Senatul voteaza miercuri validarea candidatilor pentru functiile de membru in CSM

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 07:13
1658 citiri
Senatul voteaza miercuri validarea candidatilor pentru functiile de membru in CSM

Membrii Comisiei juridice a Senatului au audiat candidatii pentru functiile de membri ai CSM, fiind desemnati plenului spre validare doi candidati din partea societatii civile - Victor Alistar si Corina Dumitrescu, precum si cei 11 reprezentanti ai judecatorilor si procurorilor.

Decizia finala in privinta celor patru candidati din partea societatii civile urmeaza a fi luata in plenul Senatului, in conditiile in care pentru organizatiile neguvernamentale sunt alocate doua posturi de membru in CSM.

Astfel, intre persoanele propuse din partea societatii civile figureaza Victor Teodor Alistar, sustinut de catre Asociatia Magistratilor din Romania, Transparency International, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius (Galati).

Declaratia lui Basescu la adresa CSM afecteaza independenta judecatorilor - CAB

De asemenea, a mai fost depusa candidatura lui Mihai Rapcea, sustinut de catre Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991, a Corinei Adriana Dumitrescu, sustinuta de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti, precum si a Anei Cristina Maria, sprijinita de catre Societatea Academica din Romania.

In cadrul Comisiei juridice, Alistar si Dumitrescu au obtinut cate 6 voturi favorabile, in timp ce Maria a beneficiat de 4 voturi favorabile, iar Rapcea nu a obtinut niciun vot.

Dintre membrii CSM propusi spre validare fac parte ca judecatori Lidia Barbulescu, Mircea Aron, Dan Lupascu, Alexandru Serban, Nicolae Horatius Dumbrava, Adrian Toni Neacsu, Marius Tudose Badea si Cristi Vasilica Danilet. De asemenea, din partea procurorilor sunt propusi George Balan, Oana Andrea Schmidt-Haineala si Dan Nicolae Chiujdea.

Predoiu: Intreaga raspundere pentru organizarea alegerilor in CSM apartine Consiliului

Plenul Senatului va decide miercuri prin vot validarea candidatilor pentru functiile de membru in CSM.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca, in conditiile in care CSM isi incheie mandatul pe 12 ianuarie, ar putea fi avuta in vedere emiterea unei legi "in regim de urgenta", cu caracter preventiv, pentru prelungirea actualului mandat, astfel incat justitia sa nu ramana fara conducere.

"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul ca pe 12 ianuarie isi incheie mandatul actualul CSM, iar in cazul in care nu am avea o lege prin care sa prelungim, daca este nevoie, mandatul acestui CSM pana la clarificarile necesare in justitie, ramanem intr-un vid. Justitia nu mai este condusa si aici nu stiu, o sa discutam la partea legislativa, daca avem o formula cu o lege in regim de urgenta, cu un singur articol, in care preventiv sa extindem mandatul actualului CSM. E mai complicat", a spus Basescu.

Presedintele a facut aceasta afirmatie in contextul existentei unei decizii a Tribunalului prin care interzicea unui judecator al CSM preluarea unui al doilea mandat in aceasta institutie. Seful statului a apreciat ca, in contextul MCV, este "pus sub semnul intrebarii faptul ca unii membri CSM sunt la al doilea mandat".

In cadrul consultarilor avute la Cotroceni, presedintele a criticat dur CSM. "Nu pot sa nu fac o remarca legata de accesul in Schengen. Stiu esenta analizei echipei care a facut reevaluarea pe MCV si aici as profita sa va multumesc pentru eforturile legislative facute, pentru ca se prefigureaza o abordare pozitiva legata de Legea ANI, Legea micii reforme, insa suntem intr-o zona in care nu mai putem face nimic. Totul, tara, sta in mana CSM si acolo este pus sub semnul intrebarii faptul ca unii membri CSM sunt la al doilea mandat, ca CSM nu a indeplinit niste obligatii de redistribuire in timp a judecatorilor", a spus Basescu, apreciind ca "se pune problema credibilitatii CSM" din cauza nerespectarii conditiei de maximum un mandat in conducerea Consiliului. "Sunt mai multe lucruri care deja nu mai sunt in mana noastra", a subliniat Basescu.

Seful statului a spus ca, in conditiile in care Senatul trebuie sa mai valideze conducerea CSM, trebuie luata in considerare hotararea Tribunalului Bucuresti care a invalidat un al doilea mandat pentru unul din judecatori. "Altfel va intra si legislativul in aceeasi morisca a nerespectarii conditiilor legale si de asigurare a unei tranzitii line catre noul CSM", a avertizat presedintele.

"De data aceasta politicienii nu mai au nicio responsabilitate", a conchis Basescu, in fata liderilor arcului guvernamental.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#senat vor membri CSM, #candidati CSM vot Senat , #Senat
Comentarii
Poza ioana1
ioana1
rank 5
IN MOMENTUL ACESTA NIMENI NU REPREZINTA INTERESELE POPULATIEI.