci cand vine din nou la Camera la vot o sa prezentam un punct de vedere profesionist, ceea ce, din pacate, nu exista.

Faptul ca domnul Dragnea in continuare trateaza resursele noastre naturale ca pe ceva care se negociaza pentru interesul sau personal e un lucru foarte rau si e pacat ca nu putem sa discutam in mod serios despre o chestiune importanta", a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

Dragnea si Legea offshore

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CEx al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa.

Dragnea spunea atunci ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara, anticipand, astfel, respingerea cererii de examinare facuta de Klaus Iohannis.

Seful statului sustinea, in cererea trimisa Parlamentului pe 2 august, ca o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimis spre promulgare.

Klaus Iohannis argumenteaza ca nu au fost clar reglementate modalitatile prin care castigurile din redevente devin venituri la bugetul de stat, in conditiile in care actuala forma a legii prevede transferul acestor venituri catre contractele de parteneriat public-privat, nu catre bugetul consolidat. In cererea de reexaminare transmisa Parlamentului, Iohannis a mai precizat ca Legea offshore a fost adoptata de Legislativ fara a respecta principiul bicameralismului.

Citeste si Ponta acuza: Un grup de infractori din jurul lui Dragnea a facut praf Legea off-shore, sperand ca-l salveaza Trump de inchisoare

Dragnea a folosit Legea offshore si in razboiul cu Gabriela Firea, insinuand ca nu este o coincidenta ca atacurile edilului Capitalei vin cand se dezbate aceasta lege importanta. De altfel, lideri locali care si-au declarat sustinerea pentru Dragnea au sustinut public ca Firea si sotul sau, Florentin Pandele, ar avea interese in ce priveste gazele din Marea Neagra si ca, de fapt, aceasta ar fi miza razboiului. Despre aceste acuzatii Firea a spus ca sunt modalitati de intimidare si discreditare, cu care ea este la curent.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#legea offshore Senat , #Senat